Kickoff I

Henrik fyllde fyra år tidigare i sommar och jag har fortfarande inte kommit igång med någon regelbunden träning. Innan barnen var jag en flitig motionär på Friskis & Svettis. Jag har dock haft ett ambivalent förhållande till motion under större delen av mitt liv. Jag avskydde skolgymnastiken. Inte så mycket för rörelsens skull, som för en del andra inslag som inte passade mig alls. Efter skolan har jag varit periodare. Jag mådde dock mycket bra under min Friskis-period. Träningen gav energi då. Det var skönt att ha lite flås och att känna att kroppen arbetade tillsammans med en. Att bara uppgå i en fysisk aktivitet är rekreation när man har mycket annat i livet. Och den delen saknar jag! Dags att göra något åt detta alltså!

Min första målsättning är powerwalks. Jag tycker mycket om att promenera och under perioder i mitt liv har jag gått långt och snabbt. Det ger snabba resultat, samtidigt som man kommer ut. Så powerwalk it is som första etapp. Men när gör man det? Jag önskar att jag vore pigg som en nötkärna på morgonen, men jag har oftast bly i skorna då. Kan man träna sig till att bli morgonpigg? Jag är en het aspirant i så fall! Lunchen? Japp, det skulle vara fullt tänkbart för min del eftersom jag har högst flexibla tider. Kvällen? Efter middagsmatlagning och trött familj till Bolibompa? Tja, det fungerar säkert om man verkligen har bestämt sig – i alla fall tills dess att det blir mörkt och ruskigt på kvällstid. Igång skall jag – på ett eller annat sätt! Hur gör Ni andra? Dela gärna med er!

Jag må ha koll på mycket, men inte på teknik. Jag har fortfarande en antik bärbar CD-spelare. Finns det en MP3-spelar-dummie att läsa någonstans? Jag tänker mig mina raska promenader med pigg musik i öronen. Vad skall man tänka på vid inköp? Vad har ni för spelare? Hur fungerar det?

(Bild: Gymnastikövningar för kvinnor från 1916 samt iPod nano från Apple)

19 comments

 1. Jadu, vet inte hur många gånger jag gett löften om att börja träna och promenera regelbundet. Nu lägger jag ribban lågt. Har bestämt med en annan mamma här i området att vi ska börja promenera en kväll i veckan i höst… jag hoppas det blir av. Brukar även (ibland) ta en rask promenad med en kollega på lunchen ca 10-15 min bara. Vi har även en lånad motionscykel här hemma som står och samlar damm i arbetsrummet. Har tänkt börja cykla på den mera regelbundet men det är ju sååå tråkigt och jobbigt också för den delen.Om jag promenerar ensam lyssnar jag på radio i min gamla mobil…Lycka till med power walkandet!!!

 2. Jag gillar att powerwalka – vilket ord 🙂 – med stavar. Det är super för hållningen. Jag lyssnar alltid på radio i min mobil, men skulle inte tacka nej till en iPod nano. Jag har pluggat färdigt (färdig blir man väl i och för sig aldrig och tur är väl det…) och kan snart kalla mig certifierad inredare. Mina sista uppgifter ska godkännas först och det ska gå bra, tror jag. Så ett inredningsföretag är det jag startar. Återkommer, om du vill, med mer info när hemsidan är färdig.

 3. Jag kan knappast ge några råd i denna fråga, jag har kondis som en 70-åring :(Jobbar från det jag vaknar tills det jag går och lägger mig, så det finns inte tid till motion alls. Men nu ska vi (förhoppningsvis) får flytta till nya lokaler och dit är det ganska exakt 15 minuters cykelväg alternativt 25 min promenad, så det bådar rätt gott. OCH!!! I samma hus finns ett SATS sport! Så nu finns alla förutsättningar för ett nytt, starkare och lite slankare liv! Vi får peppa varandra:) Kram på dig och trevlig helg!

 4. Har just skrivit om Ipod Nano och samarbetet med Nike – som funkar även för just powewalks. Dessutom behöver man INTE shoppa nya skor – hör man sig för så finns fästanordningar för den lilla “pluppen” man har i skon – att köpa. Men om du som jag ÄNDÅ måste köpa nya skor – satsa på sådana som är förfixade för Nike – superläckert att se vad man gjort och få feedback hela tiden på det man gör – t.om medan man gör det!Sen ställer du in sportkitet för powerwalks och vips e du igång!

 5. Å just nu är det enkelt för mig – maken e lärare och ledig men jag har just nu rätt flexibla tider själv – morgontider bäst dock – jag känner mig piggast då – efter bollibompa är jag sovklar själv 🙂

 6. Jag har nyss köpt en sony ericsson walkman mobil med mp3 och radio i. Den är jag supernöjd med! Eftersom jag alltid vill ha mobilen men mig när jag är ute och motionerar så slipper jag ha två saker med mig. Det räcker med mobilen numera!!

 7. Jag har i mina duktiga perioder tagit snabba promenader 3 ggr i veckan, oftast på morgonen. Även jag är seg som kola så dags, men efer ett par veckor blir det ett behov. Dessutom kommer man igång på ett helt nytt sätt… så länge det är ljust sticker jag ut vid 06.10, är tillbaks till 7 och duschar och äter frukost och kan ändå vara på jobbet vid 8. Inte så dumt.Mp 3: Jag skulle satsa på en Ipod, eller möjligen en variant med radio om man gillar det. Själv går jag oftast till P1 på morgonen, och kan då rationalisera bort tidningsläsandet den dagen. Men jag har även ett antal favvoskivor i mp3n så att jag kan köra dem också. Jag har en liten guldfärgad Sony med brusreducering, helt suveränt bra och så liten, så liten men en bra display. Programvaran är OK, det är oftast den svagaste länken, Itunes är i en klass för sig och helt klart enklast att hantera men eftersom den saknar radio har jag den mest som “åka-bort-hårddisk” för all musik vi äger.

 8. Har haft ambitionen att börja träna igen hur länge som helst nu. Det är bara att räkna att mitt äldsta barn snart är fyra år = fyra år sen jag tränade sist.Började jogga i våras, men bröt tån dagen efter och dagen efter det gav de hundra år gamla gympaskorna vika – sulan gick av = ett tecken…När vi flyttar om två månader, kommer vi att bo nära en barndomvän till mig i samma sits ett barn till. Vi ska börja med att gå raska promenader tillsammans på kvällen. Då känns det säkert att gå när det är mörkt i höst att man kan gå när barnen sover och att man ävevn hinner prata med en vän!Lägre ambition är promenader kan man kanske inte ha… men det är i alla fall steg ett!

 9. När ska man “hinna” gå…och inte stressa ihjäl sig över alla osorterade kläder, smutsig tvätt, dammråttor och annat som man “borde” lägga sin “egentid” på… Måste nog mentalt övervinna det hindret först. Lite yogatänk kanske funkar.Gillar inte musik när jag går, då hör man ju inte naturen. Eller cyklar/hundar/bilar..gu va ja är gnällig!:-)Jag, som knappt minns hur man går utan att hålla i sig i ett barn eller barnvagn. Lycka till!

 10. Fick en ipod nano av min man när jag gjorde mitt ex-jobb på möbelsnickarskolan. Har svårt med koncentrationen, men med musik i öronen var jag som innesluten i min egen värld. Är väldigt nöjd med min ipod. Den är lätt att använda, smidig och lätt att byta musik i om man har rätt grejer på datorn. Ett kanontips är att ladda hem p3 & p1s podsändningar som finns gratis på deras SRs hemsida. Finns både spännande dokumentärer och roliga sommarprat att lyssna på!

 11. Själv har jag en liten spelare från Creative och jag gillar. Lätt att hantera och lätt att ladda. Att ge sig iväg ut däremot är ju inte alltid det enklaste. Men när jag var som aktivast då jag också gick ner en hel del i vikt så blev det 4-5 promenader i veckan, 1,5-2 timmar åt gången, antingen med handledsvikter eller stavar (ibland både och). Nu blir det ju mest barnvagnen dock, men emellanåt får jag ut på en egen promenad, eller när sambon följer med, då åker stavarna fram.Bor ju ute på landet nu och tycker att jag har för långt att åka för att gå på ngt gym inne i stan, men annars gillar jag verkligen gruppträningarna på gym. Annars är simning en träningsform jag verkligen gillar. Dessutom det enda som fungerade när jag var gravid.

 12. Bäst är att inte planera att nästa vecka skall jag utan att göra det på en gång. I början är det jättemotigt att komma i gång. Stor SUCK! Jag bestämde mig innan sommaren att nu eller aldrig och har “haft fysisk aktivitet” minst ett par tre gånger i veckan. Först nu två månader senare känns det lite mindre motigt det är ff trögt. Funderar också på en IPOD så håll mig gärna uppdaterad:-)

 13. Hmmm, befinner mig i samma sits. Jag måste komma igång och röra på mig. Helst skulle ett (ganska stort) antal kilon komma bort också men det får komma senare. Jag tänker mig talböcker i ipoden. Jag har en iPod Video som är grymt bra och som jag varmt kan rekommendera. Keep me posted. Vi kanske kan peppa varandra. Kram och lycka till (till oss båda)!

 14. Mina planer och min vilja är många sköna löpturer i spåret. Tyvärr har problem med hälsenor stoppat det. Tankarna på semestern är att istället komma igång med powerwalk/jogging. Tyvärr har starten inte blivit så bra med halsont och dunderförkylning. Så nu är tanken att komma igång när jag är igång och arbetar igen och förkylningen är borta.Som vanligt lägger jag mig alltid på en relativt hög nivå (vilket inte är bra om man är nybörjare). Jag tänkte iaf promenera alt. jogga små korta sträckor (så mkt som kroppen orkar med) i en timme varannan dag direkt när jag kommer hem från jobbet. Då hinner jag inte börja med tvätt, disk eller annat som kan “förstöra” och ta tid från motionen. Se till att ha ätit ett mellanmål ett par timmar innan på jobbet så att jag har energi. Morgonpromenader skulle inte funka alls för mig (om det inte vore så att jag började arbeta vid 9 eller så). Jag kör en MP3-spelare laddad med peppande musik som har några år på nacken, så en IPOD skulle jag inte tacka nej till. Den som Jess pratar om som man kan koppla till sina skor, ja tack! Kanske lite pepp-talk här på sidan under tiden? Bra för oss alla. Lycka till!!

 15. Promenader, stavgång och simning tror jag är bra saker att börja med. Jag har varit ovanligt slapp denna sommaren. Men nästa vecka kommer jag att starta upp med Friskis & Svettis-träning igen. Jag tränar helst innan kvällsmaten. Jag tar ett mellanmål på jobbet och något litet när jag kommer hem sedan väljer jag något av de passer börjar vid 17,30, 18,00 eller 18,30. När det är min träningsdag får maken fixa kvällsmat/middag till barnen och jag äter resterna när jag kommer hem. Vi brukar turas om med träningsdagar. Det brukar funka bra. Jag kan oftast komma iväg två kvällar i veckan. När jag joggar/promenerar gör jag det helst utan musik.

 16. Hej Wero,-gör som mig vet ja, njut av böcker när du motionerar, en riktigt bra bok gör att man längtar till nästa motionstillfälle!

 17. Här är en till som försöker få igång motionerandet, dessvärre ännu utan några resultat. Jag kan inte förstå varför det är så svårt att komma igång? Mellan graviditeterna så var det en period när jag var aktiv och det var tack vare personlig tränare! Det är det enda som funkat bra för mej. Då fanns det nån som peppade och la upp ett vettigt motionsprogram, kostråd osv. Jag minns att då VAR jag en flitig stavgångare och det var effektiv motion och jag såg resultaten snabbt! Nu har jag ingen persolig tränare men en mp3 spelare…… kan ju vara nåt…..;) Jag har kommit överrens med en annan mamma att till hösten DÅ tar vi itu med motionerandet få se hur det går! Lycka till!

 18. Ett bra tips för att inte göra för mycket, få träningsvärk och sedan ge upp, är att börja gå med stegräknare. Först har du stegräknaren på dig under dagtid i ca fem dagar, då får du ett medeltal på antal steg du går varje dag. Sedan ökar du stegmängden med 5% först i en vecka och sedan med 10% andra veckan. Detta gör du tills du har uppnått en stegmängd på ca 10 000 steg per dag, vilket enligt många experter är en lagom mängd. Efter man uppnått rätt antal steg kan man börja jobba med intensiteten på stegen.. Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published.