Brädor

I dag blir jag inspirerad av denna vackra bild. Det är något med färgerna, tingen och kompositionen som gör att jag dras till den. Jag får omedelbar lust att gå i secondhandaffärer och sondera marknaden på Art Deco prylar i sten. Jag är svag för liknande arrangemang. I vår tjugotalslägenhet är det tämligen djupa fönsternischer som lämpar sig för vackra saker. Det kommer jag att sakna i huset sedan. Det blir aldrig riktigt samma känsla i ett nybyggt hus.

När det gäller fönsterbrädor till huset ingår det brädor i marmor ljus extremoz. Jag brukar kicka igång på stenmaterial, men jag vet inte. Det hände inte riktigt denna gång. Vi har istället valt bänkar i ek. När jag nu ser på alla tillvalen till huset med lite distans, börjar jag klura lite på fönsterbänkarna igen. Kanske sten ändå? Just nu är jag inne på kalksten. Dela gärna med er om Ni får några tankar kring den delikata frågan om fönsterbänkar :-)!

Danska Bo Bedre är som vanligt generös med bildmaterialet. Denna månad kan man dessutom läsa hela tidningen online. Vakna upp, svenska magasin! Vi vill se mer av detta här hemma!

14 comments

 1. Jag skulle ha valt bänkar i stenmaterial. Jag tycker att det är så snyggt! Det blir elegant och ger ett exklusivt intryck! Dessutom så har man ju möbler i trä och det blir fint med blandningen av sten och trä. Ek ger förstås en mjukare känsla. Ljus marmor lät inte så kul, kalksten låter däremot ursnyggt, tycker jag.

 2. Sten!! Alla gånger. Även om jag gillar trä och ffa ek (allra helt såpad) så i fönster ska det vara något som hjälper ljusstrålarna att “studsa in” i rummet. Och trä reflekterar inte ljus utan fungerar mer som en dammsugare.

 3. Annika: Ja, det är klassiskt vackert! Jag har inte konverserat med vår hussäljare ännu. Förmodligen kan Myresjöhus inte leverera kalkstensskivor, utan då får vi köpa in det själva. Men det skall väl kunna fixa sig i så fall. Jag vet inte vad kalksten kan tänkas kosta heller. Vi får se! Tack för tankar!

  Lox: Det var en aspekt som jag inte tänkt på alls! Strålar som studsar vill man väl gärna ha ändå 😉 Tack!

 4. Jag säger sten, i vårt Götenehus var hyvlade kalkstensbänkar standard och de är underbart vackra.Men jag håller med dig hellre ek en marmor.

 5. http://www.slitesten.se/prod-fonster.phpHär är grejerna för er… De är super trevliga på Slite Stenhuggeri. Svärfar har jobbat där, vi har massor av prylar i kalksten. Fönsterbänkar i kalksten är väldigt praktiskt. I våra fönster ligger de på nån slags lite taggiga vinkeljärn. De ligger alltså mycket stadigt, men går att lyfta bort för att underlätta städning vid elementen.Lättskött.

 6. Vi ska bygga ett Grönskär och ville varken ha ek eller marmor som fönsterbrädor utan kalksten. Åkte i väg till ett stenhuggeri för att höra oss för vad detta skulle kosta, vilket visade sig skulle kosta en hel del då vi kommer ha ca 40 st fönster. Sedan var det tydligen svårt att få samma “färg” på kalkstenen då dessa kan utfalla väldigt olika. Han visade oss några exemplar av samma sorts kalksten (portugisisk) och dessa var väldigt olika varandra och man kunde alltså inte vara garanterad att få samma “färg”.Så vi bestämde oss för att avstå, och ta den “tråkiga” marmorn som är standard i stället. Har det i dag i vårat nuvarande hus och jag upplever den ganska diskret. Ek var inte något alternativ då vi känner att det blir för mycket ek.

 7. Ha, ha Weronica… nu går vi i samma tankespår igen. Går precis i samma funderingar. Vill inte ha den vita marmorn. Vår säljare sa att trä inte är att rekommendera eftersom blomkrukor släpper igenom fukt vilket leder till missfärgningar. Jag vill ha mörkare stenskivor, gärna kalksten. Har inte förmått mig att kolla priset ännu, men det blir ju naturligtvis dyrare som vanligt när jag gillar något annat…

 8. Personligen är vitmålat trä det enda som gäller och eftersom det inte var ett alternativ så tycker jag nästan att det är hugget som stucket om det blir ek eller kalksten. Bara det inte blir den hemska marmorn! Om jag hade gått på snygghet hade jag nog tagit ek och om jag ville vara lite mer praktisk (och välja något som håller sig snyggt i längden) ahde jag valt kalkstenen! Skall bli väldigt intressant att se slutresultatet, jag följer alla framgångar med stort intresse!

 9. Absolut inte ek om du frågar mig!Måla då i stället vitt eller satsa på sten. Ek reflekterar inte ljus och det är en klassisk “fälla”. Behöver du mer materialrådshjälp så hojta till. Som du vet är jag ju inredare :-D…

 10. Just den där lite gulaktiga marmorn är bland det fulaste jag vet i fönsterbrädesväg, faktiskt. Ek låter inte heller som någon hit för min del, faktiskt. Jag tycker att krukor och prydnader gör sig allra bäst mot vitt. Vitmålade fönsterbrädor är inte alls aktuellt för er del, eller?Vad är det för fönsterbrädor vi talar om, förresten? Är det delen inuti föntret, den nedre delen av smygen eller är det frågan om en fönsterbräda på typ konsoller som sitter skruvad utanpå väggen liksom?Kalksten är vackert men just som fönsterbräda… jag håller nog på mitt vita. Men om det står mellan ek och kalksten så röstar jag för stenen.

 11. Cathis: Husföretagen väljer olika standardutbud och här skulle jag hellre sett att Myresjöhus hade valt något annat än den där vita marmorn. Men det går att välja till om inte annat. Roligt att höra att du är nöjd med era brädor!

  Görel: Aha! Lite Gotland skulle inte vara helt fel i huset iofs 🙂 De här brädorna verkar vara integrerade i fönstren på ett annat sätt och inte ligga med vinkeljärn. De sticks liksom in i fönstret och är inte så speciellt breda. Jag klurar vidare! Tack för tipset!

  Mulan: Ja, det är väl det som är både nackdel och fördel med levande material. Dels blir det just levande och varierande, dels kanske man upplever att det estetiskt sätt blir för stor skillnad. Jag börjar känna att eken inte är något för oss, så vi lär ändra vår beställning där. Tack för din kommentar!

  Linda: Visst är det klassiskt vackert!

  Mamma Mia: Ja, det är just det där med priset… Usch ja, det är så mycket som man skulle vilja ha, men sedan är det en krass verklighet med en budget också. Det kommer att bli ett jättefint hus, men visst får man kompromissa ibland, det är en sak som är säker.

  Jennie: Vi har vita fönsterbänkar i dag och det är väl det som jag är van vid. Det är klassiskt vackert. I Myresjöhus katalog över alla grejer som man skall välja är det bild på marmor och ek. Jag bestämde mig för att inte ha marmor och då blev det ek kvar. Nu har jag dock som sagt börjat kolla över en del val igen. Det är så mycket på en gång vid slutbeställningen, så det blir nog oundvikligen så att man vill göra vissa korrigeringar i efterhand.

  Birka: Ja, kan vara så lite ja. Jag klurar vidare!

  Stämningsfullt: Det är mycket att tänka på i denna bransch 🙂 Kram

  Charlotte: Tack! Ljusförhållandena hade jag inte alls tänkt på och jag blir bara glad när det påpekas för mig! Om man kan undvika klassiska fällor, så är det ju fint 🙂

  Carina: Som sagt, i katalogen fanns två alternativ och jag tog den minst dåliga av dem. Nu gnager det lite i mig och då är det ett tecken på att jag bör tänka nåra varv till kring det. Vitt är vackert håller med. Detta är brädor som är “instuckna” i fönstret och inte sådana på konsoller. Jag vet inte vad man kör med om man skall vitmåla. Enkel furu? Vi har vitmålat trä nu och det är vackert, men efter massor av år med diverse krukor så ser man att det inte är så praktiskt. Jag klurar vidare. Tack för tankar!

Leave a Reply

Your email address will not be published.