Hög luftfuktighet och föräldraansvar

My God vad det är varmt! Jag blir som en liten trilskande unge av den här luftfuktigheten. Jag vill ställa mig och skrika rakt ut – GAH! Man och barn är i lekparken på tal om lata föräldrar i innerstaden. Snälla, Linda! Jag bor inte så här av egoistiska skäl – inte längre i alla fall. Man kan naturligtvis hävda att vi borde börjat att leta efter hus när Anna föddes, eftersom vi borde insett att vi borde ha ett hus. Men ja, det gjorde vi ju inte. Men nu –  Jag vill bara ha ett hus! Kan inte det där jädra motellet sluta bråka någongång så att vårt hus kan byggas? Och maken skalade alla stora potatisar till lunchen och sparade de små till mig – BLÄ!

Däremot håller jag helt med om skolgymnastiken, Linda! När idrottsprofilerna gastar om att det måste vara gympa varje dag i skolan får jag kalla kårar. Det hade inte hjälpt mig det minsta att röra mig mera med mer idrott på schemat. Jag hoppas att det har hänt mycket med tanken bakom skolidrotten sedan min tid. Jag avskydde varje minut av skolgymnastiken. Inte för att jag egentligen ogillade att röra på mig, men jag var usel på bollsporter, jag var ingen lagspelare och jag hatade när vi skulle dansa folkdans med killarna från en annan klass. Då maskade jag och skyllde på tjejers väg ur kollektiv förnedring – det röda. Stackars killar som inte ens har det!

Linda Skugge manar istället på föräldraansvaret (stackars min pappa som alltid förespråkade luftens välgörande egenskaper till en liten inneråtta som mig…), liksom även den välkända fotbollsfrun i Alla Ni som röker med era barn är idioter. Terri Herrera Eriksson stämmer också in i kören och menar att man bör välja andra alternativ än den stora hamburgerkedjan. Alla tre har sina poänger tycker jag! Är det dags för diskussioner om mer personligt ansvar i en tid där vi är vana att institutioner och rekommendationer styr mer? Alldeles tydligt ett tecken i tiden!

Update: En mycket läsvärd bloggpost i ämnet på Ett Bra Liv. Klicka in er och läs!

11 comments

  1. Hmm sådär säger många föräldrar idag – har tänkt på det. Någon måste se över idrotten IDAG baserat på era erfarenheter – hur länge sedan var det ni gick i skolan? Jag VET att inget förändrats på en del ställen men att säga att det är så överlag( å nej, jag vet att du inte gjort det men just nu får du höra det *ler*)är tokigt och många gör det. Jag är partisk – maken är idrottslärare, jag älskade inte heller gympan precis men jag skulle gillat gympan som han har – idag. Bort med tävlingsmoment annat än individuellt, fram med mer lustbetonad gympa för alla – men därmed inte utan krav- indivuduell målsättning även här, nya ämnen inom idrott, yoga, pilates, andra danser – han hade Lets Dance Maria partner där, det har finns något som heter handslaget där barn som velat – fått skriva upp sig och prova olika annorlunda idrotter, lacrosse, golf, brottning, rugby, orientering, Capoeira osv.Jag tror fler arbetar såhär och jag tror att dom blir lika trötta och uppgivna allihopa när det alltid heter att gympan alltid är som förr, är mossig och förlegad – bara är bollsport och förnedring. Jag tror däremot att på många ställen måste nytänkande in – men det hjälper inte – när ingen tror att det tänket redan finns på många ställen!

  2. Jess: Vad glad jag blir! Hurra! Jag är den första att ompröva mina tankar kring skolgymnastiken om det stämmer det du säger. Jag hoppas så att det är fallet för alla barns rörelseglädje! Det fanns ansatser på min gymnasietid när vi fick prova på ett Friskis-pass. Om jag hade fått göra det oftare, så hade idrotten varit något som sporrade mig också! Jag tar till mig det du skriver och känner mig mycket glad över att ha fel :-)!

  3. GUH så bra – jag fick nästan panne när jag skickat *S* men det ÄR så mycket debatt om det där just nu – och på många sätt är det bra, för det FINNS så mycket att förändra – det är BRA att allt gammalt kommer upp och ,men det är som sagt inte så överallt.Dessvärre har du säkert rätt om en hel del ställen ff, men det ÄR på gång att förändras – fler gymnasitlektioner med det nya tänket skulle kunna ge mer möjligheter till hälsokunskap( mat, sunt leverne i övrigt osv) t.ex än vad som finns idag då det i läroplanen dessvärre finns en del obligatoriska moment som måste ha uppnåtts i t.ex 5an el 9an. Men det går ff att göra massor idag ändå för att göra gymnastiken mer lustbetonad för alla – där ingen ska behöva stå ensam kvar vid uppdelningar varje gång eller få höra åååå neeeeeej inte han – eller hon. Det värsta man kan göra är att säga – så har det alltid varit och kommer förbli – det är KORKAT – och så säger en del idrottsprofiler om idrottsutövning öht – inget är så cemeterat att det inte går att förändra och många idag försöker göra det 🙂

  4. Åh vad irriterad jag blev då jag för något tag sedan läst om de svenska elitidrottarna som förespråkade idrott på schemat varje dag. Hur tänker man då? På bekostnad av vilka ämnen? Man kan inte lägga på mer utan att ta bort något annat. Mer och mer ansvar för barnens uppfostarn läggs på skolan idag, det är i skolan man skall röra sig, det är i skolan man skall lära sig simma, det är skolan som sakll lära ut att skal potatis och knyta skor… tror vissa föräldrar! Håller helt med Linda Skugge. Det är föräldrarna som ska ta sitt ansvar. Sen säger jag inte att det är fel att lära barnen vikten av motion och hälsa. Jag arbetar själv som lärare och vi uppmuntrar barnen att röra på sig och har ofta avbrott under lektionspass då vi bara gympar lite lätt för att sedan fortsätta arbeta men det är en helt annan sak än att införa schamalagd idrott alla skoldagar.

  5. Att det pågår en debatt om skolidrotten har väl knappast någon kunnat undgå.Rörelse och motion är en grundsten för en bra hälsa. Vi behöver röra oss och motionera för att bygga upp en bra hälsa. Och då menar jag inte bara lagsporter utan mer individuell baserad idrott. Och bort med den elaka laguppställningen, där man tar ut lag, och en del stackars barn alltid blir valda sist. Inför mer idrott i skolan och utöka det med mer hälsolära. Men det menar jag RIKTIG kostlära så folk får lära sig ordentligt vad och varför man bör eller inte bör äta. Kasta ut hemkunskapen istället, i alla fall den form vi hade då vi mest bakade kakor.Over and out 🙂

  6. Annars håller jag med Skugge – vi föräldrar måste ta mer ansvar själv också!Därmot kan man integrera ämnen i skolan istället för att säga att det ena tar något från det andra. En halvtimmer extra schemalagd idrott kan bli mer matte, historia osv. Blir ju annars som att idrott är det där gamla förlegade – som man bara kan göra på ett sätt. Det BEHÖVER inte ske på nå´t annat ämnes bekostnad – jag vet inte , om det är så superviktigt att schemalägga mer tid OM alla gjorde så som Anna – men samtidigt är det som om “alla” kan ha lite idrott med barnen så behövs inte ämnet alls – som att om svenskaläraren kan ha lite matte också så vinner vi tid – som om mattelärarens kompetens är något alla besitter – det ger inte matteläraren något värde – så talas det ofta om idrottslärare. Trist!

  7. Självklart behöver vi utbildade idrottslärare också. “Röris” som vi kallar det i klassrummet är ju bara ett komplement till de riktiga idrottslektionerna. Det är väl också ett plus i kanten att barnen ser att ALLA rör sig och mår bra av det, även fröken 🙂

  8. Som sagt det är frågan vem som skall ta huvudansvaret här. Många bäckar små naturligtvis och visst är det bra om även skolan är en aktör på området. Sedan är det den gamla vanliga knäckfrågan. Nästan alla vet ju att det är bättre att äta råkost än chips, men ändå väljer många “fel” här. En kurs i måttfullhet och balans kanske? Det fungerar dåligt med utbildningar ovanifrån om morotens goda egenskaper, om det ändå serveras dålig mat hemma på bordet… Det är en mycket intressant frågeställning!

  9. yoga zone…I just came upon this website via the blogging baby website. Interesting post. This could have easily been written by me (with just a change or two). Funny to read another story that is so similar to my own….

Leave a Reply

Your email address will not be published.