En tulpanbukett på bordet

Jag tänker att det snart är dags att börja fundera på att sätta ned tulpanlökarna i jorden. I odlingslådorna blommar dock fortfarande dahlior och ettåriga sommarblommor för fullt, så det hela får bero ett tag till. Jag tittar genom veckans Ica Maxi-blad. Blicken fastnar på ett knippe med tulpaner. 49 kronor – svenskodlat och klimatcertifierat. Men snälla någon? En tulpanbukett på bordet? Nu?!

En av mina hjärtefrågor är att vila i våra säsonger och ta till vara på det som finns nu. Ur ett klimatperspektiv är det inte minst viktigt att tänka i årstider. Vi har blivit mycket bättre på att tänka att allt inte skall vara tillgängligt över hela året, men det finns mycket kvar där att inspirera kring. Vad signalerar då att ställa en bukett med tulpaner på bordet i mitten av september? Just precis det motsatta tycker jag. Jag vet att vi svenskar är galna i våra tulpaner och att det för många är symbolen för längtan till våren. Om vi börjar med det nu när hösten knappt har börjat – då har vi mycket av längtan framför oss. Jag tror att vi blir nöjdare av att se det stora i det lilla, att vila i det som finns här och nu och att lära oss att allt har sin tid. För mig skorrar det att ha en tulpanbukett på bordet i september, även om den är svenskodlad och klimatcertifierad. Låt oss njuta av det andra nu och ta tulpanerna sedan!

signature

8 comments

  1. In the end, there will be nothing to look forward to. Same goes for food,such as strawberries.In my childhood we really looked forward to picking or seeing them in the shops in summer – English ones too! Now bland tasteless ones available all year round.

  2. Jag såg dem också igår. Tittade till och trodde inte mina ögon. Vem vill liksom köpa tulpaner när rönnbären lyser röda och löven snart börjar skifta i olika toner? Dessutom tycker jag vanliga förpackade tulpaner ha blivit sämre och sämre för varje år. Nu för tiden blir det några få på självplock istället i februari/mars. De håller länge och utvecklar sig vackert likt franska tulpaner. Dags att försöka rannsaka mig själv och se om det är något jag konsumerar som är helt fel i säsong.

    1. Jag håller med Karin. Förra året köpte jag inte en enda klassisk tiopack. Tulpanerna var så små och klena tyckte jag. Vi kan alla göra vårt och se över konsumtionsmönster. Nu sätter vi lökar i jorden istället för tulpaner i vår!

  3. Inte undra på att man har svårt för finna ny inspiration när allt ska vara så tillgängligt. Man behöver inte kunna få tag på allt hela tiden. Låt oss längta, låt oss vänta. Åsikterna går isär angående tidig jul och julmust men när vårtulpanerna kommer före jul och till om med den omdiskuterade halloween? Come on!! Bra skrivet Weronica!

    1. Precis! Jag tror ju på att vi blir mycket lyckligare av att vara i det som är nu och ta tillvara på det som finns kring oss. Jag tillhör ju dem som vill njuta länge av vinterns lökväxter, så Adventsförväntan drar igång för mig i november. Men tulpaner i mitten av september som sagt? Galet tycker jag! Låt oss vila i säsongerna.

  4. Om du vill ha en riktigt fin Downton Abbey filmupplevelse; kom till Stockholm och gå på Bio Capitol. De serverar afternoon tea till föreställningen åtminstone en söndag till. Rekommenderas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *