Vi bygger hus: Den första huvudritningen

husritningar1-copy.jpg

I dag fick vi den första huvudritningen i brevlådan. Vi har gjort om vårt hus Huvudskär ganska mycket, framförallt på undervåningen. Det är spännande att se de riktiga ritningarna istället för mina skisser i Photoshop. Det blir aningen mer verkligt för varje litet steg, även om det hela ligger en bit fram i tiden. Men för varje sak som betas av, så kommer vi lite närmare.

husritningar-copy.jpg

Vi har fått flera goda idéer av Er kära läsare – Stort tack för dem! Vi har bland annat vänt på trappan och ritat in en stor klädkammare på övre våningen. Efter mycket tankearbete fram och tillbaka har vi även satt in en vägg mellan matrum och vardagsrum. Jag kom inte överens med den öppna lösningen. En vägg med en öppning känns som en bra kompromiss.

Det har även tillkommit några ändringar sedan ritningen gjordes. Väggen i arbetsrummet på nedre våningen skall förmodligen flyttas tillbaka. (Eller hmm – kanske ändå inte. Ritningsklurande pågår!) Arbetsbänken i köket är inte inritad. Vi skall sätta in pardörrar i den inglasade verandan och ett fönster vid matplatsen skall centreras. Annars närmar vi oss nog!

Synpunkter, stora som små, mottages som vanligt tacksamt. Än finns det tid för geniala lösningar!

21 comments

 1. Ritningarna ser helt fantastiska ut! Jag blir lite avis 🙂 Det blir jättekul att följa bygget av erat fina hus!

 2. Det ser så bra ut, det kommer att bli hur snyggt som helst! Och vad kul för er!!!En spontan tanke är att med ett så fint hus så skulle jag köra på pardörrar.kram Helenatrevlig helg:)

 3. Annika: Vad roligt att du tycker om att läsa om huset. Det lär bli mer – mycket mer 🙂 Ha en fin helg!

  Helena: Vi funderade på en pardörr först, men har nu ritat in en vanlig dörr. Vi får se. Tack! Kram och trevlig helg till dig med. UPDATE: Pardörr blir det om det är möjligt. Jag är fast i ritningsträsket 🙂

  Anne: Det känns mycket kul! Tack!

 4. Det ser jättefint ut!Jag tycker också att det är roligt att få följa dina tankar, funderingar, planer och idéer kring husbygget och håller noga koll på din sida varje dag!Stort, stort lycka till!

 5. Oj, oj vad fint!Mitt spontana tips baserat endast på min egen erfarenhet, är att ytterdörren i groventren är onödig. Ni har ungefär samma storlek som oss på tvättstugan/groventren och den dörren använder vi aldrig. Jag hade hellre haft fler garderober, för sängkläder, dukar, handukar osv. Jag har två vänner som också har byggt hus och de ångrar också sina dörrar i groventren. Det låter som en bra ide´så här från början, men efter några år inser man vilken onödig utgift och plats dörren tar. Den begynnande tanken med en groventre är väl att man ska gå in där om man lerig osv. Men vem vill ha in lerigheten i en tvättstuga med bla. rena kläder. NÄ, lerigheten tar man i hallen på ett bra klinkergolv;-)Trevlig helg.Kram Mams

 6. åååh va fint!Kan delvis förstå Mams invändning om grovingång. MEN har man lite friluftsliv eller tror på ett framtida liv i närheten av en häst, fotboll eller hockeytrunk så röstar jag definitivt på en grovingångsdörr. Om du dessutom gillar att torka tvätten ute, så är det skönt att ha en dörr för snabb in & utgång.Enda funderingen just nu: Man ska ju tänka på energibesparingar och sånt. Du pratade mycket eldning förut, både av mys- och uppvärmningsskäl. Kanske kommer du då så småningom att bli sugen på en mindre kamin på övervåningen. Då kan det vara bra att flytta barnens dörrar nån decimeter så att en sån kan få plats.Tänk också på att kolla att skorstenen verkligen håller att eldas i, inte bara myspysa. Många kaminer nuförtiden säljs med rör som bara får komma upp i ett par hundra grader – då kan man alltså bara elda några få timmar i taget och inte använda som värmekälla!Heja Heja Heja!

 7. Det ser verkligen jättefint ut. Vägg mellan matrum och vardagsrum är ingen tokig idé, men du missar möjligheten att duka för riktigt många. En kompromiss vore kanske skjutdörrar mellan de två rummen. Då kan du skärma av så mycket eller litet du vill, och ändå kunna ställa ett bord på andra ledden så ni får plats många? Tror dessutom att sådana dörrar skulle passa stilen på ert hus.Som Görel säger ovan kan det vara läge att se till att ni i framtiden kan sätta in en kamin uppe, samt att skorstenen håller för lång eldning. Däremot behövs ingen flytt av väggen i sovrum två, skorstenen kan ju faktiskt komma upp bakom sovrummets dörr och ledas ut i allrummet. Däremot kanske vägg mellan 2 och 3 flyttas lite mot rum 3, och dessutom flytta dörren i rum 3 en liten bit nedåt, så att ni får plats med en kamin mellan de två rummen. Eftersom ritningarna är lite förskjutna från varandra är det svårt att se helt klart hur planen ligger ovanpå varandra, men det är i alla fall en tanke.Mer tankar – skippa inte dörr till grovköket! Jätteskönt att ta tvätt direkt ut och inte behöva gå genom huset, lika så när barnen kommer in smutsiga. Vet inte vad ni tänkt er för golv, men vi hade klinker i förra tvättstugan/groventren, och det var toppen.Spännande – jag ser fram emot fortsättningen!

 8. Kan inte låte bli att lägga en liten kommentar. Jag tycker att du skall behålla ändringen med väggen mot vardagsrummet. Det är stort nog ändå och vad jag förstår så blir det ett arbetsrum slash gästrum. Ett större gästrum är guld värt när man har övernattande gäster. Jag gillar också lösningen med vägg mellan matrum och vardagsrum. I öppna planlösningar är det svårt att hålla ljudnivån nere särskilt när man har mindrae barn… Say no more!

 9. Hej! Det ser jättefint ut! Bara några tips… fundera på hall/ tvättstuga där nere… var ska ni få plats med alla ytterkläder? Tänk efter en extra gång, så hatthylla, garderob/ klädskåp får plats. Jag skulle vilja ha en större tvättstuga här hemma (tror den är 7.5), ångrar att vi inte gjorde den större…Kram och trevlig helg

 10. Av ovanstående kommentarer håller jag absolut med i tvåfall: BEHÅLL groventréingången! Då är det lättare att bevara huvudentrén fin , samt: välj skjutdörrar mellan matrum och vardagsrum – då både kan du äta upp kakan och ha den kvar. Du får möjlighet att duka riktigt stort med öppna ytor, men kan också dra för och skärma av, vid behov.Lycka till!:-)

 11. …Görel; jag har TVÅ och kanske snart TRE hockey och fotbolls killar i min familj och ändå gillar jag inte groventren. Hade mycket hellre haft fler garderober som sagt. Hockeytrunkar ryms ändå inte där inne :-)Men smaken är ju som baken som sagt ;-)Kram Mams

 12. Mams: Och jag som tänker förverkliga min dröm om att gå ut i den där dörren och hänga tvätt på en torkvinda 🙂 Tack för att du delade med dig! Det är väldigt värdefullt att få andras ögon på något som man själv stirrar på och fastnar i. Kram och trevlig helg!

  Görel: Aha, behöver man kolla upp skorsten också alltså. Det visste jag icke – tänk vad man får lära sig grejer på vägen! Tack för hejarop och ha en fin helg!

  Alacs: Väggen är inte hel utan har en öppning mitt i. Vi har skjutdörrar nu och vi använder dem aldrig. Jag tror inte att man kommer att få ett behov av att skrärma av just där i huset, men väggen med öppningen känns som en bra markering av rummen. Förut var det helt öppet där och det fick jag inte riktigt ihop. Tack för dina tankar och trevlig helg!

  Charlotte: Jag har klurat fram och tillbaka och har kommit fram till att väggen får vara som på ritningen, dvs större vardagsrum och lite mindre arbetsrum. Ytan räcker gott och väl till arbetsrum och när jag experimenterade i Photoshop med möblering så blev det alternativet det bästa. Tack och trevlig helg!

  Caroline: Tack! Tänk att det gick att lösa. Förvaring, förvaring och förvaring!

  Mimmi: Jag kommer att ta upp tvättstugan/groventrén som ett “case” på bloggen och jag hoppas att få många smarta idéer kring hur det rummet bäst kan lösas. Vi kommer att ha ett förråd under trappan som jag hoppas kan sluka lite kläder, men jag vill ha så mycket förvaring som möjligt även i tvättstugan. Min utgångspunkt är att man aldrig kan få för mycket förvaring 🙂 Trevlig helg!

  Birgitta: Tack! Dörren blir nog kvar och väggen blir nog med öppning men utan skjutdörr. Trevlig helg!

  Mams: Ja, men det är väl tur att vi alla tycker olika 🙂 Just därfär är det så bra att få in synpunkter från alla möjliga håll, för att sedan koka ned det till det som passar en själv!

 13. HejDet kommer att bli ett jättefint hus! och du har fått många kloka kommentarer redan, jag håller med alla som pratar om vikten att ha en bra/stor tvättstuga och grovingång. Våra grannar (med nybyggt hus) har en gardorob till var och en i familjen i tvättstugan/grovingången. Så smart när barnen blir lite större med träningskläder och massor av tvätt jämt… och så slipper någon i familjen (hrm) bära runt tvättade kläder till garderober en trappa upp i varje sovrum. Vi har en liten tvättstuga ca 5-6 kvm i vårt hus och det är alldeles för litet!Det enda jag skulle ha tänkt att försöka ändra på är trappan, det känns trångt när man möts av en tappa i dörren… Vi byggde om vårt hus, för vi hade så och det kändes så litet hela tiden, nu blev det en “glasveranda” som tillbyggnad men med isolering, riktigt golv etc som får utgöra större delen av hallen. Tänk på när en familj med flera barn kommer på besök då blir det lätt lite kaos, eller när barnens kompisar klámpar in, flera på en gång!Lycka till!Ann-Christin

 14. Jag tycker du verkar ha fått till planlösningen exemplariskt! Bra jobbat!Och huset känns verkligen “Weronica”.Men en estetisk sak som gäller fasaden på framsidan (nu får du verkligen inte ta illa upp), men jag tycker det ser lite hoptryckt ut när fönsterna på bottenvåningen är kortare än på ovanvåningen, som om att de inte hållit för trycket och liksom tryckts ihop. Jag inbillar mig att takhöjden inte är lägre på bottenvåningen?Om fönsterna inte går att ändras kanske man kan trolla känslan genom att skippa eller höja “livet” till balkongräckets ovankant? Men som sagt jag vill absolut inte att du ska tycka att jag “dissar” ert hus. För det gör jag absolut inte. En sak till, glöm inte trädgården! Huset går ganska fort att bygga, men att få en tomt till trådgård tar väldigt lång tid, så försök om du har möjlighet att fundera lite på hur du vill ha din trdgård, vilka träd och buskar du gillar, var du vill ha land, rabatter, gångar etc. Slutligen, det är så himla roligt att följa dig i det här och jag känner mig nästan lika förväntansfull som om det vore mitt eget hus. Kram!

 15. Ann-Christin: En egen garderob – det låter fint det! Det är som sagt mycket om skall rymmas i ett hus – och gärna även inom en rimlig budget 🙂 Trappan har vi ändrat på. Den låg centralt i huset förut och det passade inte oss. En glasveranda låter verkligen som en elegant entré, men jag tror inte att den där budgeten håller med 😉 Tack!

 16. Anneli: Det tar jag som ett gott tecken 🙂 Weronica skall det vara! Jag tar inte ett dugg illa upp, utan uppskattar alla tankar kring huset. So fire away 😉 Även om jag har stirrat massor på ritningarna så har jag inte tänkt på den där fönsterosymmetrin. Jag antar att det hela beror på att det är köket som ligger där till vänster och att diskbänken är för hög för större fönster. Jag skall dubbelkolla måtten på ritningen. Bra att du såg det!Trädgården är även den ett stort projekt, där jag måste anlita någon som hjälper oss med grovplaneringen tror jag. Så långt har jag inte kommit ännu, men det är en stor del av huset det också! Tack och kram!

 17. Självklart beror det på diskbänken, det tänkte jag faktist inte på. ;)Jag har också diskbänken vid fönstret och det är visserligen härligt att kunna kika ut, men det är också förenat med ett ideliget fönstertorkande och att det är svårt att få till en riktigt bra arbetsbelysning, så om jag får komma med ett förslag som baserar sig på mina egna erfarenheter skulle jag i ditt fall välja ett fönster som sitter på samma höjd som nuvarande (i ovankant) men som endast har två lufter i bredd. Då får du ljus, kan se ut men slipper stänk på fönstret och kan sätta fina infällda spotar under fönsterfodret om du skulle vilja det.Jag tycker absolut du ska spara en liten slant på att få en grov skiss på hur trädgården ska byggas. Det kommer du att ha igen flera gånger om. I promise!

 18. Anneli: Nu pratade jag med hussäljaren. När han hade tittat på våra ritningar så tyckte han precis som du att fönstren skulle vara stora på framsidan för husets symmetri. Jag är benägen att hålla med – trots praktiska reservationer. Jag har alltid velat ha diskbänken vid fönstret, så då antar jag att jag får leva med lite skvätt på rutan 🙂 Jag tänker mig någon typ av fönsterlampa och sedan kommer vi ha spottar på varje sida av diskbänken under de skåp som sitter där. Jag hoppas att vi kommer att trivas med det, men det finns alltid för och nackdelar med allt som bekant 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.