Loppistips: Rustikt porslin

Ett av mina loppistips inför sommaren är att hålla ögonen öppna för rustikt porslin. De allra flesta går fortfarande igång mest på mer skirt dekorerat porslin, vilket har lett till många överprissatta Berså-koppar i dåligt skick. Om man däremot skiftar blicken lite mot det som syntes mycket på sjuttiotalet finns det massor av bra kvalitet att välja på till riktiga vrakpriser. Jag tror att det bara är en tidsfråga innan fler börjar leta efter detta.

Vid den senaste loppisrundan fick jag med mig en teservis från Höganäs – den klassiska Old Höganäs. Servisen formgavs av John Andersson för Andersson & Johansson i Höganäs och presenterades på den stora H55-utställningen i Helsingborg 1955. Godset med den enkla pärlstavsdekoren belönades 1961 med utmärkelsen Svensk Form, men försäljningsframgångarna kom först senare under 1960-talet och framförallt under 1970-talet. I dag tror jag att många ser detta som typiskt sjuttiotalsporslin. Jag är förtjust i den bruna glasyren som ger liv till lergodset. Jag betalade femtio kronor för 6 tekoppar med fat och 50 kronor för sex assietter. Det är så vansinnigt billigt för den kvalitet som man får!

Brunt och blått är en klassisk kombination – inspiration kan hämtas bland annat från Rörstrands Ostindia. Jag har fortfarande inte vant mig vid att såväl Höganäs som Rörstrand numera tillverkas i Asien…

Så här ser jag Old Höganäs hos mig. Formen är enkel och passar in i många olika sammanhang. Jag kan tänka mig den i en helt modern kontext, men hos mig blir den en del i mötet med det blåvita porslinet. Det är alltid tacksamt att mixa tycker jag och ta in vintage på ett sätt som passar hemma i ens egen stil. Med andra kombinationer kan man förankra det i något som känns nytt.

8 comments

  1. Åh nej! Trodde jag skulle kunna leta ostört ett par år till 😉 kunnat fynda ett bra tag nu, men snart är det nog över.

    1. Haha! Här letar jag alldeles själv än så länge – det skänks i princip bort vackra Signe Persson Melin-serviser för Höganäs… Men allt går i cirklar. Och vackert är det!

  2. Så inspirerande! Jag minns porslinet lite för väl för att lockas av det, trodde jag! Men i din kombination med det blå/vita blir det ju hur vackert som helst. ?

  3. Så fin kombination med det bruna och blåvita! Hade en liknande servis när jag flyttade hemifrån en gång i tiden, men har inget kvar av det nu, synd tycker jag nu när jag ser dina bilder.

  4. Grattis! Hoppas att du hade en fin födelsedag! Tack för inspirationen, år efter år <3 Tacksam och Glad att få följa med på din resa

Leave a Reply

Your email address will not be published.