Dörrar

dorrar-copy.jpg

Nu har jag fått svar från vår hussäljare om att det är möjligt att sätta in antingen vanliga pardörrar eller integrerade skjutdörrar till det nedre vardagsrummet. Dörrarna är Kungssäter 530 som syns på bilden, men de aktuella är pardörrsmodell. Det skiljer lite i pris. Skjutdörrarna är inte förvånande dyrare.

Nu till min fundering. Ni ser på skissen var dörrarna är tänkta att sitta. Mellan hall och vardagsrum känns det naturligt med vanliga pardörrar för att skapa en fin entré och rumskänsla. Där känns det som om vi inte kommer att använda den yta som dörrarna kommer att ta upp när de är öppna mot väggen. Det känns möjligen lite mer trångt med vanliga dörrar i passagen mellan matrum och vardagsrum. Så hur välja? Vanliga pardörrar? Integrerade skjutdörrar? Både och? Spontant känns det som om jag skulle vilja ha vanliga pardörrar mellan hall och vardagsrum och kanske skjutdörrar mellan matplats och vardagsrum. Eller måste man välja antingen eller? Hur skulle Ni göra? Kom gärna med idéer och infallsvinklar!

12 comments

 1. Det där är lite klurigt! Man brukar ju säga att man ska hålla det enhetligt, så då borde du ju välja antingen eller. Men å andra sidan tycker jag inte att det spelar så stor roll här – såvida dörrarna inte ofta kommer att vara stängda samtidigt. Då är enhetligt finare, tycker jag. Annars så tycker jag att du ska gå på din spontana känsla och välja pardörrar mellan hall och vardagsrum och skjutdörrar mellan matplats och vardagsrum. Det blir jättefint att komma in i hallen och se de fina pardörrarna!

 2. Hej. Jag förstår ditt dilemma… Själv är jag en väldig praktiker när det kommer till dörrar, vill ha skjutdörrar så långt det går eftersom jag tycker att dörrar är mest i vägen, särskilt vid dammsugning. (Min man skulle skratta om han läste det där om dammsugning, då han är den som sköter den biten hos oss nästan jämt). Själv kommer vi ha många skjutdörrar, men det passar också väldigt bra i stil med det moderna hus vi planerar. Jag tycker du ska gå på din spontana känsla, då blir du nog mest nöjd. Du verkar ha en god feeling för nytt och gammalt i smakfull kombination. Det blir nog jättebra med de där glasdörrarna vid hallen och sen skjutdörrar på andra stället. / Maria

 3. Ska dörrarna skjutas in i väggen?I så fall skulle jag utan att tveka välja skjutdörrar. Så lyxigt. Men det blir alltid bäst att göra som man känner. Lycka till. Själv håller jag på att klura hur jag ska kunna ha skjutdörr fast det inte finns någon vägg att skjuta in den i./Tina

 4. Jag skulle säga antingen eller….. Och då skulle jag nog ta skjutdörrar för det känns mest praktiskt. Vanliga dörrar är vackrare… Summa summarum gå på din egen känsla, du har bra koll och har bättre känsla för hur stort utrymmet är IRL

 5. Jag tycker att du är inne på rätt spår. Skulle själv ha valt dubbeldörrar från hall till vardagsrum och skjutdörrar mellan vardagsrum och matsal. Alternativt inga dörrar alls mellan matsal och v-rum… 😉 Lycka till med valet!

 6. Jag skulle nog spontant valt en skjutdörr mellan matsalen och vardagsrummet och en pardörr mellan hallen och vardagsrummet. Skjutdörrarna vid matsalen blir bra om ni har en vuxenmiddag och vill sitta lite ostört och prata med era gäster medans barnen håller till i vardagsrummet. Sedan tror jag pardörrarna mellan hall och vardagsrum blir en fin inramning till vardagsrummet. Dessa vackra pardörrar skulle man ju se direkt då man kliver innanför ytterdörren.

 7. Hej!Verkligen vackra dörrar. Å ena sidan så är det ju synd om de mestadels döljs inskjutna i väggen och å andra sidan så är det väldigt praktiskt med skjutdörrar som inte tar någon plats av rummet. Även om du idag inte ser att ytan kommer att möbleras …Kommer det att finnas någon dörr mellan kök och entré?I så fall bör väl de vara av samma slag.I övrigt så håller jag helt med tidigare kommenatorer 🙂 – du verkar ha en enorm stilkänsla. Lita till den så blir det säkert bra!/Sofia

 8. Hej!Vi bor i nybyggt hus sedan 1 1/2 år tillbaka. Har mest vanliga, enkla dörrar, också till vårt sovrum, som har eget bad och walk in closet med just skjutdörrar från sovrummet. Det är jag så nöjd med nu i verkligheten, för innanför sovrummet är vår lilla “suite”. Till badrummet blir skjutdörren använd mycket, pga värmekablar där men önskan om svalt sovrum. Till vårt walk in closet, står dörren oftast öppen för större rumskänsla. Samtidigt har vi enhetligt i resten av huset, som gäster har tillgång till. Tänkte nämligen själv mycket på det där med att blanda dörrar på planeringsstadiet. Får du plats med skjutdörrar i matsalen? Det är ingen skorsten i vägen? Jag hade nog valt riktiga dörrar där också, de är ju en pryd också när de inte används.

 9. Jag ar overtygad om att du tanker ratt! Pardorrar fran hallen – èntre, skjutdorrar fran matrum – oppenhet. Som du sager ger ju pardorrar mer “rumkansla” och det kan val vara bra om man kan “ta bort” dorrarna mellan matrum o vardagsrum sa det blir helhetskansla – nar du vill!Go for it!

 10. Själv gillar jag pardörrar mer = vackrare i mitt tycke. Men kanske mera praktiskt med skjutdörrar… jag är väl till mycken hjälp? ;)nej du, du vet nog bäst vad som passar till det övriga du tänkt dig! Fäljer ert bygge med spänning.kram/ruffa

 11. Jag har personligen ett litet inneboende problem med skjutdörrar så jag hade valt att antingen ha pardörrar på båda ställena eller helt enkelt ta bort dörren mellan matrummet och vardagsrummet. Sedan beror det väl helt på hur praktisk man vill vara, skjutdörrar är ju onekligen mycket praktiska…!

Leave a Reply

Your email address will not be published.