Klassiker: Gallerskålar

I söndags såg jag den här gallerskålen från Dandeliane i Trendensers söndagssummering. Jag har tidigare sett krukorna i flätat porslin, men det här fatet var en nyhet för mig. Tanken bakom kollektionen är att genom sammanflätningen av porslinet representera närhet i relationer – Intertwined. Fint så och även ett uttryck för en lång tradition inom porslinskonsten. 

Vi är kanske mest vana att se gallerskålar dekorerade – och kanske inte alltid så smakfullt som på denna fajans från Rörstrand från andra hälften av 1700-talet. Ett tag producerades mängder med flätat porslin som nu finns på vintagehyllorna – gärna i korgform utsmyckade med diverse frukter.

Triss i favoriter här hemma. Jag har alltid varit mycket svag för den här typen av porslin. En av mina större investeringar från en gotländsk keramiker är en sådan här skål av Ingela Karlsson från Fide Fajans för många år sedan. Jag har även fått en med tunnare flätning i present. Så tidlöst vackra och något som mitt öga aldrig tröttnar på. Fotografi: Fide Fajans

Vintage letar jag alltid efter äldre tyskt porslin – här Max Roesler – och jag har funnit lite genom åren. Det värderas högt när man finner det hos de som har en mer lantlig stil, men annars är det ofta struntsummor för det här vackra.

Något gallerfat har jag inte från Royal Copenhagens mest ikoniska servis – Musselmalet – men väl flätat i mindre vaser.

Med precis två månader till julafton börjar en tid av önskningar. Om du har en sådan här gallerskål av Signe Persson Melin i säcken kära tomte, tänk på mig. Jag skulle bli överlycklig.

For the love of

signature

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *