Vi bygger hus: Skiss på undervåningen

oppenspis-copy.jpg

Stort tack för alla tankar som jag har fått hittills på husets planlösning. Det ni har skrivit har satt igång många tankar hos oss. Det är sannerligen en ynnest att ha ett virituellt bollplank när man är i planerarfasen. Tack!

I går skissade vi om undervåningen. Mitt stora problem här har varit att få in en TV. Jag vill inte planera efter ett sådant ting egentligen, men maken är entusiast och om jag skall få honom kvar på undervåningen på kvällen så är det bäst med möjlighet till filmtittande här. Jag håller även med om att spisen blir inklämd i hörnet som vi hade skissat på från början. I aktuell planering har vi lagt spisen – Contura 460 som syns ovan – på väggen mellan matplats och vardagsrum. Fördelen med den placeringen är helt klart att spisen kan nyttjas från många olika håll, även från matplatsen.

TV:n har vi nu placerat vid en lite förlängd vägg som uppstår om man minskar lite på mitt arbetsrum. Då kan maken sitta i soffan och titta på film, medan jag sitter i en fåtölj och tittar in i brasan. Vårt hus är lite bredare än denna skiss så det blir mer utrymme på bredden.

Vad tror ni om detta? Jag tar tacksamt emot alla synpunkter – stora som små!

Köket har vi inte börjat att titta på ännu. Jag noterar kloka tankar om trappans placering och att man kan vända på den. Vi skall kolla upp hur det fungerar i huset. Interiörbilden kommer från ett Myresjöhus Huvudskär.

17 comments

 1. Om det är en platt TV ni planerar att ha, så tänk på att anpassa uttag mm så att man kan sätta upp TV:n utan att sladdarna hänger nedan och “förstör”.

 2. Du är mycket bättre på att tänka praktiskt än jag, vi tänkte inte så noga på hur vi använder vardagsrummet, men så hade jag inte så många att fråga om råd som du heller :). En tanke bara, har ni kollat var skorstenen till kaminen kommer upp på övervåningen så det inte blir inne i barnens rum?

 3. Det ser fint ut, jag tror iden med större vardagsrum och mindre kontor är bra. Väggen mellan matbord och kök skulle jag nog skippa för att få det öppnare. Kaminen är kanonsnygg!

 4. Caroline: Platt-tv skall vi ha och du har rätt i att det är mycket viktigt att tänka på sladdar och eldragningar. Ännu en sak till min digra lista. Tack!Anette: Haha! Här tänks det massor, som du vet 😉 Kaminen skall funka däruppe enligt preliminära ritningar.Helena: Den lilla väggen mellan matbord och kök finns inte på ritningen, utan jag har kladdat lite för att eventuellt göra någon form av sittplats där a la liten köksö. Tack för tankar!

 5. Vill bara säga som du hört tidigare förstår jag att en vänd trappa är bra då man slipper trampa på ett ev. blött hallgolv varje gång man ska gå upp/ner i trappen. Vi vände vår trapp då vi byggde och har inte ångrat oss.

 6. Hej, mycket bättre med et lite mindre arbetsrum! Men spisen…. jag skulle nog satsa på en såndär svart, rund mer fristående variant där man verkligen SER elden lite bättre. Supersnygga tycker jag. Och luftigt. Men smaken är ju… :-)Jag har kollat lite på övervåningen och det känns som om det bara är en tidsfråga innan barnen behöver ett “eget” vardagsrum. Kan man dela av på övervåningen på ngt sätt när behovet uppstår? Redan nu (mina är 9 och 6 snart) vill dom gärna dra sig tillbaka och spela lite, titta på egen film på kvällen om vi äter middag osv. Och det egna rummet känns lite för sängigt och fullt. Mysigt då med en egen soffa, lite avskilt från m&p….

 7. Jeanette: Ja, det där med trappan får vi titta närmare på som sagt. Det låter smart att ta den från det andra hållet om det funkar i huset. Tack!Nina: Ja, smaken är olika – som tur är 😉 Jag tycker mycket om det klassiska i denna spis – möjligen är själva eldningsdelen ganska liten. Inget är hugget i sten ännu och jag tar tacksamt emot alla tankar som sagt! Vi har tänkt att barnen i en förlängning kan hålla till på övervåningen med en TV-hörna och en datahörna i det stora allrummet.

 8. Bra att du planerat arbetsrummet mindre! Jag tror ni vinner på det. Det får ändå plats en bäddsoffa eller liknande så att arbetsrummet även kan agera gästrum. På ursprungsritningen var det _väldigt_ stort – som ert sovrum.Själv skulle jag satsa på täljstenskamin. Hade det i vårt förra hus, och när tiden tillåter ska vi sätta in det i nya huset (gamla..) också.

 9. Alacs: Jag klarar mig helt klart med ett lite mindre arbetsrum. Det blir ändå ca 12 kvm enligt den nuvarande skissen vi har. Tälgstenskamin säger du. Jag måste erkänna att jag framförallt har gått på estetiken just nu, utan att läsa in mig mycket på funktioner. Jag har redan en jättelång lista på grejer att kolla upp :-)!

 10. Har du sett dom där superfina moderna kakelugnarna som man kopplar in på husets värmesystem, så att de även ger väme i elementen? En sån skulle jag skaffa om vi bara hade haft högt nog i tak i vårt lilla torp… Liten fin brasa, med stor effekt!

 11. Görel: Nix, icke bekant med dem. Vi kommer att ha vattenburen värme i golvet på nedre botten och inga element där som jag har förstått det hela. Det är mycket nu 😉

 12. Hej, förvaring, förvaring, förvaring! Kommer det finnas en vind till huset där du kan ställa lådor med vinter/sommarkläder, jullådor, påskgrejer etc etc. Ja, du vet allt som man inte kan göra sig avmed fast att det inte används.Öppenspis som man kan “svänga”, är ett hett tips från mig. Tror Contura har en.eller en öppen eldstad som du kan se både från v-rum och kök.

 13. Elisabeth: Förvaring kan man nog aldrig få för mycket av. Vind – vet ej. Ett extra förråd vid garaget kommer vi att ha och vi funderar på en stor garderob under trappan. Jag vill även ha mycket skåp i tvättstugan. Svängande spis låter fint det. Tack för tankar!Simon: Skall fundera!

 14. Braskaminer är underbart! Tänk bara på att kunna ha veden liggande på något bra ställe. Den kan vara ful och skräpig.. Men den kan även vara riktigt snygg! Mer eller mindre skräpig är den nog alltid :)Gillar din blogg, den är verkligen ‘snygg’!

 15. Vi har ett Myresjöhus som har i pricip samma planlösning som det du visar här. Vi har vartit supernöjda med servicen från Myresjöhus! Exakt en sådan Contura spis har vi också, mellan matplats och vardagsrum! Det är perfekt att man kan se den mysiga brasan från flera håll.

 16. Fru B: Vad roligt att du gillar bloggen! Det gör mig mycket glad. Ved skall man ha också ja. En anledning att köpa riktigt snygga brasprylar kanske ;-)M: Spännande! Vad har ni byggt för hus? Roligt att höra att ni är nöjda med den spisen. Den är fin!

Leave a Reply

Your email address will not be published.