Handens verk

I går var vi på den årliga Heda Gammeldags Marken. Heda ligger idylliskt bredvid Östergötlands högsta berg, Omberg, med såväl den bekanta Rökstenen som Alvastra kloster nästgårds. Marknaden äger rum i närheten av den medeltida kyrkan.

Höjdpunkten för barnen är hästridningen och fiskdammen. Hästen Mona fanns på plats även detta år för Anna. Henrik red på nytillskottet Pepzi. Och även detta år fastnade godis från Visingsö Konfektyr på kroken. Ibland vill man inte överraskas – speciellt inte barn som vill att allt skall vara precis som vanligt.

Jag finner inte så stort nöje i marknader längre. Det är mest krimskrams och det genuina hantverket får stå tillbaka för massproducerat. I Heda är det hög kvalité på varorna. Äldre kvinnor säljer handknypplade dukar för några hundralappar. Det är riktigt roligt att gå bland marknadsstånden och botanisera!

marknad-copy.jpg

Mina marknadsinköp blev bland annat en fantastisk handgjord korg, en skärbräda i oljad alm, handbroderade bakdukar och ett fat på fot från Ledbergs krukmakeri.

I morse bakade mannen söndagsscones. Det bästa receptet är detta!

Scones

5 dl siktat dinkelmjöl2 tsk bakpulver1/2 tsk salt50 g smör2 dl mjölk

Rör i hop de torra ingredienserna. Nyp i smöret och blanda i mjölken. Ta i mer mjöl vid behov. Baka ut till två runda kakor. Dela kakorna med kniv i fyra delar och nagga. Grädda i ugnen 225 grader ca 12-15 minuter. Mumsa på!

Denna regniga dag skall ägnas åt packning. På tisdag åker vi till Gotland!

Foto: Weronica – En mammas dag

6 comments

  1. Det låter som om ni hade en härlig dag och jag är lite avis på hantverksinköp! Här packas det för torpfarande till på tisdag! Kommer du vara uppkopplad därifrån också? Vi har tyvärr inte bredband på torpet ;)//M

  2. Minks: Det är en riktigt fin marknad! Nix, det blir ingen dator för min del på Gotland. Två veckor utan uppkoppling, men jag behöver nog lite ledigt! Blogglusten lär nog vara på topp när jag kommer tillbaka dock ;-)! Trevlig torpvistelse önskar jag dig!Nilla: Prova dem! De är garanterat smaskiga :-)!

  3. Packa regnkläder… Nä, det ska bli bättre framåt veckan. Ett nytt tips http://www.robbjens.se/index.php?page=1004, deras barnaktiviteter verkar väldigt trevliga!Och har du bärbar dator kan du komma införbi Suderbys Herrgård och surfa gratis i receptionen hos mej. Dessutom finns det flera surfzoner i Visby. Ifall du får abstinens! ;-)Ha en skön semester!/Görel(som ska testa att baka glutenfria biscotti i veckan)

  4. Görel: Stort tack för det tipset! En nyhet för mig, som verkar mycket trevlig. Jag har också antecknat trollskogarna och Ekstakusten. Det sägs att det är lite bättre väder på ingång och vi får väl hoppas på det! Jag har tänkt mig att vara datorfri, men tack för inbjudan :-)!

    Jessika: Varma scones är en riktig höjdare till frukosten! Tack!

Leave a Reply

Your email address will not be published.