Konsten att semestershoppa, österlentips och en hatt

Det tog sin lilla tid att packa upp det som fick följa med hem från Skåne. Inte för att det var så många saker egentligen, utan det var mer av en mental process. Ibland är det som om känslan av det som varit stannar lite till om de där påsarna får stå där några dagar extra. Den här gången handlade det även om en hatt.

Jag har velat ha en hatt i många år. En klassisk hatt att använda i trädgården, i växthuset och på stranden riktigt soliga dagar. Problemet har bara varit att jag har sett galen ut i varendaste en jag har provat. Jag tillhör inte den kategori som kan ta på sig valfri huvudbonad och se chic ut. Tvärtom. Nu befann jag mig på Skillinge Diversehandel efter en Roadtrip med min bästa vän på Österlen. Ni vet en sådan där dag då livet känns lite extra härligt. Då fann jag mig stå och prova en klassisk Panamahatt. Och där och då i spegeln med sommarens snäckhalsband på, ivrigt påhejad av en äldre man som besjöng dessa hattars lovord och demonstrerade hur man kan rulla ihop dem i packningen – ja då kände jag att den här hatten var jag. Sedan har jag inte riktigt vågat packa upp den – än mindre prova den igen. För det är ju sådär med vissa saker på semestern. Det kan vara en rasande bra idé där, men faller platt sedan hemma. Men i dag bröt jag förseglingen, tog på mig hatten och jodå. Sommarkänslan tog mig nog dit igen. Och Skillinge Diversehandel är ett fint tips. Ett utvalt sortiment med ting som ögat inte tröttnat på. Kvalitet och priser därefter på mycket, men en fin känsla att bara gå runt och inspirera sig. Och tydligen bli med Panamahatt då.

Blå Spaden är en liten trädgårdsbutik som ligger bredvid gamla Kafferosteriet i Löderup. Framförallt har de ett stort växthus med pelargoner. Jag köpte fina exemplar förra sommaren – de allra flesta överlevde vintern – men en favorit – vildpelargonen Denticulatum tyckte att det var nog. Nu lever hoppet med en ny i fagra Persson- Melin krukan. Jag fick även med mig några andra samt ett par franska trädgårdshandskar i läder. En typisk sak som jag köper på semestern. Tips även på glassbaren bakom – väldigt gott med pittoresk innergård. I år reste vi med vän och hund, vilket även det rekommenderas. Det blir en annan dynamik i familjen som annars kanske fastnar i gamla vanliga spår. En dag åkte vi till Hagestads naturreservat och badade. Nytt för oss, hundvänligt och med medhavd fika från Olof Viktors.

Ja, det är det där med konsten att semestershoppa. Det är lätt att svepas med och dras in i andra världar när man är på utflykt. Den känslan fick jag på Trampes i Brantevik som vi åkte till efter reportage i senaste Gods & Gårdar. Det blåste kalla vindar från havet denna dag så vi satt inne i det charmiga huset och åt räksmörgås. I ett rum intill således såväl exklusiva antikviteter som egenframtagen keramik från Italien. I ett gammalt skåp var det den ena skålen, fatet och tallriken efter varandra – allt så vackert och somrigt. Man vill liksom paketera in hela känslan och ta med sig den hem. Varningsflagga! Tänk efter om det blir samma sak hemma hos dig sedan, eller om det är något som är där och då. Det kan gå galet om man som jag köper två små skålar som har risk att bli skåpsvärmare efter att ha tappat sitt sammanhang. Jag tänkte dock ta med mig dekadenta vanor som att doppa bröd i olivolja och tror därför på ett liv utanför Brantevik. Och så skall jag komma ihåg vikten av goda historier om jag någon gång öppnar mitt drömställe. Som att sälja äldre linnehanddukar med ord om de fyra systrarna som vävde till sin brudkista, men ingen blev gift och allt fick stå på vinden helt oanvänt. Säg den som inte då vill ta fram handdukarna i ljuset igen för att hylla det som inte blev.

4 comments

  1. Så vackert du skriver och tack för alla tips. Jag har lyckan att komma ner till Skåne en gång till i sommar så de kommer väl till pass.
    ?

  2. Ååå så vackert du skriver Weronica. Och håller med om sjuttisporslinet! Lovely tycker jag och inte helt otippat tycker min äldsta dotter att det är precis lika fult som mörkt trä, haha sååå osynkade !

Leave a Reply

Your email address will not be published.