Vi bygger hus: Badrummet

badrummmet-copy.jpg

Jag är fotfarande ganska vissen och regnet vräker ned ute. Biscottibakning står på programmet, annars är det husritningar för hela slanten. När alla andra – inklusive min käre make – tittade på Idolfinalen i går gick jag lägenheten runt med en tumstock. -Ser du, här kommer i så fall TV: n att stå. Men om vi behåller den flyttade väggen så kommer den att stå så här. -Du, jag ser faktiskt inte TV:n nu.

I dag är det fokus på badrummet på övre våningen. Det är Vedum som är leverantörer av badrumsinredningen. I huset ingår tvättställ med underskåp Vedum Prio som ses ovan. Badrummet är lite omritat, men jag känner mig inte så tillfreds med lösningen ännu. Det känns lite hoptryckt och inte helt idealt ur planlösningssynpunkt.

Förutsättningarna är följande. Vi skall ha ett badkar och en dusch här uppe. Jag vill ha bra förvaring, dvs fler skåp än det som medföljer huset. Det är bra om det går att växa med förvaringen. Jag tänker stora barn med mycket badrumsplock omkring sig. Jag skulle helst vilja ha en vägghängd toalett, men är lyckligt ovetande om vad sådana kostar. Just inredning i badrum (skåp och lådor) är hisnande dyr tycker jag i förhållande till vad man får för pengarna.

Som vanligt är jag mycket tacksam för tankar – stora som små. Hur ser ert badrum ut? Vad är Ni nöjda med? Vad skulle Ni vilja ha annorlunda? Och hur kan vi få till vårt badrum på ett bra sätt?

Ha en fin lördag!

Handdukar från Marks Pelle Vävare och tunna från Vipp.

13 comments

 1. En vägghängd toalett är superpraktiskt – lätt att städa – och snyggt förstås! Satsa på en sådan. De behöver inte kosta en förmögenhet. Tänk på att ha armaturer på båda sidorna av spegeln i badrummet. Om man bara har belysning ovanifrån blir det för dåligt ljus. Man vill ju kunna sminka sig och veta hur det kommer att se ut när man kommer ut i dagsljus.

 2. Hej!Vi har Vedum Prio och är inte nöjd med lådmodellen. Vi gick mer på utseende än funktionallitet. Det blir ingen bra förvaring i lådan. Vi ångrar jättemycket att vi inte valde ett traditionellt allternativ med underskåp. Våra barn ( 3 och 1 år) har även haft en tendens att hänga lite på lådan när de öppnar den. Jag rekommenderar er att tänka till en extra gång på hur ni ska förvara i lådan/lådorna.När min man ritade vårt badrum tyckte jag att det blev mycket outnyttjad yta. Jag tyckte att det kvadratmässigt kunde varit mindre. Nu uppskattar jag den så kallade outnyttjde ytan, när båda barnen badar/duschar/torkar sig/borstar tänder.Det absolut bästa med vårt badrum ur barnsynvinkel är vårt enorma badkar. Våra barn älskar att bada. Nu kan båda barnen plus en förälder bada konfortabelt, tillsammans. I framtiden hoppas jag få tid att själv få slappna av en liten stund med tända ljus och lite bubbel, både i karet och i ett glas vid sidan om!

 3. Vad kul att få planera sitt hus som ni gör!Jag tänkte spontant att jag skulle tipsa om lådförvaring i badrummet, för det verkar så fiffigt tycker jag. Men ser ju av kommentaren ovan att det inte alls verkar vara så bra som jag trott?Lycka till med alla era planer, kul, kul!

 4. Vi har vedum sanity (valnöt) i våra badrum och de sväljer massor! Lååångt bak på min blogg finns bilder på badrummet under byggtiden. I stora badrummet (vår huvudbadrum på 11 kvadrat) har vi ett en meter brett tvättställ med låda under, detta kompletterat med två grunda spegelskåp ur samma serie sväljer allt vi behöver i vår fembarnsfamilj.I det lilla badrummet (ca 6 kvadrat) har vi ett 60 cm brett handfat med låda under, inget spegelskåp med en dubbellåda på motstående vägg och det är plats så det räcker för all möjligt förvaring.

 5. Hej Weronica!Vad ni än gör så köp inte för stort badkar! Vi köpte ett alldeles för stort så när karet väl är fyllt så finns det inte mycket varmvatten över plus att det tar ca 40 min att få det fullt…Fundera även om ni verkligen vill ha bubbel. De gånger vi har använt bubblet är lätträknade plus att det samlas allmöjlig skit i hålen…Vi pratar om att byta till ett litet hörnbadkar utan bubbel.Badkaret kom dock väl till pass under Hannas 12 magsjukor för ett par år sedan..KramSonja

 6. Annika: Ja, vägghängd toalett verkar onekligen mycket praktiskt. Jag skall kolla upp vad det kan tänkas kosta. Belysning är viktig i badrum, det har du rätt i. Något att sätta upp på listan. Tack!Matilda: Jag har ju tyckt att den där lådan verkar väldigt praktisk, men det låter som om det är något att klura vidare på. Tack för att du delade med dig! Jo tack – mammalyx i badkaret, det vore något det ja :-)Saravillfara: Tack! Det är tusen detaljer att tänka på, men det är bättre att älta allt nu och känna sig tillfreds sedan – tycker åtminstone jag :-)Birgitta: Nu har jag tittat in på ert badrum. Fint med förvaring som sväljer det mesta – precis vad jag är ute efter. Det känns som om man har massor av grejer som skall finnas, men inte synas. Jag klurar vidare!Sonja: Aha, det kan bli för stort också alltså. Bubbel vill jag inte ha, utan det blir ett vanligt hörnbadkar i lagom storlek. Kan dock tänka mig att det är bra att samla tvätt i som sagt 😉 Kram

 7. Vägghängd toa är superbra! Det har vi, och det är verkligen en höjdare! Och de är inte så himla mycket dyrare, men om du vill ha dold tank i väggen krävs ju lite mer installationsarbete.Badkar skulle jag gärna ha, det saknar jag verkligen. Men inte ett hörnbadkar och definitivt inte ett bubbel. Har du badat i en sånt nån gång? Det har jag och det var som att flyga ett jumbojet. – Det dånar!! Dessutom i tider som dessa när vi ska försöka tänka miljövänligt är väl knappast ett gigantiskt badkar så bra? En vän till mig installerade ett stort bubbelbadkar hemma och när familjen skulle inviga karet räckte inte varmvattenberedaren, utan de fick bada i ljummet vatten – kul!Smart att tänka in förvaringen, för det är sannerligen inte kul att se alla badrumssaker ligga framme. Vårt badrum är pyttelitet, så jag löste det hela med 35 cm djupa skåp (IKEAs grundstomme för köksöverskåp) med luckor. I skåpet finns allt som man inte vill skylta med.Skåpen sitter 20 cm över golv, så man kommer åt att dammsuga under. På skåpet en inklädd skiva i rostfritt, som jag beställde från en plåtslagare. Ovanför hyllan har jag öppna hyllplan också de i rostfritt. Där förvarar jag allt som tål att ses på 😉 Jag är jättenöjd med vårt badrum, men önskar mig ett badkar. Speciellt idag när jag sitter här febrig och snuvig……

 8. Hej, jag planerar också badrum och kommer att ha IKEAs köksstommar, precis som förra i förra kommentaren, de grundare, hängda på väggen. Badkaret blir ingen hörnvariant, det jag vill ha där är att det står på fötter så jag kan städa under, ingen front som måste lyftas bort. Funderar nu på om spegeln ska limmas fast eller om det ska vara en som hänger på en krok? För- och nackdelar? Ja, det är en del att tänka på.

 9. Anneli: Det verkar så väldigt smidigt ja att bara svepa med moppen under toan – för makens del då 😉 Nej, icke bubbel för vår del. Jag har bubblat ja, men det gör jag inte gärna om. Det kan tyckas mysigt och lyxigt, men det var inget för min personliga del. Hörnbadkar tycker jag dock verkar smidigt, speciellt med badsugna barn som ryms. Men det skall ju inte ta evigheter att fylla upp härligheten. Hoppas att du snart kryar på dig – med eller utan badkar! Tack för dina tankar!Jessica: Det där med köksstommar låter smart – något att tänka till om. Det är mycket att klura kring som sagt. Tack för att du delade med dig!Charlotte: Djupet ja – sant. Dubbelhandfat – smart. Hel skåpsvägg – ja tack. Tack för tankar 🙂

 10. Den här gången blir det:vägghängd toa- praktiskt, snyggt och inte så mycket dyrare!Vanligt rektangulärt badkar, men lite djupare och bredare. Ett hörnbadkar passar inte riktigt oss, men vi har lagt det där ni har duschen och mot toan. Vi har inget fönster där visserligen, men visst skulle det vara fint med ett badkar där!?Det är inget snedtak i rummet?Vi valde bort elslingor och klinkers till slut, eftersom vi blev varnade för det i trähus. Tråkigt, men jag har hittat en rutig matta så jag är nöjd ändå… det får bland annat finansiera en vipptunna :D!Vi har en jättebra kommod här nere, med luckor och lådor. Det blir en variant på den däruppe. Det är väldigt bra är att den är vägghängd som Vedums!Jag är väldigt trött på klarglas i duschen, det blir fult väldigt fort, måste skrubbas varje vecka. Satsa extra på duschmunstycke också, det ångrar jag här nere! Och tänk på var handdukar och badlakan ska hängas etc….Kram och ha en bra vecka

 11. Hej,Va kul med fler som bygger hus.Jag skulle inte rekomendera er att välja vägghängd toa. De hamnar så högt upp att själva sittställningen inte är så rolig när man ska gå på dass. Vi håller också på och bygger hus och jag är så otroligt glad att vi inte har vägghängd toa i nya huset. Kika gärna i min blogg på vårt nygjorda badrum. Handfatet och skåpen är alla ifrån vedum, plus blandare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.