Trend: Barnkläder sommaren 2008

Höstkollektionerna har knappt hunnit landa i affärerna, men nu siktar inköparna och trendanalytikerna mot sommaren 2008. Det har precis varit en stor modemässa i Köpenhamn, där en del är CIFF Kids. Här samlas många ledande barnklädesmärken för att presentera sina kollektioner för inköpare och press. Det är tydligt när man tittar på trendteman för mässan att det ekologiska och det globala perspektivet är stort. Vi närmar oss förmodligen det gröna genombrottet när det gäller kläder för barn.

Vi får nog också vänja oss vid att det pratas om  trender även när det gäller barnkläder. Marknaden har fullständigt exploderat de senaste åren. Gilla läget eller ej, men barnmode är nog här för att stanna. Det är tveeggat på många sätt kan jag tycka exempelvis gällande frågor om konsumtionsnivå och kläder som en segregerande faktor och en social markör. Det finns även positiva aspekter då den ekologiska trenden förhoppningsvis gör att även kedjorna satsar mer än innan på gröna kläder.

trend08-copy.jpg

Ovan syns ett urval av pressbilder av kläder för nästa sommar. Även i många utställares pressmeddelande är den ekologiska tanken bärande och en del pratar om den rådande 80-talstrenden med starkare och klarare färger. För er som är förtjusta i den design som vi svenskar lärt oss att älska från Danmark – retroinspirerat med mycket färg och form – lär inte bli besvikna denna gång heller. Sommaren kommer igen det är en sak som är säker!

(Pressbilder från CIFF).

3 comments

  1. Å jag skulle önska att storlekarna blev större – upp till strl 152/158- innan man alltid vill börja prova själv men innan dess finns så lite om man inte jagar direkt fr Danmark – min 9 åring kan ff ha en del strl som affärer tar in av danska märken men INTE min 11 åring som vill ha speciella och originella kläder – INTE som alla andra – hon går i Adolf Fredriks Musikklasser och det ska vara eget o unikt – var finns alla dom kläderna?! Hoppas någon tar å öppnar nån webbshopp med lite större strl med alla härliga kläder man kan hitta utomlands!!

  2. Håller med om storleksdiskrimineringen. Det känns som om alla glada barnklädsentreprenörer som poppat upp ur jorden de senaste 3 åren har gjort det helt med sina egna lika gamla barn som inspiration. Redan för en 7-åring känns det inte som att det finns speciellt mycket skoj att hämta.För övrigt tycker jag att kvalitet är ett spår som är helt borta ur leken. Kanske kan det ekologiska ändra lite på det. Här är mina tankar om det: http://idepappan.blogspot.com/2007/08/smuts-r-bra-flckar-r-dligt.html

  3. Jess: Jag kan inte annat än att hålla med. För de små finns det hur mycket som helst att välja mellan, men i större storlekar är det sämre beställt. Jag tror mycket på denna marknad och det vore onekligen mycket smart att nischa in sig på den för någon webbutik. Konkurrensen är stenhård för de minsta, men sedan finns det nästan ingenting. Hoppas att någon antar utmaningen!Idépappan: Precis! Mer roliga kläder i större storlekar och fler butiker som satsar på detta segment! Kvalitet – ja, det är bara att hålla med där också. 40 grader och barnkläder rimmar illa… Jag hoppas mycket på en grön trend, där man visar att det finns mer än foträtt oblekt bomull.

Leave a Reply

Your email address will not be published.