Att äta

matplatsed-copy.jpg

Jodå, jag är ganska fast i planlösningar på hus för tillfället. När man tittar på hur husen konstrueras numera, är det tydligt att det är vissa ideal som är rådande. Det är öppna planlösningar, det är gärna högt i tak på vissa delar av husen och det är stora ljusinsläpp. När det gäller kök är det ännu tydligare. Det är framförallt öppenheten som är prioritet nummer ett.

Vårt nuvarande kök är planerat utifrån helt andra förutsättningar. Här pratar vi pyttigt arbetskök för en piga med tillhörande kammare. Vi har vårt matbord i den gamla pigkammaren. Vi har också ett större matmöblemang i det stora rummet som även innehåller bokhyllor och en soffgrupp. Om vi nu någon gång lyckas få tag i ett hus (må min nya huseofori få fart under vingarna!) känns begreppet matsal inte aktuellt. Ett separat rum där man bara äter vid mer högtidliga tillfällen – nej tack. Det återstår då två alternativ. Antingen matplats i köket eller en mer öppen lösning med kök plus matbord en bit bort – då oftast i samband med vardagsrummet. Det finns för- och nackdelar med allt som vanligt. Egentligen känns det mysigt att sitta inne i köket och äta, men å andra sidan kanske det inte är så dumt att ha ett större bord en liten bit bort för att komma bort från disken. Hur har Ni det? Och hur skulle Ni välja ur ett familjeperspektiv?

(Bild: R.O.O.M samt Myresjöhus)

15 comments

  1. Jag skulle ju gärna ha båda delar, matplats både i köket och i en separat del av vardagsrummet. Dels för att det ska vara smidigt till vardags och slippa bära grytor och kastruller genom hela huset och dels för att ändå kunna ha en trevligare ät-miljö när vi har gäster. Vi har precis köpt nya möbler till köket och valde bort “matsalen” p g a att det utrymmet just nu behövs bättre till en 7-månaders grabb och alla hans tillbehör. (Inga dinosaurier – än…) Och vi bor inte så väldigt spaciöst, i ett vanligt radhus på 130 kvm. Annars tycker jag kanske att planlösningen ovan till vänster ser trevligare ut; mer luftig och inte så trång som den till höger.

  2. När jag tittar på ritningarna så är vårt kök ungefär som ritningen till höger, fast lite annorlunda. Dörren sitter till vänster och fönstret till höger. Det är helt OK att ha det så, vi bor i en trea på 65 kvm. Vi har stort runt bord där man får plats 6-7 st utan att dra ut bordet. Drar vi ut bordet så sitter 10-11 personer helt OK. Det har vi testat flertal gångner. 🙂 Det som det blir mindre yta av blir själva köks(golv)ytan. Men eh, ingen har dött av för lite trångt utrymme. Drömmen skulle vara ngt som på ritningen till vänster. Där man har en frukosthörna till vardagarna då det är aningen bråttom, och så en rejäl matplats till avslappnade middagar och middagar med vänner.

  3. Vårt kök kan med mycket god fantasi liknas vid det vänstra (fast vårat är mycket, mycket mindre, kanske hälften). Men matplatsen delas av med en bardel från själva arbetsplatsen (det är väl det som är likheten) och det känns bra. Dels för att man inte behöver sitta “mitt i disken” och äta och dels för att vid de tillfällen då jag håller på med “den sista touchen” så har jag ändå kontakt med familj och gäster. Det blir tom så att de ofta står och hänger kring bardisken och det är trevligt tycker jag.

  4. Innan vi helrenoverade vårt kök för 2 1/2 år sedan, hade vi inget matbord i själva köket, utan bara en liten köksö med plats för två. Vi åt därmed alltid i det intilliggande “matrummet”(= en utbyggnad på huset med många och stora fönster och med mycket och härligt ljusinsläpp). Nackdelen med detta var att det ofta kändes rätt jobbigt att gå fram och tillbaka (ofta flera vändor)!med grejer mellan köket och matrummet, trots att det egentligen bara handlar om några meter i skillnad.När vi renoverade köket åkte köksön ut, och då blev det plats för ett mindre bord med 4 stolar- mitt i köket. Ett helt perfekt vardagsbord! Nära till allt! Och då ryms hela familjen precis. Däremot skulle jag absolut inte vilja vara utan den intilliggande matrumsdelen!! Det rummet är så himla härligt att sitta i och där rymmer vi ett jättebord med plats för 16 personer (när båda tilläggsskivorna är i). Det är lite speciellt att kunna variera sig också. Vi sitter till exempel alltid där på fredagarna och resten av helgen, för då känns det lite extra “festligt” på något sätt, och då har man mer tid för att springa de där extra metrarna med grejer!! Jag förespråkar alltså två bord! men det beror förstås helt och hållet på hur huset och planlösningen ser ut! Om vi hade haft ett jättestort kök hade jag helt klart nöjt mig med ett (jättestort) bord!Lycka till! (och varmt välkommen in till min blogg om du har tid över). Har just nu ett inlägg om vårt kök! Kanske det blir ett om “matrummet” längre fram!

  5. Vi byggde nytt hus 2005 och gick från att vilja ha kök med matplats och matplats i vardagsrummet till att välja öppet kök med en stooor matplats. Vi har ett u-format kök med en halvägg som gränsar mot matplatsen. Matplatsen ligger på kortsidan av huset och övergår sedan i ett vardagsrum på långsidan av huset ( hoppas du förstår). Vi är jättenöjda med vår lösning och känner att den fungerar både till vardag och fest för en barnfamilj.* Det finns kontakt mellan den som arbetar i köket och ev gäster vid matbordet men gästerna ser inte disken och stöket i köket. När barnen blir större kan de sitta och läsa läxor, rita etc vid matbordet samtidigt som vi lagar mat i köket. *Gott om bänkyta att duka upp buffér på och att vara på att jobba när man är flera i köket. Ekskivan på halväggen fungerar som “bardisk” när vi har gäster att hänga vid under fördrinken medan jag lägger sista handen vi maten.* När man äter ser man inte vardagsrumsdelen fastän det är samma rum, skapar ett visuellt lugn tycker jag.* Vi kan duka upp långbord för 25 personer tvärs igenom huset.* När vi sitter i soffan efter middagen ser vi inte vad som ev finns kvar på matbordet utan är i “salongen” samt att det där visuella lugnet finns där.* Finns fri golvyta för lek * från köksdelen ser vi via ett fönster ut till sandlådan….. och allt detta i ett rum!Många som kommer hem till oss första gången upplever att vårt hus är större än vad det är. jag tror att det beror på att det känns som olika rum fastän det är en öppen planlösning med de fördelar det innebär av luft och rymd.Titta på denna planlösning över kök och matplatsdelen. Den påminner en hel del om vår planlösning även om våre köksfunktioner delvis har en annan lösning och mått. Vi har vår trappa i hallen och soffgruppen bakom väggen mellan köket och vardagsrummet. Vårt matbord står med kortsidan mot fönstret bredvid köket dvs vridet ett kvarts varv och där de har soffgruppen har vi en öppen yta.http://www.a-hus.se/Templates/HousePlan1.aspx?PageID=1c2a7170-6fe4-4333-95a3-25212e3e4279Lycka till!/Nina

  6. Hej Weronica!Vi har bord i köket, tre platser vid köksön samt “matsals” del i finrummet. Skulle jag ha möjlighet att välja i dag så skulle jag ändå vilja ha det så. Det blir lite mer speciellt när man dukar i finrummet. att när vi har gäster så har vi många gäster, både min systers familj och min mans familj är stor. Vi har istället ett litet bord i köket där vi i familjen äter. Vid köksön kan jag och mannen sitta och äta om ungarna har lagt sig.Jag hoppas verkligen för din skull att det blir något denna gången!!QramarSonja

  7. Köket är nog det rum man nyttjar mest i hela huset, så jag skulle föreslå att ha det så stort som det bara går! Jag skulle rösta på kök nr 1, som ger mer yta. En liten avdelning för själva matlagningen och sen mkt utrymme för att umgås! och varför inte som någon annan föreslog här ovan, öppet ut till vardagsrummet! SPACE darling SPACE som de säger i Helt Hysteriskt :)//M

  8. Vi hade precis samma funderingar när vi byggde -03 och landade då på en stor yta där vi kan vara tillsammans. Vi trivs jättebra med det och får även plats när vi har mycket folk härhemma. Vi byggde detta hus med lite små modifieringar: http://www.gotenehus.se/hus/sparreholm.htm bla har vi bara en halvvägg (120 cm hög) mellan köket och matplatsen – på så sätt ser vi inte disken när vi äter, skönt! I vårt förra hus hade vi byggt om köket så det blev ganska lik ritning 1 i ditt inlägg och jag som inte gillar stökig diskbänk tyckte inte riktigt om det.Hoppas att ni får fart i på ert husbygge snart!

  9. Hej vad spännande det låter med huset! Hoppas, hoppas att allt går i lås denna gång. Vi bor i nybyggd lägenhet och har ett stort kök med matplats. Köket ligger utan mellanvägg i anslutning till vardagsrummet. Vi är jättenöjda! Det är köket och vardagsrummet vi är i mest. Med våra barn, med våra vänner. I morgon kommer det väl till pass att ha det så eftersom maken disputerar och vi har mottagning hemma hos oss.

  10. Vårt kök ska vi precis till att göra om, dvs inredning, golv mm. Det blir ett lagom jätteprojekt för en “lat” familj. Men, planlösningen är redan nu kanonbra. Vi har ett u-format kök-matplats-vardagsrum. Det är trevligt både när man har gäster och när man är hemma bara familjen eftersom man får kontakt med varann. Vi har lite annat ochså på nedervåningen och sedan har vi sovrum kontor etc på övervåningen. Jag tycker det är kanonbra med sovrum lite mer avskilt. Det blir en våning till umgänge och en till bara familjen. Sonen har dock lekrum nere oxå det är praktiskt 😉 . MItt i stora u-rummet står en kamin som värmer hela undervåningen och det är helt klart stora myspoäng på den. Soffor åt ena sidan och stort 12 personers bord åt andra sidan, och sedan själva köksdelen längst upp på ena u-ets sida.En planlösning som vi är nöjda med i alla fall! Hoppas det går bra imorgon!kram!

  11. Hejsan! Kul med förnyade husfunderingar! För egen del gillar jag INTE att äta i köket, trångt och bökigt och alldeles för nära diskberget för att det ska vara kul. Gillar dock inte heller matsalskonceptet och är inte heller jätteförtjust i helt öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Så vad återstår? Jo, vår variant förstås! Vi håller just på att avsluta vår om- och tillbyggnad och jag tycker att vi har fått till en kanonplanlösning för vår del.Man kommer in mitt på huset från långsidorna sett. En grovingång och en finingång mittemot varandra förbundna med en liten korridorssnutt, ca 2 m lång där dörrar till källare och toa finns. På ena sidan hallarna i hela husets djup finns ett ca 30 kvadrat stort vardagsrum med fönster i 3 väderstreck.På andra sidan hallarna finns ett u-kök om ca 16 kvadrat plus matplats om ca 17 kvadrat. Eftersom vi har släkten nära så är vi ofta många runt bordet. Vårt bord rymmer 12 personer och när det behövs kan man duka långbord in i u-et i köket.På övervåningen har vi badrum, 4 sovrum plus ett litet allrum.

  12. Vi kommer snart att helrenovera vårat hus och då kommer jag öppna upp mellan kök och allrum. En arbetsbänk kommer “dela av” rummen. (med en eldstad PA bänken). Jag älskar att ha middagsgäster men hatar att bli instängd i köket. I framtiden kan jag bjussa på aperitivo på bänken medans jag fixar det sista, sedan slår vi oss ner vid det redan dukade bordet för att äta…..

  13. Hej, vi har, liksom Cathis byggt ett Götenehus med en mkt öppen lösning. Om du kollar under länken ritningar eller planskisser så ser du vår planlösning. Det finns även bilder längre bak i bloggen.www.lyckligagatans.blogg.se

  14. Jag håller nog med Helena ovan. Tll vardags är det skönt med ett litet bord i köket (vi har ett radhus från -57 och kök därefter) , men efter att vi tog bort väggen mellan det minimala matrummet och vardagsrummet har vi numera ett jättematbord i vardagsrummet. Matrummet har blivit cosy hörna för TV och sittmys, med satsbord, soffa osv. Stora matbordet används dagligen för lek, ritning, läxor, jobb etc, eftersom vi inte har ngt arbetsrum längre (bara 3 sovrum på övervåningen och 2 barn) men kan på nolltid dukas för middag när vännerna är på besök eller vi vill ha de lite festligare. Jag skulle aldrig vilja ha ett rum som bara används vid speciella tillfällen, så många kvadrat har vi inte… 🙂

  15. Jag tror inte att jag kommenterat härinne förut men nu när det gäller hus så bara måste jag. Jag känner igen dig från Fk och brukar läsa här. Får många bra tips och inspiartion från dig. Tack!Åter till hus… Vi byggde nytt 2003 – ett hus som vi är jättenöjda med. Eftersom vi är så nöjda så måste jag göra lite reklam för det lokala företag vi anlitade vid vårt bygge: http://www.vittjarvshus.se. De bygger även i södra Sverige. Vi snodde idéer från många olika husföretag och ritade vår egen planlösning som sedan Vittjärvshus realiserade. Vi har en köksö med 4 barstolar-där äter vi frukost och luncher. Middagarna äter vi vid matbordet i vardagsrummet. Vi har en öppen planlösning mellan kök hall och vardagsrum. Något jag skulle satsat på idag om jag gjort om vårt bygge är ett förberett för loft, en klädkammare och ett något större garage. Loftet är vi på väg att realisera och där blir det även plats för klädförvaring, walk in closet om jag får som jag vill.

Leave a Reply

Your email address will not be published.