Drömtårta på Christina-dagen

Fruntimmersveckan pågår för fullt. I dag är det min mammas dag. Christina. Även jag bär namnet. Lite typiskt henne att ta med fikabröd på sin namnsdag, alltid med andra i tanken först. Kakan jag skulle ha bakat får bero till en annan dag. För denna dag njöt vi drömtårta. Ack, ack – en tugga är som att förflyttas tillbaka till barndomen. Drömtårta var ett av mina absoluta favoritbakverk. Min mamma bakar alltid efter klassiska Sju sorters kakor – recept finns här.

Jag växte upp med mycket hembakat. Då var den ultimata lyxen det som kom från kondis, men nu är det ingenting som slår barndomens kakor. Någon gång fick jag en hel egen drömtårta. Lyckan. Har ni något liknande minne kopplat till smak och barndom?

7 comments

 1. O ja! Farmors drömrulltårta önskade jag alltid när vi hälsade på hos dem. Mormor brukade baka småkakor som hon kallade consuliner, som jag gillade skarpt. En smulig kaka med ”sandliknande” konsistens, som nog inte smakade så mycket mer än bara sött.

 2. Jaa då! Min farmors marängtårta (eget recept?) bestod av en knappt torr marängbotten, på den en raskt kokt smörcrème med stänk av kaffe. Ovanpå det ett tjockt lager vispgrädde och till sist svartvinbärsgelé, frikostigt spritsad i rutor. En kombination av sött och syrligt och ack så gudomligt gott. Och liksom sinnebilden av min farmor; man tar det som man har och gescwint ska det gå. Så kära minnnen.

 3. Roligt att du tar up det här med minnen från barndomen och kakor, jag har själv flera kakor och brödsorter som man förknippar med barndomen. Mormors hembakade bröd, mormors hastbullar, mammas marängtårta med hallon emellan, Stenhammarskakor, påskdrömmar, farmors syltkakor, farmors smörkransar hon bakade till jul, jitterbuggare, farmors mandelmusslor, mormors kringlor, mmmmm! Och konditoriets napoleonbakelse! Och semlor!
  Mormor och farmor lever inte längre men recepten finns kvar. Dock fick detta ändå ett abrupt och tråkigt stopp för min egen del, i och med jag blev glutenintolerant i 40-årsåldern. Försöker dock ibland baka några av dessa kakor till mina barn så de skall få uppleva detta och inte bara äta glutenfria kakor, som ofta blir “sådär” och det känns ganska tråkigt att baka men inte kunna smaka. Mina barn har dock börjat önska sig moussetårta när de fyller år, så visst går det också att ändra traditionerna till viss del… Kan också passa på att tipsa om en baksite där jag får mycket glutenfri inspiration, Glutenfria godsaker. Flera nya favoriter finns, t ex glutenfri kladdkaka, semlekladdkaka, semlevåfflor…
  https://glutenfriagodsaker.allas.se/
  Och denna tårta på Jennys matblogg, världens enklaste som kan göras glutenfri med glutenfria digestivekex
  https://www.jennysmatblogg.nu/2013/01/28/ljuvlig-tarta-med-kolakram-och-farska-bar/

 4. När kommer fredagssvepet tillbaka? Saknar det nu när en ny säsong står för dörren! Alltid så härlig läsning och inspiration.

 5. Jag saknar dina inlägg här men har full förståelse för att instagram och att alla sociala medier tar tid, kanske för mycket tid. För mig är det inte riktigt samma känsla att läsa något på instagram. Jag uppskattar det större bildformatet här och det något långsammare flödet på något vis. Inlägg på instagram drunknar i flödet och lämnar inte samma bestående intryck kan jag tycka. Men alla är vi olika och uppfattar budskap på olika sätt. Kombinationen av flera bilder här och text tillsammans tillför en extra dimension för mig. Är lite nyfiken på hur du tänker?

  1. I do hope that you are well.Whilst I DO miss your blog like mad,I wouldn’t want your health to suffer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.