Ett väldigt styr

annasversed-copy.jpg

Det var väl ändå en himla tur att jag blev sjuk denna vecka och inte nästa. Mitt i all feberfrossa skiner Annas entusiasm genom som en liten solstråle. Hon laddar maximalt inför nästa veckas luciatåg. I går kom hon hem med en lapp med en liten vers på. Den läser hon många, många gånger för alla som vill (och inte vill) lyssna. Detta är riktigt stort. Helt plötsligt kastas jag själv tillbaka till barndomens luciatåg med alla versuppläsningar som ofta var för tysta, för snabba eller för stakiga så här i efterhand. En klassiker var stjärngossarna som hade texterna skrivna på baksidan av sina guldstjärnor.

Det är bara att hoppas att den där vältummade lappen överlever tills nästa onsdag. För det lär läsas många gånger här. Och även om Anna redan har memorerat det mesta så fyller lappen en mycket viktig funktion i alla fall. Någon måste titta så att det blir rätt.

Fotografi: Weronica – En mammas dag. Och nej, jämställdheten har inte nått till luciaverserna ännu…

6 comments

  1. 🙂 känner så väl igen mig, när man själv var lite och var så nervös för den korta sången man skulle sjunga. Man kan nu sakna de tider när man var liten och fick gå i luciatåg. 🙂

  2. Jag läste första versen under ett luciafirande ett år när jag var ungefär i Annas ålder:När första ljuset brinnerstår julens dörr på gläntoch alla människor glädjasatt fira få adventJag tog upp detta med några vänner nyss, och fick då en annan variant på versen som jag tycker är så fin att jag delar med mig:När första ljuset brinner, står julens dörr på glänt, och jubelpsalmen klingar,i helig tid Advent.Vi ser i andra ljuset en stjärna underbar, som ger på tidens gåta, ett evighetens svar.När tredje ljuset glimmar i kulen vintertid, vi höra julens klockor som bringa fröjd och frid.När fjärde ljuset tändes, vi höra löftets ord, om Konungen som kommer, med frälsning till vår jord.Här står nu 4 tända ljus, som lysa skall i alla hus, nu är den långa väntans tid, snart kommer Julen god och blid!Hälsningar från Sofia i Paraguay

  3. Själv blev jag av fröken vald till att bli skolans lucia i två:an. Mamma var så rädd att jag skulle bli förkyld så jag fick inte vara med och simma med skolan två dagar före. Kvällen innan flätade mamma mitt hår i många små flätor som jag fick sova med under natten. Jag fick sjunga solo och jag kommer fortfarande i håg texten och melodin men jag har aldrig hört sången efter detstråla milt du nattens stjärna över land och hav över allt som är och kommer tryggt i gudsförvarKramar till dig!!Sonja

  4. “mamma bakar kakor och har ett väldigt styr”…*ler*Det är så roligt med luciatåg tycker jag. Min barn ser fram emot att vara tärna och stjärngosse!

  5. Anne: Det är något speciellt med lucia. Jag kan dock tycka att förskolans små tåg blir fullständigt förstörda av alla välmenande åskådare som knäpper kort. De stackars småttingarna som får blixtar i ögonen har det inte lätt :-)Sofia: Fint! Och visst sitter sådant i ryggmärgen! Trevlig helg!Sonja: Jag fick också vara lucia i tvåan, men sedan gick det raskt utför med min karriär som luciakronbärare 🙂 Kram och trevlig helg!Nilla: Ja, det är väl inga pappor som bakar kakor eller ;-)Caroline: Tack! Sjukstugor är inget vidare. Jag hoppas att Ni och Vi får vara friska till jul! Trevlig helg!

Leave a Reply

Your email address will not be published.