Vi bygger hus: Kaminen

kaminer-copy.jpg

Jag fungerar ungefär på samma sätt när det gäller det mesta. Först går jag på känsla och estetik. Det klarar man sig rätt bra med ibland. När det gäller andra saker gäller det att tänka flera varv till. Funktion och användning är A och O – i alla fall när man planerar ett helt hus.

Jag sitter och bläddrar fram och tillbaka i våra broschyrer på kvällarna. Jag kollar upp innerdörrar på nätet och skriver frågor till hussäljaren om vad det är för fönsterinramning på fasaden. Kort sagt – jag far mellan högt och lågt just nu. Med mitt nya organisationsblock med sju flikar börjar jag ana någon form av ordning på intrycken.

I går skrev jag om kaminer. I dag har jag ägnat morgonen åt att surfa runt och botanisera bland utbudet där. Den där första murspisen som jag hade mitt sikte på kanske inte är den ultimata. Den har liten yta för elden och den är tämligen klumpig när vi kommer att ha en passage framför den där vi kommer att gå mycket. Här gäller det nog att tänka funktion och användning. Vad skall vi egentligen ha den där kaminen till? Dekoration? Värmekälla? Rogivande lågor?

Vad har Ni andra som har kaminer eller någon form av öppen spis? För- och nackdelar? Vår kommande variant bör kunna ses från lite olika håll. Kanske en vridplatta är något för oss?

Bilder från Contura och Nordpeis.

16 comments

 1. Vad kul Weronica att ni nu äntligen ska bygga hus. Kul med planering. Min absoluta drömkamin/öppnaspis som jag har sett i en del inredningstidningar är en som man placerar mitt i ett rum och som man kan ta del av ur flera håll. Den jag har sett var rund och som ett exempel utifrån din skiss skulle den alltså placeras i vardagsrummet mellan matbord och soffa. Jag vet dock inte hur trångt det blir, men så skulle i alla fall göra om jag hade plats. Väggen som är mot trappen (hallen) går den att ta bort så att det blir mer yta? Förstår du vilken jag menar?Lycka till.Kram Mams

 2. Traditionell eller modern är nog tanken först! Vi fastnade på traditionell men eftersom vi planerade för hus på Väddö så ville vi ha funktionen – leda värme till hela huset som någon skrev om tidigare – Väddö är inte högprio vid elavbrott i snöstormar *S* så vi kollade lite kraftigare varianter :)Jag ska kika i mina gömmor – väl sparade för vi kommer att bygga hus i framtiden iallafall men inte därute helt enkelt – å se vad jag har!

 3. Hej!Måste först få säga: Vilken fin blogg du har! Jag halkade in här av en slump – och sedan dess har jag följt den och ert kommande husbygge nästan dagligen! 🙂 Angående dina funderingar om kaminer, så kan jag verkligen rekommendera Conturas runda braskamin med täljsten. Vi har dock inte den med vridplatta (behövdes inte i vårt hus) men den varianten kan nog vara fin hos er. Vi ville ha en kamin som inte var för stor & dominant men ändå skulle vara stilren och klassisk, ge ett bra sken & hyfsad värme. Men jag håller med dig om att du ska fundera vad just NI ska ha den till. Hos oss är den främst en myskälla. Sen att den ger bra värme är ju inte heller helt fel 🙂 Lycka till!

 4. Vi bantade bort brasvärme ur budgeten när vi byggde, men vi lät dra in tilluft i plattan och är NU på G att planera för eldstad. Vi har nu bott i Nybyggarland i 1 1/2 år och tyvärr – måste jag säga – har jag tappat sugen på den kamin jag först tänkte mig (conturas 585, vridbar) för ALLA i mitt område har liknande kaminer.=(Nu sneglar jag istället åt att låta mura en egen variant med insats, alternativt låta mura upp en gammal kakelugn för att _riktigt_ bryta av vårt hus helmoderna look. Vi får se … Följer med spänning dina brasfunderinagr och val!=)

 5. På Roomservice (tror jag det var) för någon säsong sen så hade dom en kamin som hängde i luften! Det var som en stor glasboll där man såg elden från alla håll. Jättemysig! Om jag bara kunde minnas nåt mer..

 6. Jag har varit lite “tyst” här den senaste tiden (jag har varit lite tyst överallt:), men du kan tro att jag följer “husbygget” med stor spänning! Verkligen jättekul att huskarusellen startat upp för er, efter så många (och långa) år av tvärstopp… GRATTIS!När det kommer till kamin kan jag inte låta bli att “tycka”. Visst är det fint med den morderna “Contura-modellen”, men allvarligt talat så tycker jag nu att man börjar bli lite småless på dem. Ni inreder ju ert hem (fast jag antar att det är mest DU som inreder:) väldigt stilfullt och klassiskt och då tycker jag att spisen också ska vara rätt klassisk i sin utformning. Det är onekligen vackert med brassken, men något man inte tänker på (och som inte syns i några kataloger) är att ju större glaspartier runt elden dessto mer glas att rengöra. Fint att se elden från många håll, men för att det ska vara fint får man också torka glaset (som kan vara svårt att komma åt ibland) ofta! Vi har en kamin med enbart glaslucka, den har suttit i huset från det att huset byggdes, och jag tycker att det är alldeles tillräckligt att rengöra fasttorkat sot från det glaset. Dessutom håller en kamin med mindre glaspartier värmen bättre…Vad än ni må välja som kommer det såklart att bli supersnyggt, det är jag övertygad om!!Kram och lycka till!

 7. Contura står på inköpslistan här, antingen liknande den som du har överst i kollaget eller den nederst. Allt beror litegrann på skorstenen. (Vi bygger om ett redan befintligt hus, men mer eller mindre från grunden.)Vi har som krav att den ska vara hyfsat modern stil, och med chans att elden ska ses från mer än ett håll.Nu skriker dottern. :-)Tänkte fråga om jag får länka till dig i min blogglista?

 8. Vi har en täljstenskamin och den är både fin, mysig och framför allt så fungerar den verkligen som en extra värmekälla! Vi eldar på eftermiddagen och kvällen ena dagen och kaminen är varm långt in på nästa dag. Vi är jättenöjda!

 9. Mams: Tack! Det är så roligt, men en sann utmaning 🙂 Den där spisen låter som en designdröm ja. Kram

  Jess: Jag är nog mer den traditionella typen också. Nu har jag fastnat för en lite mindre variant av murspis som den vita här uppe. Den som lever får se vad det blir till slut 😉

  Anna: Vad glad jag blir! Och tack för att du skriver – det är ovärderligt att få många tankar nu när allt skall planeras. Jag gillar att vrida och vända saker och ting och det får jag sannerligen göra här. Kul att ni är nöjda med er variant. Jag klurar vidare!

  B: Ah, det låter mycket fint att bryta med något helt annat till en modernt uttryck. Jag har läst hela din blogg nu när vi själva planerar hus. Det är roligt och nyttigt att se andras projekt!

  Anna: Oj! Det där såg dyrt ut 🙂 Coolt!

  Saga: Vad roligt att se dig här! Jag vet precis hur det är. Tiden räcker inte riktigt till att lämna de avtryck hos andra som man skulle vilja ibland. Du kommer med ännu en aspekt på glasytorna. Det tackar jag mycket för! Det är guld värt att få in olika synpunkter och sedan väga samman allt till det som känns bäst för en själv. Klassisk är jag och något klassiskt lär det bli. Tack för att du tog dig tid att svara! Kram

  LoX: De är riktigt fina de där kaminerna. Det är bara roligt att finnas med i länklista. Tack!

  Jessika: Det låter som något att fundera på då. Kul att ni är nöjda! Tack!

 10. Jag blev helt inspirerad att leta kaminer. Vi har planer att sätta in en i köket (mitt i vårt hus), och har den gamla gröna kaminen stående i ladan. Antingen ska man renovera den (liten och smidig, nostalgisk), eller så kan man frossa i nya kakelugnar här http://www.sk-ab.com/index.htm. Jag behöver inte ha en stor brasa att titta på, liten varm räcker. På sidan nedan fanns riktiga vattenmantlade kaminer, det skulle nog vara ekonomiskt smart. http://www.nordic-trabygg.se/varme/index.htm

 11. hej. såg en i leva och bo i helgen, den var plats byggd med vit puts, och hade grå stenar runt eld staden, den var underbar, håller själv på och fnular på vart jag kan rita in en liknande i mitt hus.trevlig helg i höst myset!!!

 12. Görel: Ack – kamin i köket! Det låter alldeles, alldeles underbart! Fint att renovera en gammal tycker jag.Helena: Just ja. Jag har bara snabbläst den från förra helgen. Skall ta mig en titt igen. Ha en trevlig helg du också!

 13. Tycker att du ska satsa traditionellt på spis också. Våra grannar har exakt den Contura som du visar i inlägget nedan. Den är jättefin! Vi har just satt in en modernare variant, Contura 520 T, men så har vi också en modernare inredningsstil och deeutom ville vi ha en värmekälla. Vad jag förstått så är den grannarna har mer avsedd som mysfaktor.

 14. Lene: Jag är inne på en mindre variant av murspis, liknande den som ses ovan. Vi får se! Det är mycket att välja, men det är samtidigt väldigt roligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.