Sommar: Att göra på Gotland

gotlandattgora.jpg

Anna och Henrik i Ljugarn förra sommaren. 

*Raukar förstås. Våra barn älskar att vara i raukområden. Varning dock för hjärtat i halsgropen när det kommer till bergsgetter som Anna… Raukområdena på Fårö är magnifika. Aningen mer barnvänligt är det i Ljugarn, där vi har tillbringat mycket tid med klättring. I Ljugarn ligger även Smakrike, restaurang med liten delikatessbutik. Här säljs de mest delikata chokladpralinerna. Och jag har smakat mig genom en hel del på vägen!*Bad förstås. På Sudersand på Fårö är det sardinvarning varma dagar och även om jag ogillar det mycket, så funkar det när man har eget större parasoll med sig. Barnen älskar den mjuka sanden – som sedan fastnar precis överallt. Och glöm inte Sylvis Döttrar innan! Vårt favorithavsbad är annars Ihre Havsbad. Sanddyner att sätta läger i och ingen sardinvarning alls. Dessutom en fin restaurang. Vi bor i Tingstäde och har således nära till Tingstäde träsk – Gotlands enda insjö. Ett riktigt bra barnbad!*Roma kungsgård. Allt i ett med många barnaktiviteter, lekplatser, ett samlat grepp på gotländsk form och hantverk och på kvällen teater i den gamla klosterruinen. Romateatern ger i år Hamlet i uppsättning av Lars Norén. Barn – bli lite större så att vi kan åka igen! Det är inget annat än magi att titta på Shakespeare i den miljön. Missa inte!*Pucko och Bäng blev förra årets snackis. Barnen älskade denna spontanteater och pratade om den länge, länge sedan. Missa inte detta! Följ piratflaggan och piratstenarna till en upplevelse som hänger med länge. Ett barnevenemang när det är som bäst!*Kapitelhusgården i Visby som jag har skrivit om tidigare.*Vindfångarens trädgård på södra Gotland, där barnen får hjälp att bygga egna drakar.*Fide Fajans. Inget för barn, men för de som är intresserade av keramik. En av mina favoritkeramiker Ingela Karlsson säljer sina skapelser i en växthusliknande byggnad. Ta med den stora plånboken!*Creperiet i Hablingbo har jag också skrivit om tidigare. Keramik av en annan favorit, Åsa Lindström och på kvällen vankas fransk varité som vi ännu inte har bevistat. En liten pärla!*Krusmyntagården. Kryddor, lekplats, restaurang med mera.*En stadstur i Visby kan mamma få ta medan barnen och pappa är i Almedalens stora lekpark. Titta in på Kustnära, Bertholdsson & Holm, Gotländsk Form, Yllet, Akantus, Kränku, G.A.D och om du vill lägga semesterkassan på exklusiva modeting Fåfäng. Fika på exempelvis Skafferiet eller Rosas café.*Skulpturfabriken. Se Stina Lindholms sköna ting i en fin miljö.*Skymnings lamm och pälsgård. Det bästa av det mesta gällande får.

Inspiration står att finna i den fina boken Inspiration Gotland av Lena Berglund. Det finns även mycket information på nätet och när du stiger på färjan får du en tidning om aktuella händelser på ön. Det är mycket reklam, men det finns godbitar där. Trevlig gotlandsvistelse!

Att äta på Gotland kan Du läsa om här.

10 comments

  1. Bra tips (säger gotländskan)! Men vad ni gör; glöm INTE strandbad vid Norsta Aurar på Fårö. Det är rena rama Thailand. På vårt svenska Hawaii. Guuuuld!

  2. Västermanländskan: Ljugarn är ett riktigt fint ställe! Jag hoppas att ni får en trevlig semester där!Camilla: Icke testat, men nu blev jag rejält nyfiken. Måste kollas upp i sommar! Tack!

  3. Heja Weronica,du kan verkligen ditt Gotland! Killen med drakarna finns i Sanda, straxt innan Klintehamn är helt klart värd ett besök. Och på Roma Kungsgård blir man omhändertagen av vikingar i år, en hit hos min 6-åring. Bra gratisnöjen är Visbys lekparker, det finns en hel del fina. Almedalen är bra, likaså Tallunden. “På landet” finns flera så kallade trollskogar, lekplatser anlagda av engagerade dagmammor. På norra ön finns t.ex. Trollskogen i Väskinde (på vägen mellan Väskinde och Lummelundagrottorna). Och packa picnickorg, kör längs med Ekstakusten, stanna vid Kronvalls fiskeläge och låt barnen klättra i martallar och stapla klappersten. Åh, nu ÄR det sommar!!!Ha en skön midsommar!

  4. Härligt!! Jag hade alla somrar i Ljugarn som liten – helt underbart med raukarna – som jag o lillasyster klättrade omkring på – helt sjukt läskigt NU när jag tänkter på det *ler stort* Köpa färsk fisk o nybakt bröd och friheten – DET var sommar på Gotland för mig!!

  5. Görel: Det tar jag som en komplimang från en som bor på ön :-)! Vikingar låter mycket trevligt – lär bli stor succé även här! Och de där trollskogarna skall utforskas i sommar. Tack för det tipset!Jess: Det låter som fina somrar det! Färsk fisk köper vi ofta på Gotland. Jag håller med – sommar!Ella: Ha en trevlig vistelse på ön!

  6. Hej Barnen! Pucko och Bäng från Pirata Pirata här! Tänkte bara säga hej och hoppas att ni kommer och besöker oss i somma igen! Kolla in vår nya hemsida oc blogg! kram, pucko och bäng!www.piratapirata.se

Leave a Reply

Your email address will not be published.