Oktoberljus i växthuset

Oktober är en tid att fånga det där ljuset när det väl kommer till en. Det blir fortfarande varmt ute i växthuset när solen ligger på glaset. Här ute är det lite mellan säsonger. Jag har inte börjat bona in det för kallare säsong ännu, men har börjat ta in en del textilier och ljusstakar som vi använder inomhus istället. Det står saker lite huller om buller då en del utemöbler förvaras här inne. Pumporna kommer först på plats här. Det är tacksamt att ha en lekstuga för årstiderna.

Och ser man på. Jag tror att det blir fullt möjligt att skörda en citron alldeles snart. Jag vet inte vad jag skall göra för andäktigt med dem. Egna citroner har jag aldrig haft förut.

Jag planerar att ta in några doftpelargoner, medan de flesta får övervintra ute i bubbelplasttältet som skall upp här inne när frosten kommer.

Ett glashus ger onekligen ljusterapi när man vistas i det. Jag tycker mycket om hyllorna på kortsidan som ger lite rumskänsla mitt i allt alla stora rutor, samtidigt som det ger möjlighet att få upp krukor och andra finheter på väggen. Jag hade ganska stora planer för utsidan av växthuset i våras. Av det blev det – intet. Jag nöjde mig helt enkelt med att bara hänga här i år. Fint nog så.

Mina sticklingar som jag tog av Tomentosum i augusti har äntligen börjat få små rötter. Det tar tid, så ge inte upp om ni försöker er på det.

Säsongsbricka med ett försök att inspirera mig själv till att plantera tulpaner. Tänk att jag finner det lika trögt varendaste höst.

I år har jag en tanke om att försöka mig på krukodling inne i växthuset. När dahliorna utanför åker upp ur sina krukor, tänker jag sätta ned lökar i de stora betongkrukorna. Tänker att det kan bli fint att ha dem utanför huset när våren kommer. Och kanske lite lättare att få ned lökarna så? Vi får se. Oktoberljuset skänker välbehövlig energi i vilket fall som helst.

Bidrag till We Decor Life – Ljus

8 comments

 1. Jag har också egen odling av citron och av min skörd brukar jag göra limencello. Recept hittar du på köket.se
  De ska vara ordenligt mogna för ett bra resultat.
  Ett bra sätt att njuta av egen skörd länge om man vill???
  Med vänlig hälsning,
  Tina

 2. Så ljuvligt med växthus dem här tiden på året. Och vackert ljus också! Vi har tänkt vänta med trädgården till nästa år för att se vad som kommer upp i rabatterna. Blir dock sugen på att sätta ner lite lökar i krukor efter att ha läst detta inlägg!

 3. Så så fin blogg du har! Stor favorit! Här kommer en fråga; vad är det för kamin ni har i växthuset? Vi blir snart med växthus o något värmande där inne är nog en väldigt god idé ?

 4. Jag har samma pelargon, tomentosum, som fullständigt exploderat. Älskar den. Hur får din bo i vinter? Tack för en inspirerande sida. Med vänlig hälsning, Amanda

  1. Min får övervintra i det bubbelplasttält som snart skall resas inne i växthuset. Jag har en riktig jätte som jag klippt ned lite – några av de mindre tar jag in. Tack för vänliga ord!

Leave a Reply

Your email address will not be published.