Vi bygger hus: Hallen

Sådärja. Några strömbrytare senare och jag är inne i en intensiv husfas igen. Det är så i nybyggarland tycker jag. Jag orkar inte ligga på lika mycket hela tiden, utan det går i vågor. Saker mognar fram i processen. Jag får mer distans till de val som är gjorda. För min del är det saker i slutbeställningen som nu efter en tid inte framstår som helt genomtänkta. Det är mycket när man skall shoppa hus. Det blir lite ändringar på vägen.

Nu håller jag till nere i hallen. En skiss finns att titta på här. I ritningen är det inritat en grund skjutgarderob i den inre passagen. Vissa saker är så orimligt dyra. Badrumsinredning är en sak och garderober en annan. 13 tusen har vi satt upp på den där lilla skjutdörrsgarderoben i fanerat trä – utan inredning. Hur mycket får man egentligen in förvaringsmässigt i den där pyttiga garderoben? Nej, här gäller det att tänka nytt.

vibyggerhushallen-copy.jpg

I går kväll började jag bläddra i massor av broschyrer från allehanda firmor. Jag fastnade hos Norrgavel. Jag tycker mycket om deras ting, men jag märker att jag glömmer bort dem mellan varven. Nu återupptäckte jag en öppen kapp- och skohylla som jag tittade på när vi skulle bygga det andra huset.

Plan ett var en öppen förvaring vid entrén och en stängd skjutdörrsgarderob i inre hallen. Den nya planen är att sätta in en öppen förvaring där skjutgarderoben är inritad. För tretton tusen riksdaler får man nästan ett fint stort klädskåp i trä som skulle kunna placeras vid entrén. Förvaringsenheterna byter således plats. Jag tänker också att det är skönt att slippa lite av den öppna röran precis när man kommer innanför dörren. Hur man än organiserar hallar, så blir det plock och stök som bekant. Vad tror Ni? Kan det vara något?

På interiörbilden från Norrgavel syns även en liggande panel som jag tycker mycket om. Kanske som en fond i hallen? Brädan från Ylva Skarp finns hos Cosas, gummistövlarna kommer från Have 2 have och möblerna från Norrgavel. Ekollonet från Svenskt Tenn är en sådan där vacker sak som jag alltid har velat ha. Nu kommer det till användning till pardörrarna i huset.

10 comments

 1. Skohyllan var vekligen fin och verkar praktisk, även så att barn kan hänga på den. Några trägalgar och så fina lådor det blir ordning på halsdukar och alla vintertillbehör. Jatack även till vår groventré som ska få en omstyling nån gång.När är det dags att gjuta grunden till ert hus?

 2. Caroline: Ja, jag har gillat den där hyllan länge, men glömt bort den. Nackdelen med att ha öppen förvaring lite längre in i hallen är väl att barnen får gå en bit med sina grejer. Man kan ju iofs ställa upp någon typ av enklare tamburmajor vid dörren. Sedan måste vi ha någon typ av skoförvaring vid dörren för att kunna ställa av skor direkt där. Klura, klura 🙂 Hallar är alltid lite svåra att få till sådär perfekt.

  Vi har inte fått något besked ännu om när grunden skall gjutas, men jag antar att det antingen blir precis innan semestern, eller kanske mer troligt, precis efter. En mycket preliminär inflyttning är satt till 1 december, men det kan nog vara lite optimistiskt. Vi får se!

 3. Hej duNu har jag luskat ut kulörnumret på vår fasadfärg:S0702YVi är jättenöjda med färgen, den känns vit, men är så bruten att den inte sticker i ögonen.

 4. Jag gillar din hall! *räcker upp handen*Den hyllan från Norrgavel är bara såå fin, och när huserade i en fin gammal lägenhet (liggande vitmålad träpanel på väggen, höga golvlister, tjocka spegeldörrar och charm i knutarna:) hade jag min dåvarande sambo att till snickra ihop en platsbygd förvaringsmodul exakt som den Norrgavel har. Det var 1996 och jag hittade inspirationen i ett nummer av Föräldrar & Barn med hallspecial. Nu blev jag nostalgisk när jag ser dina bilder… även om panelen och hyllan är det enda jag saknar från den tiden. Haha…Lycka till och kram från mig!

 5. Vi har tvärtom: sluten förvaring längre in och “släng av dig direkt” precis vid dörren-Det är svårt med att få till en fungerande hall ffa om det finns trapp i närheten (har vi erfarit). Det blir lätt att man för vidare gruset till andra våningar. Vi ska i senare skede göra om vår hallförvaring och då lutar det åt någon skjutdörrshistoria som vi (läs:jag) inte har hittat än.Norrgavel har så många fina saker!! Och för 13 papp kan man få mycket annat. 🙂

 6. Jag tycker att Norrgavels produkter har tappat lite i kvalitet. Jag vet inte vad som har hänt, kanske har de flyttat tillverkningen. Tidigare var det fantastisk fin finnish på alla deras saker, men idag känns det mera dyrt än exklusivt. Fast formspråket är underbart. Jag kan verkligen förstå din stress över alla val man måste göra när man ska bygga hus, nu kanske mer än någonsin, för vi har på några få dagar måst bestämma exakt hur vi vill att vår “blivande” lokal ska byggas om.Hur stort ska Showroom vara, hur ska köket se ut, hur stort serverrum behövs, var ska eluttagen sitta, städ med eller utan vatten. Hur många toaletter behövs? Omklädningsrum? Hur stort lager, hur många kontorsplatser? Vilket golvmaterial ska man välja? För hur många ska ventilationen anpassas? – Oj, det bara snurrar i huvudet på mig och faxen går varm med nya skisser från arkitekten….fast i min dröm kommer Cosas få en fantastisk fin lokal dit jag en vacker dag kan låta öppna dörrarna för de som vill kan och har lust att besöka. Fast än så länge är det bara en dröm – det är många bitar som ska falla på plats, de ekonomiska inte minst. Trevlig helg Weronica!

 7. hall ja………vi har en pyttehall med gästtoa direkt till höger och därefter trappa upp. På höger sida finns det plats för någon sorts avhängning, och mitt emot trappen upp är köksdörren. Många av mina grannar i likadana hus har stora bulkiga garderober, visserligen med spegeldörrar, men dock mycket skrymmande. Jag gillar inte när “lådformen” tar över och man inte ser runt hörnen!Hade jag lite mer plats (som ni) skulle det däremot vara trevligt med ett nättare klädskåp innanför dörren. Jag har istället hatthylla, skohylla och en barnhängare med klassiska skolkrokar från Greith AB. De mössor och vantar so minte får plats bor dels i en hög voicebyrå en bit in i huset och i fula IKEAnätkorgar innanför den dörr som är under trappen. Funkar bra och syns inte. Därför blir det inte så rörigt trots att allt hänger “öppet”.Och grupstips – i inre delen av hallen, precis nedanför trappan, har jag en tjock tuftad matta på klinkergolvet. Inget grus följer med, trots att klinkergolvet kan vara fullt ibland.

 8. Känner igen detdär att alla tankar snurrar, vi är oxå mitt i byggandet. Väntar en påskhelg med uppehållsväder och plusgrader så gubbsen får gjuta. Nu håller de på spikar element i verkstan, men stomresningen blir knappast innan skolorna slutat för terminen. Själv sitter jag ju mest och drömmer med en massa inredningstidningar och lägger in gula postits…

 9. För några år sen hade jag bestämt mig att köpa den där Norrgavelhyllan till hallen, men måttet var inte helt perfekt där den skulle sitta och priset var högt. Dessutom gillade jag inte att smutsiga skor skulle stå på fururibborna som då snabbt blir fula. Då log jag snällt mot min man och frågade om han inte möjligen kunde snickra en sån hylla till mig. Han har ingen snickarbakgrund (mer än slöjd i skolan) men gjorde en hylla till min förvåning. Istället för träribbor blev det rostfria rör att ställa skorna på. Jättesnyggt och praktiskt blev det. Hyllan satt fint i vår förra hall (med panel på väggen). När vi flyttade ville de som köpt vårt hus köpa hatthyllan! Nej, nej… den har minsann följt med oss i väntan på att få en hedersplats i nya huset. Min älskade hatthylla var minsann inte till salu! Sen köpte jag till Norrgavels “påshylla” som är ett fint komplement och perfekt förvaring till mössar och vantar m.m. Jag kan bara säga att hyllan är både vacker och praktisk! När man har småbarn, tycker jag själv att det är bra att ha en sådan här avhängning precis innanför dörren. Sen är det ju alltid bra med dold förvaring också – lite av varje gillar jag. Oj, vad jag svamlar, men hursomhelst så är jag helnöjd med hyllan! Lycka till med besluten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.