Spaning: Retrovågen bland barnkläder

retroklader.jpg

När det gäller barnkläder är trenden solklar – retro regerar. Några år tillbaka i tiden kändes retroinspirerade barnkläder annorlunda och i frontlinjen trendmässigt. De exklusiva barnaffärerna fylldes med de hippa danska märkena. Det var (och är) brunt, gult, grönt, äpplen, frotté och stora tryck. 70-talist-föräldrarna med modeintresse (som dessutom gärna drog på en orginalbarnvagn) tycktes aldrig få nog av att klä sina små telingar som en reinkarnation av den ideala 70-tals-looken. Nu är retron inte exklusiv längre. De stora kedjorna hakar på med elefanter (både H&M och Lindex har sina varianter) och klädpartykedjan Me & I lanserar frottékläder med hjärttryck som vårnyhet. Svenskarna är som vanligt tämligen ense om vad som anses vara gångbart för tillfället.

Moderådet spår en snar nedgång för retrolooken för vuxenkläder och att vi istället kommer att se ett stort skifte mot en mer avskalad linje. 90-talets minimalism är på stark frammarsch igen. En gissning är att barnkläderna kommer att följa efter på sikt. Ett annat inte alltför djärvt antagande är att när retron blir folklig blir den inte längre så attraktiv för de som vill ligga längst fram när det gäller trender. Och barnkläder är trend i dag! Blir det kanske ekologiska enkla kläder som ersätter de färggranna trycken? (H&M hakar även på ekotrenden med en kollektion som lanseras i mars).

Vad är ni på Retroskalan? Hiss eller diss? Och vad tror Ni om retrovågen?

(Bilder från H&M, Polarn och Pyret samt Me & I)

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.