7 a week: Höstdagjämningen

Höstdagjämningen är här med stundtals strålande sol och riktig sensommarkänsla i luften. Det råder viss förvirring på klädfronten, men ändå hög tid att plocka undan sommargarderoben. Det här är den första hösten när jag mer aktivt börjat titta på secondhand-butikernas klädavdelningar. Jag tar med mig samma principer som när det gäller saker. Bli materialjägare! Känn med fingrarna längs med galgarna och läs på lapparna i de stickade tröjorna vad de är gjorda av. Det finns många fynd att göra bland fina material. Arket.

Jag är dålig på färg helt enkelt. När vi har förändrat här hemma så har vi låtit sätta upp tapeter istället för att måla. Jag är ingen DIY-are heller som fixar med penseln i högsta hugg, men jag är frestad att försöka ge mig på benen på en fin pall som jag köpt på loppis. Kanske någon grön nyans till stenskivan? Jag såg hos Frida på Trendenser att Farrow & Ball släppt nya färger i samarbete med Natural History Museum. Många fina miljöbilder om inte annat – här Emerald Green.

Äppel Päppel Pirum Parum – nu är det svenska äpplen i parti och minut. Jag skrev ett stort hyllningsinlägg förra året, vilket håller än. I helgen blev det naturligtvis klassisk äpplepaj med vaniljsås. Svårslaget just precis nu. Paul Cezanne/1876-77/Metropolitan Museum of Art.

Kålen är en annan säsongsvara som alltid finns i vårt kök. Vi stuvar den mycket i lite grädde efter att ha fräst lite i olja, haft på citron och vitlök. Om man lägger till lite valnötter, parmesan och pasta tillsammans med t ex kyckling eller parmaskinka får man en hel måltid.

Jag fick tips av en vän om Agatha Christies klassiska detektiv Miss Marple på TV4 Play. Urbrittiskt med en mängd te och pittoreska miljöer – och ett och annat mord. Jag har sett den första långfilmslånga delen och ser fram emot att avnjuta även de andra framöver.

Lördag betyder i princip alltid loppisrunda för min del. I lördags fick jag bland annat med mig en längd av IKEA:s 1700-talsserie – den gröna som syns här på bilden – Fredrika. Jag har satt upp två längder i matrummet av den blå versionen av Ulrika som ligger närmast stolen, även det loppisköpt. Den gröna blir nog till duk tror jag. Så vackert tyg!

I går vad det tema HÅLLBARHET i #minavackrating – taggen där jag har en fotoutmaning från mitt konto @baravackrating. Så mycket kloka ord och fina bilder! Mitt bidrag var: “Ordet hållbarhet överskuggar det mesta för tillfället – av rätt anledning. Problemet är möjligen att det tenderar att bli urvattnat och tappa sin mening till slut om vi inte formulerar vad vi avser. Jag tycker att det är intressant att se på det ur olika perspektiv. Jag fastnade för en intervju med @lipamp där hon träffsäkert talar om ”ögats slitage”. ”Slit och släng är inte längre försvarbart. Kvalitet är avgörande för mig och jag brukar skilja på två sorters kvalitet. Material- och tillverkningskvalitet som gör att föremålet tål tidens tand, och konstnärlig kvalitet, alltså föremål som tål ögats slitage”. En av mina käpphästar är tidlösa ting att leva med – då blir det hållbart för mig. En av mina andra hjärtefrågor är att leva i samklang med årstider. Bukett från trädgården i Milleskruka som jag kommer att tycka om så länge jag vandrar på denna jord. Ögat får sitt och så även att vila i säsong och ta till vara på det som finns nu”.

Väl mött nya veckan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.