Tisdagstema: Ljud

tisdagstemaljud-copy.jpg

Allt sedan den gången jag som sexåring besökte det lokala biblioteket och världen öppnade sig för mig har jag haft ett speciellt förhållande till lånade skatter. Det var just så det kändes den gången. Hyllor efter hyllor med böcker och allt var tillgängligt. Det var nästan för bra för att vara sant. Jag lånade några Katitzi-böcker. Sedan blev mitt inplastade lånekort vältummat.

När jag fick barn var det givet att jag ville visa dem biblioteket. Under en period var det dock otänkbart att gå in där. Anna höll på att riva stället varje gång och uppfyllde inte alls normen av ett barn som sitter andäktigt stilla på sagostunder. Nu går vi till stadens bibliotek med jämna mellanrum och lånar hem en kasse med böcker. Magin består – på sitt vis.

(Tisdagstema: Ljud. Skyltarna med Tystnad råder finns inte längre på biblioteken. Visst känner man sig dock manad till Sccc  när barnen åker karusell i designikonerna av Jacobsen…)

17 comments

  1. Wow, vilken cool bild! Och vilket coolt bibliotek med såna fina stolar, vad är det för stad!?Jag ska fundera lite vidare på dagens tisdagstema, har inte hittat något klockrent ännu.. Ha en bra dag!

  2. Mycket snyggt foto, du har blivit riktigt duktig med kameran. Jag önskar att jag hade ditt “öga” för bildkomposition. Kram A

  3. Åh, nu åkte jag back till biblioteksnostalgi. Mitt lånekort gick varmt också som barn. Tant MittiPrick, Jag en varulvsunge, Lotta, Katitzi…så många minnen det finns där mellan pärmarna. Och vilken tur att det finns bibliotek kvar så att dagens ungar också kan få njuta av gratis läslust. Fanns det inte på förslag att man skulle ta betalt för att låna på bibblan – hemska tanke!

  4. Åh, instämmer med både dig och Charlotte här ovan. Bibliotek är rena nostalgitrippen och jag är evigt tacksam för min pappa som visade mig denna skatt. Självklart var jag Katitizi när det var dags för maskerad som liten. 😉 Och “tack vare” branden har vi ju Sveriges snyggaste bibbla…

  5. Jättefin bild och de är såå snygga. Att gå till bibblan är verkligen härligt men ibland får man ta till andra lånemetoder tills de små busarna har lugnat ner sig några hekto. Där vi bor en mil utanför staden har vi “lyxen” att ha en bokbuss rullandes varannan vecka. HÖJDPUNKT tycker killarna små och det är helt suveränt när man ännu inte har nått “biblioteks-sitta-stilla-och-lagom-prat-åldern”.

  6. Maria: Det har varit stöldförsök på biblioteket och man förstår ju nästan varför ;-)! Ursnygga är de och jag skulle gärna ha några hemma – in my dreamsIngela: Det är Linköpings stadsbibliotek som ståtar med dessa ikoner. En brand ödelade stora delar av biblioteket och då gjordes många nyinköp. Carina, PiaLotta, Johanna och Sinkadus: Tack!Jessika: Haha! Du får påtala behovet av inköp ;-)!Anette: Tack, vännen! Det är sannerligen roligt!Charlotte och Cecilia: Jag har många minnen förknippade med biblioteket. Känslan av det där första besöket är fortfarande mycket påtagligt och har nog på sitt sätt format mig. Allt verkade möjligt där och då. Att det skall vara avgiftsfritt är något av en hjärtefråga för mig. Alla små bokslukare skall ha möjlighet att låna! Cecilia – Jag var faktiskt inne i biblioteket när det började att brinna. En mycket overklig känsla.Lotten: Ja, det är mäktigt att se de läderbeklädda äggen så där på rad!Helena: Tack! Jag får gå dit ensam en dag och njuta av äggen. Det blir mer karusell när barnen är med som sagt :-)Anne: Ja, jättefina är de! Bokbussen gick jag till när jag var liten. Jag var nog iofs ett bibloteksbarn, men bussen var ändå en höjdare. Förstår att dina killar gillar det!

  7. Ja, jag förstår att det var overkligt. Och kanske otäckt också, om du hann att förstå vad som hände? Håller fullständigt med dig om att det ska vara avgiftsfritt, böcker ska vara till för alla.

  8. Ahh, det är i Linköping! Borde kanske vetat det eftersom jag är uppvuxen i grannkommunen och spenderade så många dagar jag kunde i Linköping under gymnasieåren (dcok inte på biblioteket…) men det var innan branden och jag har faktiskt aldrig sett den nya bibblan (är inte i hemtrakterna så ofta längre). Ska absolut gå dit och kolla nästa gång jag är hemma och hälsar på bästa väninnan. Kul att ha ett så snyggt bibliotek i sin hemort!

  9. Cecilia: Jodå, vi såg eldsflammor och jag blev förhörd av polisen senare. Trist att det aldrig blev uppklarat! Böcker för alla – japp!Ingela: Ta en titt du. Det är ljust och fullt med ägg som synes!

  10. Some specialists state that loans help a lot of people to live the way they want, because they are able to feel free to buy necessary goods. Furthermore, different banks present term loan for young and old people.

Leave a Reply

Your email address will not be published.