Den moderna kvinnan

Statsministern dementerar att hans hustru bakar. Hon gör precis som alla andra. Man blir ålagd att göra någonting, och man köper det och så tar vi ut det ur den lilla köpta plastpåsen och lägger det i en annan plastburk så det ser ut som om vi har bakat det. Hon bakar inte. Jag kan inte svara på att hon skulle ha bakat en enda gång.

Ingen vill vara präktig i dag. Alla lever vi i samma kaos och tidsbrist. Flest spyor vinner. Och det är nästan alltid de där hembakta bullarna som får stå som symbol för något mycket större. Det är intressant att se hur vi talar om modersrollen och föräldraskapet just nu!

6 comments

  1. Befriande tycker jag!! Jag bakar absolut aldrig, men tycker att det verkar tvärtom: man ska baka om man är en god mor! Herregud – diskutera om mannen eller statsministern bakar istället. En förlegad grej som alltid kommer upp. Fattar inte varför detta skulle vara så viktigt och nej, det är inte alltid mycket godare och nej, man svimmar inte av den eventuella onyttiga tillsatsen i köpkakan (ler).

  2. Ulrika: Jag tycker att det allmänt finns ett stort behov av att skriva mot en idealbild av den goda modern. Frågan är kanske vem det är som upprätthåller den bild som så många känner att de måste förhålla sig till. Vem är denna norm? Jag vet inte! Det känns som ganska länge sedan bullmamman salufördes som en god moder. Eller är det kanske så att man ser recepten i föräldratidningarna som ett krav och ännu ett ok på vad man skall klara av som förälder? Vi ser nog som vanligt lite olika saker beroende på vilka glasögon vi har på oss och sedan har vi alla olika saker som vi prioriterar i vårt föräldraskap. En del bakar, andra prioriterar friluftsliv, andra gör något annat etc. Alla gör ju sällan allt samtidigt, men summan av allt kan verka nog så stressframkallande! Och nej, man dör garanterat inte av en köpekaka ;-)!

  3. Jamen eller hur! VEM om inte vi själva sätter dessa normer?! Det är verkligen dags att det blir okej att stå för det man själv prioriterar! Jag är dock likadan själv och har en jätteryggsäck med en massa Måsten och Borden, men jag jobbar på att acceptera för mig själv och inför andra att just nu prioriterar jag att kombinera deltidsarbete (och pendling…) och mina barn. Därtill behöver jag röra på mig, pch helst hinna vara liiite social ibland. Inredning och bokläsning går just nu bort. Jag vill gärna, men nej, tiden finns inte, tyvärr!!Laga bra mat känns viktigare än att baka fikabröd även om det är ack så gott, så det väljer jag också bort.Eller som jag numera citerar min kollega – Baka det ägnar jag mig inte åt ;)Men jag ser å andra sidan inte ner på dem som tycker om att göra det heller! De har säkert något annat de inte hinner göra!//M

  4. Jag hör nu till de där präktiga mammorna som bakar, kakor bullar och matbröd. De må vara präktigt men jag gör det ju som en hobby, jag älskar att pyssla i köket och då ingår maten också. Så jag faller väl in i en mall om den ultimata 50-tals mamman eller nåt. Men det här med bakning och sånt är ju en del av super-kvinne-syndromet som finns, vi ska vara jätteduktiga på allt helt enkelt. Karriär OCH ett dammfritt hem med doft av nybakat och middagen uppdukad på finaste sätt varje dag… Nej, gör det ni känner för, jag skippar städet och bakar istället 😉

  5. Hej, på vår äldste sons kvartsamtal i våras blev vi uppmanade att baka x flera/vecka tillsammans med sonen. Detta för att han behövde träna sig på mängdlära. Vi skall också prata engelska med honom samt träna svenska-stavning, 10 ord varje dag. Detta utöver vanlig läxa. Hur kul är det att baka när det är ett tvång? Jag säger bara; njut av dagistiden!!!

  6. Minks: Precis! Vi får lära oss att stå upp för våra prioriteringar. Ingen hinner ju allt och det är väl bra så!Ingrid: Jag är ingen storstädare heller, utan gör här blir det ruscher lite då och då. Vi har alla våra grejer som vi prioriterar och man skall nog inte sträva efter att behärsa allt. Då blir det jobbigt!Elisabeth: ?? Det måste väl finnas många andra sätt att träna mängdlära på! Måsten känns inget kul alls :-(.

Leave a Reply

Your email address will not be published.