Fredagssvepet: 35/17

I veckan har jag bjudit på en sensommarbukett, ett collage om hösten hemma i soffan, ett av mina bästa loppisfynd på länge och Svenskt Tenns nya tapeter. Denna fredag har vi den första dagen i september. Jag hamnade i ett rött spår denna gång – möjligen med viss inspiration från kräftor i morgon. Jag klarar mig fint utan de röda, men är däremot mycket förtjust i allt som rör dukning och dekorationer till. Så tänker jag mig någon utflykt inom ramen för de Östgötadagar som pågår i helgen. Med detta tar jag mig an veckans svep till tonerna av Oskar Linnros och Cherrie. Håll till godo! Lockande tröja från Arket.

IKEA kommer med många tillfälliga kollektioner. Det tycks numera vara en bärande del av varumärket. I slutet av september är det dags igen, då Görlev lanseras. Denna gång fastnade mitt öga för de återvunna textilierna från Turkiet. Kollektionen beskrivs som “ett lapptäcke av kulturhistoria, vävhantverk och hållbarhetsfilosofi”. Stora ord, men intentionen är bra. Jag vill ta en titt på kuddfodralen som skall få ett pris på 279:- för 50*50 och 449:- för 65*65. Jag kan tänka mig att de i lite mer gröna och gula toner passar utmärkt ute i växthuset. Pressbild: IKEA

Georg Jensen firar femtio år av design av silversmeden Vivianna Torun Bülow-Hübe. Jag har ständigt med smycken av Bülow-Hübe på mina stående klassiker-önskelistor. Hennes formgivning är så tidlös elegant – kanske bäst symboliserad av hennes mest kända design – uret Vivianna. Även om priset för denna ikon ligger utom räckhåll, är inspirationen fri kring hennes ord om tiden. “Then watches were only chronometers – measurers of time, which one got constantly caught out by. I wanted to free people from the slavery of time, I wanted to make a watch which reminded one that life is here and now, so I created a watch with a mirror face, no numbers and a simple second hand. A watch should not make us prisoners of time but liberate us. Perhaps it was possible to make a timepiece which more intensely perceived the Here and Now. The watch is open ended to symbolise that time should not bind us, and the dial like a mirror reminds us that life is now”.

Klässbols linneväveri är en favorit sedan många år. I köket hänger handdukar och i soffan ligger kuddar. Formgivaren Lena Bergström har lett ett omfattande arbete med att uppdatera och klassificera färger. En produktnyhet som kom ur det arbetet är kuddarna Demi som var nominerade till priset Formex Formidable. Det är lätt att tycka om tanken att skapa struktur och liv i materialet genom att använda olika vävtekniker på kuddens två sidor. Vackert. Pressbild: Klässbols

Om linne är en favorit bland material gäller detsamma för glas. Galleri Glas slog upp portarna i våras i Stockholm med ambitionen att skapa en mötesplats för konstglaset. Nästa helg öppnar en utställning med Ann Wåhlström “Stones and Wessels”. Inspirationen har bland annat hämtats från Gotland. Jag har tidigare skrivit om det svenska glaset och att vi äntligen börjar se en renässans för det. Pressbild: Threads II fotograferad av Pelle Bergström.

Lady in red/H&M.

Snart kommer en ny bok av Säker Stildamerna Ebba Kleberg von Sydow och Emilia de Poret. Denna gång handlar det om att styla sina plagg och att matcha i garderoben.

Nej, inte kunde jag tro när jag satt klistrad framför tv-apparaten nyss fyllda nio år, att det där sagobröllopet skulle föra med sig så många olyckor framöver. I går var det tjugo år sedan Lady Di förolyckades i Paris på ett sådant tragiskt vis. Ett levnadsöde som fick sitt slut alldeles för tidigt. Jag skall se dokumentären på SVT där sönerna kommer till tals om sin mamma – folkets prinsessa. Porträtt av Patrick Demarchelier 1994.

I SKAM:s kölvatten – eller snarare Girls om man läser om serien – är jag nyfiken på norska Unge Lovende som sänds på SVT Play från och med lördag. Kanske inte så dumt att lyssna till lite norsk igen?!

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

2 comments

  1. Du får inte missa Vallastaden som invigs imorgon! Pågår förvisso till 24/9 men väl värd ett besök, tro mig!
    Trevlig helg! /Anna

Leave a Reply

Your email address will not be published.