Böcker i säsong

Jag är verkligen förtjust i böcker som andas säsong. Vissa pekar med sin tematik mot en speciell årstid, andra bara känns rätt att bläddra i just den tiden. Sofia Wood kommer i höst med Vinter hos Wood – en kokbok från höstmörkrets inträde till vårljusets återkomst. Det är precis den tiden på året som jag gärna krokar arm med en bok som följer säsongen. Klassiska favoriter är Anna & Fanny Bergenströms Vinterns goda ting och Sanna Töringes Vintermat. Det skall bli roligt att lägga Sofia Woods nya kokbok till den samlingen. Pressbild: Frida Edlund.

Det känns lite tokigt med vintermat nu när sommaren snart är här. Det är ju det härliga med säsongsböcker – de känns mycket under en begränsad period. Just nu har jag fem favoriter som jag bläddrar och läser mycket i vid min läsfåtölj och ute i växthuset. Varje år läser jag Frances Hodgson Burnetts barnboksklassiker Den hemliga trädgården. Den handlar mycket om trädgårdens frigörande effekt, att växa på olika plan och det hemliga rummet där allt är möjligt. Ett av mina mentala vårskrik som snart kommer som film igen.

Det här är en sådan rasande vacker bok som jag aldrig tröttnar på. Tidlös inspiration som jag bläddrar extra mycket i nu i maj.

Jag älskar det mesta i Lotte Möllers bokproduktion, men den här klassikern har en särskild plats. Jag har köpt exemplar på loppis som ligger ute i växthuset – välläst, solblekt och alltid inom räckhåll.

Lisa Isings Trädgårdslegender har särskilt tummade sidor från Signe Persson-Melins trädgård. Jag tröttnar aldrig på att titta på den lilla ytan med alla krukorna, de små träden och det gröna med inspiration från Ulla Molin.

Cia Wedins bok om Maria Åström är även den en favorit som jag bläddrar mycket i nu när syrenerna snart blommar och jag lutar huvudet mot min citronkudde ute i växthuset. Bilderna från sommarhuset i Skåne är evig inspiration.

signature

2 comments

    1. Det är helt fantastiskt! Sam Stigssons konst och Åströms alla textilier med fingertoppskänsla och djärva kulörer. Kan inte se mig mätt på det!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *