Fredagssvepet 37/2020

Så går vi mot helg igen. Det känns som om sensommaren har övergått till tidig höst med allt vad det innebär för inspirationen. I vanlig ordning handlar det för mig framförallt om att säsongsförankra, fösa fram andra stämningar och att hänga fram mer värmande ting. Danska Costumes omslag inspirerar mig denna gång med färger och möten mellan silkig klänning och trä med struktur i pianot. Jag köpte in en äldre Upsala Ekeby-vas i veckan i just kombinationen petrol och orange. Höstigt så att det förslår.

Vi fortsätter att se mycket torkat i buketter. Jag blandar gärna upp på detta sätt för att få till kontraster och ändå liv. Här har jag bland annat använt lin i bärnstenskimrande vas.

På tal om bärnsten har jag ögonen öppna efter vackra halsband och broscher. Bukowskis

Man tittar ännu till en extra gång när modellerna avviker aningen från normen. Förhoppningsvis vänjer sig ögat framöver och det blir så vanligt, så att det inte är något man tänker på alls. H&M

Helgens secondhand-span. Rutigt som i kappan från by Malene Birger.

Rottingspeglar är även det ett secondhand-span för min del. Här nya – KRISTINELUND från IKEA genom Trendenser.

Secondhand-fynd till min skrivbordshörna med äldre måttsticka, Meissenskål och brevkorg i klöverplåt. I vanlig ordning är jag svag för detaljer som sätter stilen. Annars då de närmaste dagarna? Jag tittar nog klart på Giftattacken i Salisbury, äter några kräftor, röjer i trädgården, hämtar Jamaica Kincaids Min trädgård på biblioteket och kanske tar jag på mig min Josef Frank-väst igen. Jag hoppas att ni alla får en riktigt fin helg!

13 comments

 1. Hej! Tack för dina fredagssvep! Jag tror också på bärnsten, tänk vilket fantastiskt naturmaterial med lång historia, tanken svindlar lite. Det är klart underskattat. Trevlig helg!

 2. Jag har verkligen fallit för det bruna glaset. Kanske inte att bära bärnsten men det har väl mest att göra att jag inte har smycken alls. Fyndade mig en enorm vas i brunt krackelerat glas i secondhandbutiken i Mood-gallerian. Är så lycklig varje gång jag går förbi den. J, du fattar va – sådan där lycka man kan känna vid kap, ha ha.

  ha en fin kväll!
  Kram
  helena

 3. Hej!

  Saknar dina inlägg på fredagar och hoppas att du kommer tillbaka med en härlig dos av vardagsbetraktelser, inredning, design och återbruk när du orkar och vill.

  Allt gott!

  1. Tack Anna! Jag har känt att jag har behövt ta en paus härifrån för att fokusera på annat och kanske välja nya stigar. Jag tänker mig att jag skall fortsätta i någon form – helst kombinerat med en mer tydlig profil mot mitt företag Bara vackra ting.

 4. Jag saknar verkligen fredagssvepen! Du skriver alltid om så härliga saker som man blir sugen att kolls upp mer: TV-serier, magasin, mode, kulturupplevelser, inredning… Hoppas att de här härliga inläggen kommer tillbaka!

  1. Tack för dina fina ord, Monika! Tänk att fredagssvepet är så populärt efter alla dessa år. Jag vill gärna fortsätta med det i någon form framöver – mer tätt länkat till mitt företag Bara vackra ting som tagit min uppmärksamhet det senaste. Tiden får utvisa, men jag kanske får fortsätta med svepen i någon form eftersom det är en så inarbetad kategori.

 5. Såg att du börjat sälja väldigt fina saker på insta. Är lite försiktig när jag handlar på det sättet men såg att du skrev att du har ett AB. Men det är ju din mans och för ett helt annat syfte och din firma är ju inte registrerad för moms så nu vågar jag inte köpa för det känns inte helt 100. Kan du inte kort bara förklara hur det funkar? Om du säljer via AB så är ju priserna inkl moms men det skriver du inget om och då får ju jag som köpare betala detta själv till Skatteverket om det ska va rätt enligt ”boken”.

  1. Hej Hanna! Jag har svarat dig med mejl men skriver här med så att inget blir hängande i luften.

   Allt med min försäljning sker enligt gällande regler och föreskrifter genom ett aktiebolag. Bolaget har en auktoriserad revisor som sköter bokföring. Eftersom jag säljer begagnade varor tillämpas vinstmarginalbeskattning när jag gör inköp utan moms, vilket för kund innebär att man inte kan dra av någon moms för sitt inköp. Allt redovisas dock och företaget betalar alltid skatt på vinsten. Som kund behöver man inte oroa sig över att det hela inte går rätt till – allt sker enligt regelboken. Om du undrar över något mer svarar jag gärna. /Weronica

 6. Som jag saknar dina fredagssvep. Har dock full förståelse för att din nya spännande verksamhet tar allt tid och tankeverksamhet i anspråk. Vore roligt om den på något vis dök upp här. Jag har sällan tid och tålamod att leta efter saker på loppis. Jag kommer alltid dit för sent för att göra fynd eller hitta det jag söker/faller för. I ärlighetens namn börjar det bli fullt i skåpen också. Men på listan efter det jag söker står bland annat rottingväska från Palmgrens, helst naturfärgad, drink/grogglas i serien Helga, alltid vackra vaser, keramik från Upsala Ekeby mm. Trevlig helg!

Leave a Reply

Your email address will not be published.