Köket

projektkoket-copy.jpg

Denna vecka är det köket i vårt kommande hus som är i fokus. På fredag skall vi träffa en arkitekt på HTH som skall hjälpa oss att rita upp köket. Köket på ritningen är ett förslag i ett av de Myresjöhus som vi har utgått från. Grunden i vårt hus kommer att se ut som på bilden, dvs kök öppet mot matplats. Jag har tidigare skrivit om köket Torö från Marbodal som tjänar som inspiration. Tanken är att blanda vita luckor med en del ekdetaljer. Jag vill bland annat ha en arbetsskiva i massiv ek ut mot matplatsen som en liten avskärmare mot köket. Jag vill ha många skåp i full takhöjd. Blotta tanken på vår nuvarande serveringsgång och alla saker som ryms där gör att jag får skrämselhicka…

Jag tar tacksamt emot alla tankar, stora som små, om kökets planering. Vad tycker Ni om i era kök och vad skulle Ni vilja ha annorlunda? För- och nackdelar med alternativ placering av köksting? Det är sannerligen en hel del att tänka på.

Kitchen Aid från Bagaren och Kocken.

11 comments

  1. Vårt kök ser exakt sådär ut! Fast spegelvänt. Jag är jättenöjd med planeringen av det. Mycket arbetsyta och golvyta där tjejen kan leka när vi lagar käk.Lycka till med planeringen!

  2. Vårt kök är inte särskilt stort, särskilt inte i förhållande till huset i övrigt, men oj vad de har tänkt till när de gjorde om köket för några år sen. Saker som jag och min sambo särskilt noterat och som vi inte hade tänkt på själv (Det är iofs inte så mycket med planlösningen utan mer andra lösningar, men iaf):- Fläkten över spisen (gasspis med en stor och en liten elugn, oh my god vad den är bra!) sitter väldigt högt upp så man behöver aldrig luta sig in för att se eller komma åt något. För mig som är lång känns det fantastiskt. Ändå är fläkten så kraftig att det absolut inte påverkar funktionen att den sitter högt.- Diskbänk i marmor = vi kan ställa prylar direkt från spisen på diskbänken utan att bry oss om värmen. PLUS att marmorn är perfekt om man vill tina något eftersom den sprider kyla lika bra som den tar upp värmen.- Inga upphöjda kanter mellan diskbänken och diskho etc = lätt att hålla rent och torka av.- Diskmaskinen i bänkhöjd = ljuvligt enkelt att lassa i och ur- Nederskåpen är utdragbara, ger perfekt överskådlighet- Skafferiet är också utdragbart – underbart!

  3. Skulle jag bygga hus så vore ett riktigt skafferi något to die for…. ETT stort skåp/litet rum där man verkligen får plats med allt. Föräldrarna hade det före renoveringen av sitt gamla hus från 1915, och det var GULD. Det var så stort att vi även fick in kyl/frys (endast en halv av varje sort förståss), strykbräda och alla vaser på höga höga hyllan under taket….. Tänk att kunna ha rotsaker, flingor, extra bunkar och skålar och alla specerier på ETT ställe!!!

  4. Ok, här kommer mina tips:INGA skåp utan utdragbara lådor! Vi bor i ett helt nybyggt hus (som vi tyvärr inte hade möjlighet att planera själva) och de som beslutade att skåp istället för eller med utdragbara lådor skulle vara standard kan inte riktigt haft alla hästar hemma. Djupa högskåp med hyllor är i det närmaste oanvändbara.Två ugnar! I vår förra bostad hade vi två ugnar, och jag saknar dem (eller bara den ena då såklart) oändligt.Se till att få ordentligt med arbetsytor. Små trånga bänksnuttar gör ingen större nytta utan fungerar mest som förvaringsplats för diverse prylar (i alla fall hos oss).Välj INTE inbyggd kyl/frys! Vi har visserligen två fullhöjdsskåp, men de är båda delade med en stor kylskåpsdel och en liiiten frysdel, så gott om kylutrumme har vi, men det får inte plats många långkok i frysen eftersom själva inbyggnaden tar så stor plats. Bänkskivor i trä är snyggt, men inte praktiskt. Nu hade väl ni iofs ändå tänkt er Virrvarr, så det kanske ni redan tänkt på… Sen har jag lite önskemål som jag själv skulle vilja ha uppfyllda, som en diskho som är tillräckligt stor att diska plåtar i och ett skafferi som är stort nog att gå in i, men det är ju bara drömmar (just nu) och inta direkta tips. Lycka till med husbyggandet!

  5. Hej! Spontana tankar:Förläng köksbänken ända till fönstret vid matplatsen. Ha inte överskåp hela vägen, utan lådor. Nån del av den långa bänken från väggen till fönstret kan vara inbyggt vitrinskåp med belysning, spröjsat.Köks-ö, i mitten med spis o liten vattenho. Då slipper du laga mat med ryggen åt allt. Plats att skära/hacka. Snygg fläkt. Skafferi att gå in i, i hörnet där spisen är inritad. Snygg smal dörr, ev pärlspont. (eller i andra hörnet)Tja, det var det jag spontant kände att JAG skulle fundera på….Lycka till, följer dig med spänning! Vi väntar fortfarande på bygglovet….

  6. Mina iakttagelser: Bänkytan mellan diskbänk och spis är den absolut viktigaste. Den ska vara väl tilltagen! Diskbänken ska ha två stora fyrkantiga hoar, allt annat är fjanterier (sorry, men jag tycker faktiskt det). Hur skall man annars kunna diska ugnsformar, plåtar och andra större saker som inte får plats i diskmaskinen. Personligen tycker jag inte om (men det är en smakfråga inte en fråga om det är praktiskt eller ej) spis eller diskbänk i hörn. Det känns som att man ställer sig i skamvrån och jag tycker inte det ser inte så snyggt ut heller, och hörnytan bakom spis/disk hur ska man nå den? Väggskåp, låt dem gå ända upp i tak, spara inte en liten glipa på ett par dm, bygg hellre in skåpen då. Fy vad fett och damm som samlas där annars.Skafferi, jag har ju ett helt underbart “gå-in-i-skafferi” och det är det absolut bästa med mitt kök. Jag älskar det! Om vi skulle flytta är nog skafferiet jag skulle sakna mest. I norr, där solen aldrig kan gassa in så det håller sig hyfsat svalt även på sommaren. På vintern har vi många av kylvarorna där, alla grönsaker och frukt samt drycker. Det är så roligt och spännande att följa dig i det här Weronica:)

  7. Kitchen living by Saga:Stora utdragbara lådor istället för skåpar. Fördelen är att man kommer åt allt, även det man förvarar längst in.Bänkskiva av laminat (virrvarr såklart:). Den kräver inget underhåll och är mycket tålig.En tystgående diskmaskin. En öppen planlösning sätter högre krav på tysta hushållsmaskiner. Vår är dessutom inbyggd bakom en vanlig lucka.Fullhöjd på kyl och frys, och är de av blank rostfritt ska det vara av den inga-fingeravtryck-behandlade sorten. Annars får man nog lätt torka ihjäl sig.Stora diskhoar och en hög kran bådar för praktiskt hushållsarbete. De små silarna som sitter i moderna diskhoar är dock icke praktiska! Jag skulle gärna ha en icke modern tillbaka!Snyggt med öppna bänkytor men jag är väldigt glad över den vägg, i barhöjd, som vi byggde mot matdelen. Nu slipper vi se slibbiga kastruller och diskberg när vi sitter ned vid middagen. Glömma stöket som väntar…Inte vitt kakel i kombination till vita köksluckar. Det finns miljoner nyanser av vitt och vårt vita kakel såg perfekt vitt ut mot våra luckar… tills vi satte upp det. Den gråa bänkskivan speglar av sig upp mot väggen och kaklet ser nu ljusgrått ut. Tur ändå att vi valde ett matt kakel, ett blankt hade haft ännu mer spegling…Vita köksluckor är dock att föredra. Visst ser man skiten lättare, ändå inte fullt så lätt som man tror, men då torkar man också fort bort den. Träluckar kan nog få flera lager skit på sig innan man tar trasan i handen.Vita kök är dock lite mer stötkänsliga. Men så har ju era små troll vuxit ur sin Bobby Car ;)Tänk på placeringen av skåphandtag, att de ska finnas plats för långa handtagens skruvhål även på baksidan. Kan ibland “krocka” med gångjärn.Fläktkåpa är sannerligen snyggt, men kan vara “bullriga”. En tystgående fläkt med rostfri täckplåt kan vara väl så bra alternativ. Kanske inte billigast.Spis i hörnet? Not praktiskt när mer än en ska laga mat. Och det ska ju rymmas minst två kockar… ;)Att stå vid diskhon och titta ut genom ett fönster ut mot gården… Me like!!Inte snåla med eluttag. I alla fall planera dess placering väl.Ugnen i upphöjt läge. Man har mycket bättre koll på lussebullarna. :)Om det är möjligt skulle jag även placera diskmaskinen i ett upphöjt läge. De som har gjort det lovordar diskens ut- och inplock, och sparar sina ryggar avsevärt.Har jag missat något… *tänk tänk*… nja, inte vad jag kan komma på just nu i alla fall.Jo en sak ska jag tillägga – Ert kök kommer att bli toppenfint! Det är jag övertygad om!!Kram och lycka till!PS. Tack för att du gjort mig uppmärksam om en ny matberedare att lägga till på önskelistan. Jag som trodde att Kitchen Aid bara fanns som assistent. Synd för tomtens plånbok dock 🙂 Och röd ska det vara! DS

  8. Hej!Byggtider=spännande tider, men oxå många val som ska göras på en och samma gång [känns det ibland som]Vi har nu bott i vårt nya hus i ett halvt år. Vårt kök är ett L kök med köksö. De saker jag är riktigt nöjd över:1. släta luckor= superlätt att torka av 2. vi har mest bara utragbara lådor. Superbra, barnen slipper åt allt utan att behöva klättra högt upp. Våran lillcajsa [3år] älskar att plocka ur diskmaskin och sätter allt i rätt låda. Superduktigt och hon är jättestolt ;)3. Tåliga och rejäla arbetsytor. Är så tacksam över vår köksö, superbra avställningsyta när man t.ex. har mera gäster. Eran arbetskiva ut mot köket kommer säkert att vara användbar!4. Rejäla diskhoar! Har valt att ha diskhon framför fönstret, nåt jag personligen gillar…5. Integrerad kyl/ frys och diskmaskin, lugnare intryck samt är ljudisolerande.6. glasskiva som stänkskydd, lättstädat när det inte är några fogar.Lycka till, ert kök kommer att bli superfint! Bra att få tips av andra, men sen ska man slutligen välja det man själv tycker om 🙂 kram/ruffa

  9. Alla: Stort tack för era långa och engagerade svar! Det har varit en stor hjälp i tankarna. I morgon är det dags för möte med köksarkitekten. Spännande!

Leave a Reply

Your email address will not be published.