Vi bygger hus: Verandans utformning

veranda-copy.jpg

Det återstår en del saker att fundera på när det gäller huset. Jag kommer att ta upp dem under veckan. Jag är som vanligt tacksam över synpunkter!

På baksidan kommer vi att ha en utbyggnad. Det är en slags veranda som är fullt integrerad med huset med husväggar och golvvärme. Innanför utbyggnaden ligger, som synes på ritningen, det stora vardagsrummet på nedre plan. Ljus-  och luftinsläppet till det rummet kommer från verandan. Det är ingen vägg mellan verandan och vardagsrummet, så det kan också ses som en hel yta.

Nu till det som jag funderar på. Arkitekten har ritat enligt 1 ovan. Där har utbyggnaden fyra stora fönster fram och två på sidan enligt huset Skagerrak. Detta är en snygg lösning rent estetiskt och ger verandakänsla åt utrymmet med många fönster. Jag är dock lite orolig över att det kommer att bli instängt på sommaren (frågan är kanske om man sitter här en varm sommardag iofs) och att det inre rummet inte kommer att få tillräckligt med luft när det är varmt. Det känns även som en potentiell nackdel med många fönster att skärma av då detta är på kvällssolsidan av huset.

Jag tänkte mig förslag 2 enligt huset Vendelsö från A-hus. Då sätter man in en pardörr mitt i verandan för att kunna öppna upp mot trädgården på sommaren. Om man sätter in en pardörr i verandan blir det således tre pardörrar på baksidan. Det blir öppet och luftigt. Nackdelen med denna lösning är väl att man låser sig vid en speciell möblering och att det är för mycket med tre öppningar mot trädgården. Det blir även lite mindre fönsteryta och mer trä och kanske lite missad verandakänsla.

Vad tycker Ni? Alla synpunkter mottages tacksamt!

14 comments

 1. Jag tror på pardörrsidén! Men verandakänslan behöver väl inte gå förlorad för det? Anpassa fönsterpartierna till samma storlek som i alt. ett bara.Vi har också tre altandörrar ut mot vår sydvästsida= trädgården.

 2. Birgitta: Enligt hussäljaren blir verandan i så fall likadan som balkongen ovanför. Dörr i mitten och två fönster bredvid med 30 cm panel på varje sida. Sedan blir det ett fönster på den lilla väggen och inte ett fönster plus ett långsmalt fönster. För- och nackdelar med allt! Ni har tre altandörrar alltså. På sommaren är det säkerligen finemang att kunna öppna så mycket. Tack för tankar!

 3. Jag skulle nog välja utan dörrar om ni ändå kommer ha två dörrar på den sidan. Själv skulle jag vilja ha verandan som en mysig hörna med mycket ljus men utan spring in och ut. Lungt och mysigt där man kan sitta i lugn och ro och mysa eller med gäster utan spring mitt i matbordet. Är ju inte så långt att gå om man vill ut i trädgården.

 4. Åh, vilket härligt hus! Jag följer dig med spänning. Jag tror inte att tre dörrar blir för mycket snarare tror jag alltid att det finns en risk för känslan av instängd.

 5. Jag skulle sätta en dörr på gammalt vis vid sidan av verandan för att få både och…Jag tycker att man blir “instängd” på en veranda utan dörr…I mitt tycke blir det för mycket med pardörr här.

 6. Malin: Den mysiga hörnan skall husera två Howardfåtöljer med fotpallar och ett litet flyttbart bord i mitten har jag tänkt. Det jag är mest orolig för är “akvariekänsla” utan dörrar och att rummet innanför blir varmt på sommaren. För- och nackdelar med allt som sagt! Tack för dina tankar!

  Sofia: Ja, det är just det som man vill undvika – att känna sig instängd. Kul att du gillar att läsa om huset!

  Charlotte: Grejen är ju att det blir lite dörrkrock eftersom vi skall ha uteplatser vid sidorna. En sidodörr tar lite för mycket plats känns det som. Hmm – klurar vidare! Tack!

 7. Absolut paraddörrar. Tänk vad skönt att kunna öppna tre stycken och blåsa igenom huset (vi låtsas som om allt damm stannar kvar där de var från början.) Låter som du redan bestämt dig för dörrar. Superfint tycker i alla fall jag:)

 8. Hej Veronica! Spännande med huset och roligt att du bloggar om det. Helt klart ska du ha dubbeldörrar. Anars blir det ingen veranda utan mer en utbyggnad på vardagsrummet. Jag tror att du kommer att sakna att kunna öppna om du väljer bort pardörren. Tjusigt blir det! Man tror det ska va lätt att bygga nytt men det är många beslut. Min vän bygger nytt och det krånglar och blir förseningar. Glöm inte det när ni säger upp er nuvarande lägenhet. Lycka till!

 9. Dörrar! Kommer att se fint ut, kommer att vara praktiskt. Och så kan du ju möblera olika på vinter och sommar.Superfint! Härligt med alla dörrar ut ur huset, blir ju toppen med en lång lång terass längsmed huset.

 10. Jag röstar faktiskt för arkitektensförslag (nr1). Att skippa pardörrar i mitten på verandan och istället ha dem på sidan vid matsalen. På så sätt kan man ju öppna och få in luft men ändå slippa spring och det blir lättare att möblera verandran utan pardörrar i mitten. Så länge man kan öppna fönstrena i verandan också under sommaren tror jag inte att det blir för varmt eller instängt.

 11. Jag hade nog skippat pardörrarna. Dels för att då försvinner mycket yta som man kan möblera på med mysiga fåtöljer och allt vad man nu vill ha där i veranda och dels för att dörrarna kan göra att utrymmet mer känns som en farstu. Tänk vad det kommer att vara fullt med smutsiga stövlar där istället för myspys! Vad det gäller att det kan bli instängt därinne på sommaren så är man kanske hellre ute ändå? Och fönstren går väl att öppna? Lycka till! Följer besluten med spänning!

 12. Alla: Tack för era kommentarer! Vi har nu valt att sätta in dörr där för att kunna öppna upp ordentligt. Risken att det inre rummet skulle kännas instängt övervägde här och jag tror att det kommer att bli riktigt bra. Man kan ju alltid välja att inte öppna en dörr, men om den inte finns så är det kört om man vill öppna. Resultatet får ni se – om något år sådär :-)! Tack igen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.