Drömtårta på Christina-dagen

Fruntimmersveckan pågår för fullt. I dag är det min mammas dag. Christina. Även jag bär namnet. Lite typiskt henne att ta med fikabröd på sin namnsdag, alltid med andra i tanken först. Kakan jag skulle ha bakat får bero till en annan dag. För denna dag njöt vi drömtårta. Ack, ack – en tugga är som att förflyttas tillbaka till barndomen. Drömtårta var ett av mina absoluta favoritbakverk. Min mamma bakar alltid efter klassiska Sju sorters kakor – recept finns här.

Jag växte upp med mycket hembakat. Då var den ultimata lyxen det som kom från kondis, men nu är det ingenting som slår barndomens kakor. Någon gång fick jag en hel egen drömtårta. Lyckan. Har ni något liknande minne kopplat till smak och barndom?

signature

6 comments

  1. O ja! Farmors drömrulltårta önskade jag alltid när vi hälsade på hos dem. Mormor brukade baka småkakor som hon kallade consuliner, som jag gillade skarpt. En smulig kaka med ”sandliknande” konsistens, som nog inte smakade så mycket mer än bara sött.

  2. Jaa då! Min farmors marängtårta (eget recept?) bestod av en knappt torr marängbotten, på den en raskt kokt smörcrème med stänk av kaffe. Ovanpå det ett tjockt lager vispgrädde och till sist svartvinbärsgelé, frikostigt spritsad i rutor. En kombination av sött och syrligt och ack så gudomligt gott. Och liksom sinnebilden av min farmor; man tar det som man har och gescwint ska det gå. Så kära minnnen.

  3. När kommer fredagssvepet tillbaka? Saknar det nu när en ny säsong står för dörren! Alltid så härlig läsning och inspiration.

  4. Jag saknar dina inlägg här men har full förståelse för att instagram och att alla sociala medier tar tid, kanske för mycket tid. För mig är det inte riktigt samma känsla att läsa något på instagram. Jag uppskattar det större bildformatet här och det något långsammare flödet på något vis. Inlägg på instagram drunknar i flödet och lämnar inte samma bestående intryck kan jag tycka. Men alla är vi olika och uppfattar budskap på olika sätt. Kombinationen av flera bilder här och text tillsammans tillför en extra dimension för mig. Är lite nyfiken på hur du tänker?

    1. I do hope that you are well.Whilst I DO miss your blog like mad,I wouldn’t want your health to suffer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *