Barnfavorit: Klassisk söndagsmiddag

sondagsmiddag.jpg

Ibland går man över ån efter vatten när det gäller att vaska fram nya rätter att variera vardagsmaten med. Om mina barn fick bestämma skulle vi förmodligen äta sås och potatis nästan varje dag. Jag är själv uppväxt på konceptet med potatis, sås och kött. Min morfar vande sig för övrigt aldrig vid nymodigheter som ris och pasta. Om det inte serverades potatis till maten, så var det ingen riktig mat punkt. Men att göra en riktigt god sås är en konst i sig. Jag kämpade tappert många år innan jag fick stuns på en klassisk brunsås. Nu tycker barnen att den smakar NÄSTAN som mormors.

Vår klassiker utgår oftast från fläskfilé eller fläskkotletter. Fläskfilén bryns i panna och eftersteks i ugnen. Fläskkotletterna steks i panna för att sedan sjudas i vatten en stund. Potatis skalas och kokas. Min brunsås görs enligt följande: Lite smör- och rapsolja i en gryta. Tre matskedar siktat dinkelmjöl. Vispa runt till en massa. Slå i fem dl sky (vatten) från köttet. Vispa. Slå i ca 1 dl matlagningsgrädde av valfri fetthalt. Låt koka upp. Smaka av med Touch of Taste kalvbuljong, lite colloritsoya samt salt.

Halva nöjet är att mosa potatisen och gegga ihop det hela med sås. Köttet är av underordnad art. Ovan syns sonens tallrik. Och ja, inte en grönsak så långt ögat når. Den kräsmagade lilla sonen äter för tillfället endast innanmätet av körsbärstomater – “skalen” ges till pappa… Klassisk sås och potatis är en riktig barnfavorit hos oss och ja, det är riktigt gott!

signature

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *