Vi bygger hus: Köket

koket-copy.jpg

I fredags var maken och jag i Jönköping för att planera vårt kök med en arkitekt på HTH. Vi hade turen att få träffa en mycket trevlig man som var lyhörd och duktig på att läsa av sina kunders visioner. Köket har varit något av en knäckfråga för mig när det gäller huset. Det har varit svårt att visualisera det och att få ihop mina önskningar om ett rum som är klassiskt, funktionellt och estetiskt tilltalande. Nu kändes det som om vi hittade rätt.

Köket har vita släta luckor med en massiv ekram runt. Täcksidor, socklar, täcklist mot taket och öppna hyllor är i ek. Det är således ett vitt kök, men med mycket träkänsla som skänker värme. Det blir även en arbetsbänk med en massiv ekskiva som delar av köket från matplatsen. Och minsann – det är ett klassiskt skafferi i det ena hörnet. Det blir kanske inte hyllremsor och hemgjord sylt, men väl mycket bra förvaring.

Vad tror Ni? Köket är ritat, men det finns ännu utrymme för små justeringar. Sedan återstår “bara” resten av huset!

17 comments

 1. Se till att skåpen går ända upp i taket, eller att det blir täckt på ngt vis. De fett-och dammsamlande öppna ovansidorna är pest./Bwww.lyckligagatans.blogg.se

 2. Ser fint och lättjobbat ut. Men titta på om du kan höja diskmaskinen. Du är väl rätt lång? På den högre bänken kan ni ha t.ex. brödburken & brödrosten… Tänk hur många gånger man ska upp och ner i en diskmaskin. Jag är för kort för att ha inbyggnadsugn (skulle bränna bh:n, bokstavligen..), men hade det bara gått hade jag höjt diskmaskinen nån decimeter.KUL med huset! Jättespännande!

 3. Ända upp till taket ja – är det stort utrymme så kan det vara idé att ta ett överskåp däruppe – vi har inte det men det har grannen – sååå avis!Annars är det jättefint!Petra

 4. Görel: Det vore möjligen ultimat att höja diskmaskinen, men det får bero i detta läge. Tack för hejarop

  Petran: Jag ville ha skåp ända upp i taket, men det är lite för låg takhöjd för att de högre skåpen skall funka. Då får man ta lägre överskåp plus ett skåp ovan och det kändes som om det inte skulle bli så mycket extra förvaring på det sättet ändå. Jag är jätteglad över att det ändå finns många ställen att stoppa grejer på – det kommer att behövas!

 5. Fint. Tror ni kommer stormtrivas i det köket. Hoppas man får se lite riktiga foton på hur det verkligen blev, men jag gissar att det är lång tid kvar till inflytt.

 6. Att ha det gott: Jag tror att vi kommer att trivas fint här!Veronika: Det är nog ett år kvar ungefär, men jag kommer att skriva om hela processen här på sidan. Och akta dig – det lär bli bildfrossa sedan 😉

 7. Kanon! Gud vad kul med kök:-) Mitt enda tips är att se till att skafferiet har utdragbara hyllor. Vi har inte det och det ångrar jag grymt mycket. Man får ingen överblick på vad som finns i skåpet utan måste “gräva” och flytta saker för att se vad som döljer sig längst in.Lycka till.Kram Mams

 8. Mams: Vi har ett gammeldags skafferi nu och jag sa samma sak. Aldrig mer! Jag ville ha ett praktiskt skafferi med just utdragbara lådor. Detta är dock en modern sinnrik konstruktion med ett hörnskafferi med hyllor som går omlott där man ser precis allting som står på dem. Tack! Kram

 9. Kom på:Bänken som fungerar som avdelare, se till att den har en skiva som sticker ut på bredden så att man kan sitta vid den. Behöver inte vara supermycket. Om du använder överskåp istället för underskåp till en bänkskiva med vanlig bredd får man plats att sitta. Vill du ha en högre (mer döljande) avdelare, ta höga överskåp. Ungarna lär älska att sitta på barstolar där och bli förhörda på läxorna… (jaja, bara aningens romantiskt)

 10. En fråga om diskmaskin kontra porslinsförvaring. Är det i lådorna vid spisen samt i avdelaren du ska ha porslinet? Om så, skulle jag överväga att flytta diskmaskinen till höger om diskbänken, isf till vänster. Varje meter du slipper bära den rena disken är guld värd (been there, done that…)./alacs

 11. Flytta absolut diskmaskinen ända mot skafferiet och höj upp den, du lär INTE ångra dej om du gör det! Vårt kök liknar ganska mycket den här ritningen och vår bänkskiva är 90 cm djup med 60-skåp under, det är helt okej att sitta vid. En liten detalj till: till höger om diskbänken finns ett väldigt smalt skåp, vi gjorde vårt till två lådor istället som vi förvarar skärbrädor och brickor i, jättebekvämt! Lycka till med köket!

Leave a Reply

Your email address will not be published.