Vi bygger hus: Ro och detaljer

Tanken slår mig när jag sitter och snöar in på husdetaljer inne på Byggfabrikens sida – vår lilla bebis har ju inget namn! Förra veckan svarade jag på en fråga om vilket mitt favoritord är. Det är ro. Så Villa Ro it is. Det bestämmer jag sådär självsvådligt. För ro skall det bli. Maken ger nog sitt tysta medgivande. Han tackade mig många gånger förra veckan för mitt huspsykbrott i början på hösten. Nu är det nämligen bestämt att det inte blir någon byggnation på vårt gamla tomtområde. Maken ville avvakta då i höstas, medan jag ville agera. Villa Ro som sagt.

husdetaljer-copy.jpg

Jag är en detaljnörd utan dess like som bekant. Min senaste hangup är strömbrytare. Jo visst, så kan det gå. Vi har redan tidigare avbeställt husets dörrtrycken, så sådana måste vi skaffa på egen hand. Här tror jag att vi (läs jag) har bestämt oss (läs mig) för handtaget ovan. Sedan är det dessa strömbrytare då. Jag har precis börjat min fixering, så tankarna är inte färdiga här ännu. Men visst är de vackra (och dyra…)! Dessa klassiska modeller är i porslin och det finns även i bakelit. Först var jag inne på svart bakelit, men maken är inte helt med på noterna här. Jo, ibland har han några synpunkter på saker och ting – framförallt när det gäller kostnadsfrågor :-).  

Jag har framförallt sett liknande strömbrytare i utpräglat lantliga hem. Nu blir inte vårt hus i den stilen, utan det blir lite mer modernt. Grunden är dock klassisk med bland annat spegeldörrar, spröjsade fönster och profilerade lister. Om Ni har några tankar kring den delikata frågeställningen om strömbrytare, så dela gärna med Er :-)!

17 comments

 1. Vi har sådana strömbrytare i hela vår lägenhet (som är lite 50-talsfunkis sådär), liksom matchade eluttag. Sååå snyggt. Och sååå glad att vi slapp betala för dyrgriparna. De satt nämligen där när vi flyttade in. 🙂

 2. Jättefina detaljer! Dörrtrycket är riktigt fint! Bra val, tycker jag. Jag skulle satsa på vita strömbrytare – jag är inte så förtjust i svarta “pluppar” överallt om man har ljusa väggar. De syns för mycket, helt enkelt, även om de är snygga. Men, som med det mesta, är det ju en smaksak! Jag gillar er blandning mellan klassiskt och modernt! Så har vi det hemma hos oss! 😉 Kram

 3. Själv har jag också fastnat i strömbrytarnas värld, och jag har inte ens ett hus på gång! Jag tycker att de är bedårande vackra, både de i proslin och de i bakelit – men skulle nog (om väggarna är ljusa) gå på vitt! Fast det är ju förstås snyggt med kontrasten mellan svart och ljust också… Och det svarta skulle ju passa till det ursnygga handtaget! Hur eller hur så tycker jag att de med vridknapp är finast, lite annorlunda sådär!

 4. Jag måste också bara fråga om alla ventiler medkommer huset? Annars är det ännu ett ställe att fastna på Byggfabriken! 🙂

 5. Jessica: Åh, lyckliga Ni 🙂 De är så vackra som sagt, men ack vad det svider i kassan… Vi får se hur stort begäret (och försakelsen) blir!

  Annika: Det blir en fin kontrast med de svarta detaljerna i en del hem kan jag tycka, men det är tveksamt om det blir mitt förstaval. De här vita skönheterna dock. Ack så vackra! Jag är som bekant svag för en klassisk bas, men sedan mixar jag med allt som jag finner är vackert. Förhoppningsvis blir det en fin blandning i slutet 🙂

  Jennie: Då är Du nästan värre däran än vad jag är 😉 Det är väl just det som du är inne på med ventilerna. Följer det ena med det andra? Om man börjar pilla i en detalj, måste de andra följa efter? Eller kan man mixa? Jag är inte alldeles förtjust i våra gulnande standardströmbrytare (som inte är så tidstypiska direkt) i vårt nuvarande boende. Jag gillar material som håller stilen. Som sagt, vi får se!

 6. Åh så himla snyggt! Jag vill också ha nya strömbrytare och handtag! Det där handtaget blev jag kär i direkt!! Måste visa sambon när han kommer hem 🙂 Smör, smör….

 7. Snygga ströbrytare (och handtag)! Jag var också inne på att välja snygga strömbrytare & elkontakter när vi byggde men den detaljen bantades bort när det var dags att börja skära i byggbudgeten. Så nu har vi standardströmbrytare. Någongång ska jag dockj ta tag i ett byte till snyggare grejer .

 8. Din man och min man låter väldigt lika tycker jag… :-)Strömbrytare har jag inte funderat över. När det gäller dörrarna vill jag ha vitt och krom istället för furu och mässing… *suck*[]\[] [] []_ []_ []=|

 9. Ännu en detaljnörd sällar sig till skaran… 😉 Jag blev blixtförälskad i handtaget! De där strömbrytarna var väldigt fina, tycker de funkar både i moderna/lantliga/klassiska hem, men helst vita då. Svart kan förstås också vara läckert, beror så mycket på rummets helhetsintryck. Själv blandar jag också modern inredning med lantligt, lite 50-talsinspirerat och egentligen vad jag just då tycker passar in eller vad jag tycker är snyggt. Huvudsaken att man trivs med sitt boende, sen är det ju bara härligt om andra gillar ens stil! :-)Jag gillar det mesta du visat här på din sida, Weronica. Du har bra smak!

 10. Detaljer är viktigt – det är de som förhöjer helhetsintrycket! Personligen är jag nog svag för de svarta – snygga detaljer mot en vit och enkel vägg. Men, som sagt det beror på vad man har för detaljer i övrigt.

 11. Hej.Jag blev så himla kär i hantagen så jag var i eld och lågor igår. Var tvungen att visa dem i min blogg idag 🙂 Jag länkar till dig i inlägget. Hoppas det är ok? Säg bara till annars….Kram.

 12. Länge sedan Weronica! Kul att det går framåt med husbygget. Vi har faktiskt sådana kontakter då vi bor i 20-talshus med köket i den stilen snart klart.Det är kul att se till detaljer – det är ofta de som “gör det”.Ha det!

 13. Jättefina dörrtryck och strömbrytare! Jag undrar emellertid var du hittat den fina tvättstugeskylten? En sådan skull ju jag vilja ha också! Trevlig helg!

 14. Stämningsfullt: Visst är det riktigt snyggt! Blogga på du – och lycka till med mannen ;-)Birgitta: Jag har inte börjat räkna ännu… Våra vänner håller på med elritningar nu och sicket företag allt är! Visst handlar det om prioriteringar i slutändan. Vi får se var vi hamnar. Men ack så vackra de är!Nilla: Haha! Det är mycket man vill ha. Mycket får man stryka, men vissa saker är värt att lägga krut på. Vi får se vad det blir här 🙂 Spännade att följa era husplaner också.Jenny: För att inte tala om vilken god smak Du måste ha då 😉 I går plöjde jag inredningstidningar för att kolla strömbrytare och man ser alternativa sådana i olika sammanhang. Man kan fastna på precis allt i denna bransch! Precis – den egna trivseln är viktigast. Det är ju bara man själv som vet hur man lever och nyttjar ett hus. Tack för dina ord!Lo: Ja, den svarta bakeliten är riktigt vacker i rätt sammanhang. Jag lär dock inte få med maken på de noterna alls och jag tror att mitt hjärta klappar snabbast för de vita – som tur är då 😉 Sedan kan jag vinka adjöss till annat om jag väljer att framhärda i valet av strömbrytare, men vissa detaljer är värda att satsa det där lilla extra på. Det gör mycket för helheten som sagt.Jes: Jamen visst 🙂 KramNoemi: Det var mycket länge sedan! Hej! Jag har sett din nystartade bokklubb. Kanske något att överväga för mig som har svårt att komma igång med läsandet igen? Jag skall klura!Anna: Ja, visst är de vackra! Skylten finns hos samma firma – Byggfabriken – som har en webbutik. Även den är mycket vacker! Ha en fin helg Du också!

 15. Fina strömbrytare och trycken men… min spontana känsla är att det kanske blir lite mycket pastisch i ett nybyggt hus? Vet inte hur jag ska förklara utan att det låter som att jag sågar för det gör jag INTE! I alla fall: Jag tycker oftast att ett hus blir mest harmoniskt om det ser ut som det det är och inte försöker efterlikna något annat, tex en annan epok. För mig är tryckena enkla och klassiska medan strömbrytarna känns mer nostalgiska, lite overdoing, och gör sig bäst i ett äldre hus. Men ta det för vad det är Weronica: tycke och smak. Och glöm inte trädgården, den kommer att sluka pengar!

 16. Carina: Jag blir bara glad av alla typer av vinklingar på detta delikata ämne 🙂 Andemeningen i det du skriver om var väl lite av abret ovan. Passar det in i sammanhanget? Bara för att man estetiskt tycker mycket om något, behöver det ju inte betyda att det är det bästa valet i en given situation. Jag funderar vidare. Tack för dina tankar! De får mig att tänka ett extra varv!

Leave a Reply

Your email address will not be published.