Tisdagstema: Sött

tisdagstemasott-copy.jpg

För tre år sedan gjorde jag en större omläggning av kosten à la GI-light. Jag var framförallt trött på mina blodsockerfall och min inre sockerråtta. Något av det bästa som jag har gjort i mitt liv gällande makeovers, är att i största möjliga mån utesluta vitt socker från kosten. Nu bakar jag med råsocker istället. Istället för att bara få kolhydrater, får man lite mineraler och annat i en mer ursprunglig form än det raffinerade vita sockret. Socker är alltid socker och är inte i någon form hälsokost. Råsockret får i alla fall inte mitt blodsocker att skjuta i höjden som innan. Råsockret är godare och dessutom är de bruna kristallerna mycket vackra!

Tisdagstema: Sött

14 comments

 1. Bra idé. Jag har länge tänkt använda mig av råsocker, men kan inte så mycket om det. Men det funkar alltså att baka, typ sockerkaka, med råsocker istället för vanligt vitt socker (kanske en dum fråga…)? Är det mycket skillnad i smaken?

 2. Håller helt med om att råsocker är godare – det har ju lite egen smak, mer än bara sötma. Ser finare ut, och så är det lättare att veta hur mycket man haft i eftersom det sätter färg – vilket lär hjälpa en del att minska dosen, för min del brukar jag gå till överdrift ändå. Enklare att inte ha socker alls vid bordet, har man det är det för lätt att sockra =)

 3. Saravillfara: Jag kan inte annat än att rekommendera det! Att baka med råsocker ger sprödare och godare bakverk tycker jag. Det är bara att byta ut i de flesta recept – men tänk på att ta mindre av råsockret!

  Frida: I de flesta recept är det bara att byta ut. Jag bakar allt med råsocker nu. Det är bara att tänka på att ta mindre av råsockret – ca 1/2 – 3/4 av mängden strösocker beroende på hur sött du vill ha det. Och det blir godare!

  Blaufish: Ja, det är mycket godare tycker jag! Socker vid bordet går nog bort för min del, men jag bakar gärna med de bruna kristallerna ;-)! Och sant med färgen – definitivt en fördel!

 4. Jag gillar också att använda råsocker, farin med för den delen. Det blir mycket mustigare liksom. Honung brukar jag använda till matbrödsbak.

 5. Tänk att en så simpel sak som sockerkorn kan bli en så vacker bild! 🙂 Det där med råsocker lät ju dessutom intressant, kanske skulle börja använda sådant istället! Är det mycket dyrare än det vanliga vita sockret?

 6. Me too, dvs jag använder också råsocker oftare än vanligt socker (även om jag bakar grymt sällan 😉 ) och GI-light var ett bra uttryck. Jag har minskat ner på sockret rejält men jag är inte fanatisk på nåt sätt!vacker bild, jag vill ha ny kamera :)//M

 7. Efter att ha provat några av dina recept tidigare så har jag också börjat använda mig av råsocker – och dinkelmjöl.Helt fantastiskt gott. Och inte alls så krångligt.GI-light var väl ett passande uttryck – det håller jag med Minks om.Du får gärna berätta mer om din GI-lightkostomläggning om du vill.Fortsätt sköta om dig!Kram

 8. Alla: Vad roligt att jag har inspirerat några av er till lite nytänkande! Det känns väldigt kul! Råsocker är inte ett dugg svårt att använda. Det är dyrare, men man behöver inte använda så mycket. Och det är lättare att reglera mängden än med vanligt strösocker. Testa!

 9. Hej,Har en son som är socker tjänslig, och skall inte äta vetemjöl. Skulle villa veta om jag kan använda råsocker för att koka fläder saft ? och vad ska jag använder jag för mjöl ?MVH Carina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.