We decor life: Johanna Egemar – Ljus

I dag har jag den stora glädjen att välkomna en gästpresentatör till veckans tema i We Decor Life – Johanna Egemar som finns på Instagram här. Många med mig beundrar Johannas vackra bilder med en alldeles speciell stämning. Jag har även henne på tråden när det gäller fotografering och redigering och hoppas kunna återkomma till det här framöver.

LJUS

Fotografier handlar om ljus. Liksom hösten om det falnande ljuset. Weronica har bett mig välja veckans utmaning till We Decor Life. Vilket jag gör med stor glädje. Veckans tema är LJUS, tolka ordet som du vill i bild och text. Utmaningen pågår från torsdag till tisdag. Mitt oktoberljuset är glödande, gyllene och skimrande. Men vemodigt nog avtagande. Jag ser att här och där saknas det glödlampor eller så har de gått sönder. Skuggorna är mjuka, omfamnande. Jag jagar runt i lådor efter borttappade tändstickor. Ljusstakar hämtas fram ur skåp, dammas av och grupperas runt om i huset. Lycka till.

Jag tänker inte så ofta på mitt konstnärskap. Mer än att jag måste skapa för att må bra. Det är en naturlig del av mig och har alltid varit. De senaste åren har fotograferandet blivit det medium jag föredrar. Jag fick upp ögonen för det när jag gick en stylistkurs 2011 för Lotta Agaton och fick möjligheten att se Pia Ulin och Kristofer Johansson arbeta. För tre år sedan fick jag diagnosen utmattning. Vilket var följden av en hörselskada jag fått ett år tidigare kombinerat med ett för övrigt stressigt liv. Till en början var jag så sjuk att jag bara orkade ligga i ett mörkt rum och titta i taket. Allt eftersom jag blev bättre började jag gå ut i skogen och fotografera. Under ganska lång tid var den enda underhållningen jag orkade med korta klipp på paddan. Avskärmad från yttervärlden eftersom min hjärna inte orkade ta in mer än en ljudkälla i taget. Så jag fick dagarna att gå genom att titta på Moderskeppets alla kurser om fotografering. Ett klipp i taget. Jag älskar foto för att det är snabbt och enkelt men samtidigt tillräckligt komplext och avancerat för att jag inte ska tröttna. Min bildstil kallar jag själv ängslig. Jag har ofta svårt att vara konsekvent i mitt redigerande och letar alltid vad det är som gör att bilden kommer till sin rätt.

I framtiden vill jag försörja mig på mina bilder. Min passion för inredning och livstilsbilder har alltid funnits där. Och de senaste åren har intresset för att porträttera människor växt sig starkt. Att få fotografera bröllop är en magisk känsla. Liksom att få hänga med en treåring på upptäcktsfärd. Med kameran i hand har jag redan fått träffa många fantastiska människor och fått nya vänner.

Vill du vara med i utmaningen? Länka till din blogg i inlägget, så lägger jag upp dig här och återkommer även under nästa vecka med ett inlägg.

We decor life
Deltagare i temat

 

10 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.