Tänk efter före

reatag.jpg

Sommarrealisationerna är i full gång. Jag har gått från att ha varit en riktigt rearåtta till att sansa mig. Riktiga fynd är välkomna, men då skall det vara bra sådana också! Här är några rekommendationer från min shoppingfront.

*Om Du vill göra riktiga fynd, det vill säga handla så billigt som möjligt, är det inte denna första rea som Du skall satsa på. De riktigt låga priserna kommer senare när den nya säsongens kläder fyller på i butikerna. När sommaren går mot sitt slut börjar börjar de riktigt låga priserna komma. Utbudet är naturligtvis mer begränsat, men nu finns chansen till riktiga klipp. 70 % och Ta Två betala för En hittar Du garanterat inte på under den första omgången.

*Tänk alltid på pris per användningstillfälle! Om Du köper ett plagg i början av säsongen till fullpris och använder det mycket kostar det inte så mycket per gång. Om Du däremot fyndar ett plagg nu på rean och använder det i några månader innan det är dags för höstkläderna, blir det dyrare per användningstillfälle. Detta gäller framförallt modebetonade plagg som känns kul denna säsong. Det går dock att tänka lite annorlunda när det gäller sommarkläder, eftersom den riktiga värmen förhoppningsvis återstår. Eftersom badsäsongen knappt har börjat och sommaren för många innebär festligheter såsom bröllop och annat i den genren är det läge att köpa t ex badkläder eller en klänning till ett speciellt tillfälle. Men som övergripande slutsats: Köp i första hand inte modeplagg på rean. Du tröttnar snart på dem och det är inte så lång tid kvar på säsongen. Även om det är 30 % på den där desingerväskan i den säsongsaktuella färgen, så är det bra mycket bättre att lägga fullpris på en väska som Du kan ha under en längre tid.

*Satsa på basplagg i bra kvalité som bygger garderoben. Satsa på klassiska färger och snitt. Satsa på bra material. Satsa på sådant som Du normalt sett inte skulle ha plånbok till. Köp underkläder, morgonrockar och myskläder som inte är trendkänsligt på samma sätt.

*Tänk på att det inte är långt kvar till en ny säsong med massor av nya kläder som Du kommer att vilja ha! Tänk framåt! Solklänningarna som Du köper nu kommer Du att kunna ha i några månader, men sedan har Du bundit upp dina pengar ett bra tag tills de kommer till användning igen. Kommer de klänningarna att kännas kul att ta fram igen när nästa sommar kommer?

*Reorna är butikernas sätt att rensa ut det som de inte har fått sålt. Var kritisk och förförs inte i första läget av allmän köplusta och extra pengar som bränner i plånboken. Köp bara sådant som Du verkligen vill ha! Så billigt är det faktiskt inte! Många butiker kör “fegrea” med 30 %. Det blir 300 kronor på 1000 kronor. Visst är det en del, men det är inte jättebilligt!

*Det är ofta reaklippen som dyker upp i garderoben när det blir dags för rensning. Den där kjolen som var så billig blir dyr om den bara kommer att hänga på en galje eftersom den visade sig vara omöjlig att kombinera med något annat eller att den inte hade bra passform. Billigt har en tendens att bli dyrt. Fynda bara bra saker helt enkelt som Du skulle vilja ha köpt även om det hade varit ordinare pris på det! Shoppa smart även när det är rea!

*Glöm inte bort nätshoppingen även när det gäller rean! Många nätbutiker kör rea på innevarande lager. Anmäl dig till butikernas nyhetsbrev för förstahandsinformation om reor.  Klicka för att slippa trängas!

Har Du något bra reatips? Dela gärna med dig!

7 comments

  1. Du har så rätt så rätt. Jag har läst dina råd tidigare och försöker faktiskt tänka på detta när rea-tider stundar! Det blir mycket bättre rea en bit fram på sommaren! Tex har ju alltid Polarn&Pyret en rejäl prissänkning längre fram och faktiskt brukar de har en hel del kvar i sortimentet! Ivf i de storlekar jag handlar :)//M

  2. Minks: Visst brukar det finnas en hel del kvar senare! Jag har inte varit på Po.P:s rea ännu. Det fanns en tid då jag sannerligen hängde på låset där!

  3. Så sant! De sk fynden brukar vara de som samlar damm längst in i garderoben. Till barnen kan man dock fynda kläder till nästa säsong, gärna vårjacka, fleecetröja och andra lite dyrare kläder. Här är PoP bra, med sin klassiska stil!

  4. Ja, man kan tänka att för varje plagg IN, ska det ett plagg UT.Då blir genast frågan – vad i min garderob vill jag offra för detta plagg?:)

  5. Jag gillar och försöker praktisera idén: en in – en ut! Numer har jag svårt för att trängas på reor på stan och hänger mig åt den betydligt mer avslappnade nätshoppingen.

  6. Det viktiga är väl också att tänka på att du INTE ska handla “bara för att”. Visst, rea är väl bra om du på rean hittar det du ändå hade tänkt köpa, men ofta lockas man (jag? ;)) ju att shoppa mer/helt andra plagg/saker än det jag faktiskt behöver “bara för att” det är billigt. Jag undviker reor, det blir i slutänden ofta dyrare än när jag går ut för att BARA köpa ett par byxor/tröja/kjol.Gillar bloggen! *tumme upp*

  7. Eva: Till barnen är det ett lite annat läge. Jag håller med om att Po:p:s reor är bra att bunkra från!Yenny: Den taktiken kan man ha förstås! Jag har dock rensat garderoben så mycket, så här skall ingenting ut just nu – haha!Lo: Visst är nätet en utmärkt fyndplats. Jag klarar inte heller trängsel numer. Börjar man bli gammal – haha?!Sanna: Visst, du har så rätt! Det är lätt att dras med i en allmän köphype bara för att det är rea och kanske inte för att man behöver. Jag har som sagt varit en riktig rearåtta förr, men precis som du säger – jag tror på att handla det man behöver i början på säsongen. Kul att du gillar bloggen! Det gör mig mycket glad!

Leave a Reply

Your email address will not be published.