Köksro

kokgunillaallard.jpg

Torö av Gunilla Allard för Marbodal

I går hittade jag Kök i Sverige av Uuve Snidare bland kokböckerna i serveringsgången. Jag tror att jag köpte den på bokrean och sedan har den fallit i glömska. Med alla köksfunderingar – när jag inte drömmer om McAvoy drömmer jag om husdetaljer –  blev boken högintressant nu. Jag fann bland annat Gunilla Allards kök Torö och fick en viss ro i mina tankar kring köket. Jag gillar vad jag ser här. Framförallt rymmer det hela makens praktiska tankar kring vårt kommande kök. Här är det släta luckor, men den omgivande eken skänker värme till köket. Det är modernt, men ändå klassiskt. Vi kommer att ha kakel istället, samt ekparkettgolv, men jag gillar grundkänslan i köket. Virrvarrskivan passar in väl och jag tänker mig en utskjutande arbetsbänk (en avdelare mellan kök och matplats) med en massiv ekskiva. Det känns som om jag har hittat fram till en mix av det som jag tycker om, som känns rätt för huset och för oss. Vi får se hur det blir men lite köksro känns inte helt fel. Nu är det bara att gå vidare till alla andra detaljer i huset!

signature

15 comments

 1. Vad härligt med köksro, att veta hur man vill ha det och kunna ge det en egen prägel!Som jag skrivit tidigare det är kul att följa er väg mot drömhuset!Kram

 2. Vi ska göra om vårt kök, nu är det 70 tals inredning med lite “uppiffande” detaljer. Jag är nog mer åt köket som var längre ner med vitt-vitt lantligt ( bilden från Lantliv) än åt det moderna, det var väldigt fint. De val man gör av golv och skåp sätter såklart prägel på hela känslan och jag vill ha svart och vitrutigt golv men är rädd att det blir för modernt. Kanonsvårt, men kul!!!Boken kök i Sverige har jag, men tyckte när jag kollade i den att det mer var som en historielektion 😉 Kanske ska ge den en chans till…

 3. Vi har ett Torö-kök som vi satte in i jan 07. Vi är så jättenöjda! Men vi har inte det vita utan cappuccino eftersom vi var/är trötta på allt vitt. Vi har valt en liknande lösning som på bilden, en öppen hyllrad för de saker som man använder mest och så får man möjlighet att visa den fina kannan etc utan att det tar plats på arbetsbänken. Vi valde inte virrvarr men väl en grå laminatskiva med ekkant fram-så snyggt! Induktionshäll-naturligtvis, hade det tidigare och en underlimmad diskbänk. Varning för köp dock: Electrolux/AEG/Husqvarna-de är ju samma. Tyvärr tar de ej ansvar för sina dåliga produkter!Lycka till!

 4. Nettan: I dag känns det riktigt bra – jag hoppas att det gör det i morgon också 😉 Roligt att höra att du gillar att läsa om hustankar. Det lär bli mycket sådant framöver!

  Helena: Lantlivsköket är mycket vackert, jag håller med. Alla detaljer i det fungerar nog inte för oss, men det var nog det som fick mig att slutligen acceptera de släta luckorna som maken har velat ha hela tiden. Det är känslan som är den viktiga tycker jag och den kan kommuniceras på många sätt. Det moderna kan bli det klassiska med en liten detalj som skiljer ut det. Svart och vitrutigt golv låter just klassiskt i mina öron. Det skall vi ha i vår tvättstuga 🙂 Det är helheten som avgör intrycket. Spännande med era köksplaner! Snidares bok är sådär spännande, men bra att bläddra i nu när jag tänker mycket kök.

  Elisabeth: Vad roligt att höra om era erfarenheter! Du har rätt med den där öppna hyllraden. Jag har inte tänkt så mycket på att man frigör yta från arbetsbänken med den, men det har du rätt i. En tanke att bära med sig. Jag undrar om jag får med mig min praktiska make på den där eklisten på laminatskivan dock 🙂 Tack!

 5. Riktigt snyggt kök! Det känns som om det håller i längden dessutom – inte minst viktigt med tanke på vad ett nytt kök kostar.

 6. Annika: Ja, hållbart måste det vara i denna bransch när det är mycket pengar involverade. Det är HTH som är köksleverantör för vårt hus, så vi får välja mellan deras produkter. Det är som jag ser det fullt möjligt att åstadkomma känslan i Torö med HTH:s luckor. Ett kataloghus har många val, men även fasta leverantörer som det kostar ganska mycket att inte anlita. Lite kompromissande får det bli således, men det mesta går nog att få till med god vilja – hoppas jag 🙂

 7. Det köket är ganska nära slutresultatet av vårt. Vi har ett Ballingslöv-kök med vita, släta, målade luckor, bänkskiva i eklaminat och vitt blankt 10×30 cm kakel i tegelförband. Takanslutningar, socklar och täckskivor är i ek (eller ja…ekfanér då) och golvet har fått antracitgrå klinkers i storleken 33×33 cm. Vi höll oss dessutom till enbart vita vitvaror. Det blev väldigt lugnt och vilsamt för ögat och ger en utmärkt grund för små förändringar när man vill pigga upp köket lite. Just nu står min fina röda Kitchen-Aid mixer för uppiffandet. 🙂

 8. Det ar fint med eken som bryter av det vita. Mitt kok ska ha vita luckor upptill och trafargade luckor nertill. Eftersom mitt kok kommer vara oppet mot allrummet, ar det ju bra om man ser det vita (neutralt), men nar man gar in i koket blir det mer “rustikt”. Jag tycker att det ar en jattebra losning. Ps. Lycka till!

 9. Erika: Det var sannerligen ingen dålig accent du hade där 😉 Jag vill också ha en lugn bas för att piffa till det med detaljer – med eller utan Kitchen Aid då :-)Att ha det gott: Ja, det gillar jag. Klassiskt, hållbart och snyggt!Åsa Eden: Ja, det är snyggt att mixa lite också. Vi kommer att ha öppet mot matplatsen, men har lagt till en vägg med stor öppning mellan matplats och vardagsrum. Jag hoppas att det blir någon slags vinkel där man inte ser disken 🙂 Spännande tider är det och kul att höra dina kökstankar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *