Fredagssvepet 12/20

Vårdagjämningen är här. Naturen vaknar på allvar. I går blev jag åter den där lilla flickan vid promenaden med sonen. De första gula i diket. Jag bara måste plocka några och sätta i en äggkopp på köksbordet. Det där hoppet ändå. Om att det skall stunda annat i sinom tid. Som en stor korg med dahlior.

I helgen skall jag sätta de äldre övervintrade knölarna i krukor. Jag och en vän var på en jordterminal i veckan och fyllde bilen med planteringsjord. Hoppfullt ändå i denna tid, liksom de torra knölarna som bär på så mycket liv. Om du vill läsa mer om dahliaplantering så har jag skrivit massor om det på bloggen – skriv bara dahlia i sökrutan så kommer det dyka upp många inlägg från tidigare år.

Man söker sig till det trygga och det vackra nu. Jag skulle gärna se om Downton Abbey. Vad skulle änkegrevinnan Violet Crawley säga om tiden nu? I England har Julian Fellows nya Belgravia haft premiär på ITV. Den vill man ju se i en tid där barnen uppdaterar mig på Memes som bara handlar om en sak just nu. I London bunkrar man tydligen te. Det verkar sympatiskt på något sätt.

Jag läser gärna om den här barndomsklassikern på våren. Om trädgårdens förlösande kraft som kan förflytta berg och öppna dörrar i sinnet. Den här utgåvan är dessutom något av det vackraste med broderi av Jillian Tamaki. Sömnad är på gång igen – framförallt det fria broderiet. Sympatiskt det med.

Petit intérieur bleu av Henri Matisse inspirerar med färgtoner, skirt möblemang och den stora krukan på bordet med höga strån. Bukowskis

Vackra kampanjbilder från Arkets Garden Flora. Även klänningen som avslutar svepet kommer från denna kollektion.

Den här boken står på min önskelista och aktualiseras genom nya Sköna Hem med ett stort reportage från brittiska godset Wardington. Där driver Bridget Elworthy och Henrietta Courtauld The land gardeners med utgångspunkt från trädgården. Reportaget är så fint. Om man klickar sig vidare på deras sida och Instagram har man förlorat sig i såväl anglofila stämningar som extravaganta blomuppsättningar ett bra tag.

Frösö Handtryck trycker nu några Jobs-mönster som har säljstart i morgon. Vem skulle inte vilja ha en längd av Gocken Jobs Ros och Lilja från 1946 i ett fönster? Helt underbart.

Med detta hoppas jag att ni alla får en riktigt fin helg!

signature

12 comments

 1. Tack för ett som vanligt så fint fredags svep 😊. Måste fråga om du vet vart klänningen på sista bilden är ifrån ? Tack på förhand och trevlig helg!

  1. Tack Lena! Nu har jag kompletterat i texten – det föll bort. Den kommer också från Arket från deras nya kollektion. Så fina bilder! Trevlig helg!

 2. Tack för fina bilder och som alltid härlig inspiration. Dina inlägg är som balsam för själen. TACK <3

 3. Tack för dina svep♥️ En stunds fägring i oroliga tider🙏🏻 Så härligt att nåt är normalt och lyxigt på samma gång! Ett riktigt ”hygge” Ha en fin fin helg💕

  1. Man får bidra med det man kan känner jag – kanske strössla lite extra med det vackra nu? En fin balans så att man inte tippar över i nonchalans såklart, men vi alla bär nog runt på oro nu på ett eller annat sätt.

  1. Det var en mycket bra fråga :)! Jag brukar ha stenkoll på sorter, men faktiskt går jag bet här. Det är en sådan hyacint som brukar säljas nu till våren – mer mild i rosa ton

 4. För din förnämliga förmedlingskonst tackar jag varmt!
  Jillian Tamaki,ny för mig.Är hon brodös? Utgivning?
  Från det vackra småländska höglandet hälsar jag dig.
  Karin

  Saknar at my casa…….💐

  1. Bra fråga, Karin. Vet inte mycket om henne alls – läste mer innantill på bokomlaget 🙂 Men en googling bort bara. Visst är Åsa på At my Casa ett fint ställe att hänga på! Hoppas att hennes blogglust kommer tillbaka

 5. Hej! Vilken fantastisk blogg. Jag har en dahlia fråga som jag hoppas du kan svara på. Tog upp mina knölar förra året och hade dem på vinterförvaring hos mina föräldrar i en källare. De låg i sand. Satte dessa nu för flera veckor sedan men inget händer. Tog upp en och såg att de var täckta med grön/blått mögel. Jag vattnade dem Litegrann när jag satt dem. Tror du de blev för fuktigt eller hade de ingen chans från början. Såg inga ögon när jag satte dem. Med vänlig hälsning, Sara

  1. Hej Sara! Svårt att säga! Det kan dröja längre än några veckor för dem att vakna – varierar väldigt – och långt från alla har ögon efter vinterförvaringen hos mig. Det viktigaste är att de inte torkat ut – då är de livlösa. Om det finns lite spänst i knölarna så finns det hopp. Mögel låter kanske inte så bra, men man vet aldrig. Jag skulle nog gardera med några nya också, så att du inte står utan. Och tar sig de gamla så blir det ju bonus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *