Klassiker

loksoppaed-copy.jpg

Jag älskar löksoppa. I dag när jag stod vid spisen och tillredde rätten, kom jag på att jag inte har lagat det sedan Anna föddes. Vad konstigt det är med vissa saker. De bara faller bort, helt utan anledning. Nu skall det bli ändring på soppfronten. I dag serverade jag rykande varm soppa ur mina fina skålar till min kära vän A. Vi hade en riktig lyxig långlunch med varmrätt och dessert. Det är en ynnest att ha möjlighet att träffa sina bästa vänner mitt i vardagen.

Så ge den gamla hederliga löksoppan en chans igen. Den är ack så god! Jag gör min variant enligt Anna Bergenström. Soppan räcker till 4 portionsskålar.

* Skala och skiva löken tunt. Fräs den i smör minst 15 minuter på svag värme.* Slå på vattnet, salta och lägg i en buljongtärning. Krydda med peppar och timjan. Koka soppan under lock i ca 25 minuter.* Riv ost och rosta brödskivorna.* Häll upp soppan i portionsskålar. Lägg i en skiva bröd i varje skål och toppa med ost. Gratinera soppan i het ugn ca 250 grader tills osten har smält och blivit guldgul – ca 5-10 minuter. Servera med färskt bröd.

Fotografier: Weronica – En mammas dag

7 comments

  1. Vatnas i munnen – även vid den här tiden.Lustigt. Har gått och funderat på att fotografera mina gula lökar som ligger i en skål och ser fina ut i vinterljuset.

  2. Verkligen läckert komponerad bild!! Tjusigt till tusen!En liten formexrapport kommer, det kan jag lova dig, men jag har tyvärr inte lika bra koll som dig, och det skulle inte förvåna mig om det jag rapporterar om är gammal skåpmat för dig redan. 🙂 Du är ju mästaren av mode liksom!Jag bokmärker ditt recept, det kommer väl till pass någon gråmulen senvinterdag.Kram på dig!

  3. Ljuvliga bilder verkligen! Sugen på löksoppa blev jag också…måste nog testa ditt recept nån kväll :)Kram kram Jes

  4. Mm, gott!Undra om det skulle gå hem hos barnen med riktiga lökbitar… Idag var JAG sugen på soppa, så då blev det det. Tänkte att barnen fick väl äta sig mätta på bröd. Döm om min förvåning när de kom springande med ett “det luktar gott” innan jag ens ropat, och börjat sleva för sig innan brödet var färdiggräddat. Ibland blir man överraskad… Klassisk P-soppa:2 mjölig potatisar3 dm purjo, mest grönt1 klyfta vitlök1 palsternacka1 dl vatten2 tärningar höns, 1 tärning grönsaksbuljongvitpeppartimjan1 dl creme fraicheskala, dela, koka, mixa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.