Vi bygger hus: Badrummet – ännu en gång

badrumsskissed1-copy.jpg

Detta är definitivt inte bloggens snyggaste bild, men den visar hur jag sitter och pillar i Photoshop när jag flyttar omkring i huset. Stort tack till er som har lämnat era badrumstankar. Bring them on!

I eftermiddags skissade jag om badrummet med hjälp av bästa pappa. Nu ser ett förslag ut som ovan. Det är ett mindre badkar och några saker har flyttats om lite jämfört med här. Jag tänker mig att man badar med riktning inåt rummet med utsikt mot dörren. Jag tänker mig också att man kan skippa det lilla högskåpet från Vedum och istället sätta upp en större förvaringslösning vid dörren. Nu känns rummet luftigare och bättre planerat i mina ögon. Vad tror Ni om detta utkast? Synpunkter mottages tacksamt i vanlig ordning! Sedan återstår “bara” att köra genom allt med vår säljare, hoppas att allt går att genomföra och ändra i slutbeställningen :-).

UPDATE: Och ännu en sned och vind skiss nedan med badkaret vid fönstret. Om det fungerar att ha badkaret där vet jag inte, eftersom det verkar som om vi måste ha ett element där.

badrumsskissed2.jpg

19 comments

 1. Mina synpunkter förutom beundran inför det jättestora badrummet (vårt är på 3 kvm):Jag hade nog gärna haft badkaret vid fönsterväggen och placerat toaletten i badkarshörnan. Mycket för att det ser mer sammanhängande ut ihop med handfatet – dvs att handfatet flyttas tillbaka mer mot mitten av väggen.Tror definitivt på ett vanligt badkar, då hörnvarianterna ser gigantiska ut och som sagt, dusch och bad i ursprungsskissen blev väldigt ihopklämda. En sak till med toaletten i det läge som den sitter idag. Hur hade du tänkt dig placering av toalettpapper. Väggförlagd placering är ju mer eller mindre uteslutet, för då blir det ju bakom dig och svårt att nå. Återstår golvplacering, men det kanske är tänkt så.Badrumsinredning är jättedyrt. Varför inte avvakta och istället se vad som finns i motsvarande köksinredning att komplettera med när ni bott in er och känner vad som verkligen fungerar. Att ha handukar förvarade i badrummet är inget bra alternativ, det är ju alltid lite fuktigt.

 2. Marie: Stort tack för synpunkter! Jag var helt inne på badkaret vid fönstret i mina skisser, men sedan framkom det att det finns ett element i badrummet vid fönstret trots golvvärme. Jag antar att det kan bli trubbel att ha badkaret vid elementet? Sedan gillar jag att vara riktad inåt huset vid bad som i skissen ovan. Utsikten i fönstret kommer att vara mot ett hus som ligger över gatan.Toalettpapper – viktigt! Jag skall klura på det!Jag är mer och mer inne på att skippa dyr badrumsinredning och kolla upp det sedan. Det är inte klokt vad mycket pengar det slukar med sådant!Bra synpunkter! Tack!

 3. Jag vet inte om mina tankar gör det så mycket enklare för dig att bestämma dig, men här är de i alla fall. Ang. toalettpappershållare på väggen bakom toaletten så har vi det så idag på gästtoaletten och jag upplever det inte som ett problem. Självklart är det lättare om hållaren sitter vid sidan av toaletten men det är inte det enda alternativet. Jag skulle om möjligt vilja ha lite extra plats på båda sidor om handfatet så att det inte blir så trångt när många ska borsta tänder osv samtidigt, men det beror ju lite på hur det fungerar hos er. Däremot gillar jag din placering av badkaret. Du har som du skriver utsikt mot dörren, men även genom fönstret vilket alltid är trevligt. Dessutom är nackdelen med att ev flytta badkaret till fönsterväggen att fönstret blir mer utsatt när man plaskar och duschar där, detta säger jag vis av egen erfarenhet. Vi har också hoppat över Vedums högskåp pga priset och kommer satsa på någon annan lösning. Med lite avstånd till dusch/badkar kan man ju ha i stort sett vilket skåp man vill. Kram A

 4. Ser luftigt och fint ut med ett vanligt badkar. Jag gillar inte hörnbadkar. De ser klumpiga ut och jag gillar inte stilen. Skulle välja ett stilrent vitt på tassar. Vi ska göra om vårat badrum under den närmaste tiden och då blir det badkar. Våran yta är dock liten så det får bli en modell som går in och får plats. Har duschvägg idag med fönster i duschen. Knepigt med vårat hus med rymligt kvadrat men så är badrumet så litet. man prioriterade inte lika på 50-talet.Har inte så många ideer mera bara säga att det verkar klokt att välja bort hörnbadkaret och vad fint det kommer att bli med golvet! Lycka till!

 5. Anette: Tack vännen! Badkaret i min skiss är inte helt skalenligt. Det är endast 20 cm längre än hörnbadkaret, så jag tror att badkaret ovan är större än vad det kommer att bli i verkligheten. På det viset blir det mer plats kring handfatet. Alltid lika trevligt att bolla hus 😉 Kram!Lisa: Det var inritat ett hörnbadkar från början och vi fastnade nog där lite plus att jag tänkte att det skulle vara jättebra för barnen att plaska i. Det är oundvikligt att ändra sig lite under processen – i alla fall för min del 🙂 Man får göra det bästa av den yta som finns tillgänglig. Lycka till med ert badrum. Tack!

 6. Jag röstar för det badkar du visar neda, med svartlackad undersida! Blir skitsnyggt till det svartvit-rutiga golvet! Hade jag gjort om vår toalett idag hade den också slutat svartvit. :)Vad det gäller placering av allt det nödvändiga så förstår jag inte varför de vill sätta in ett element i badrummet!? Ni har ju golvvärme och ett element blir då helt onödigt. Möjligtvis en handdukstork skulle jag sätta in, med värme då, men något element ser jag ingen förklaring till. Bara en tanke… Så jag skulle med andra ord skippa elementet och flytt badkaret till den väggen. Då skulle det bli plats för både handfat, skåp och toalett på andra väggen, och det skulle i mina ögon se mer enhetligt ut. Det finns vissa gånger man av praktiska skäl behöver ett handfat nära toastolen… Ta bara en riktigt vidrig magsjuka som exempel… :O Med den möbleringen skulle också badkaret få bra med utrymme, och inget hindrar er från att behålla tanken med att bada mot dörren. Att fönstret skulle fara illa av vattenstänk tror jag inte ni behöver tänka på. För det första är dagens fönster väldigt bra, och för det andra är det nog som du själv spånar… att barnen överger de gula badankorna och låter mamma spabada istället. Och inte ska du väl plaska så mycket?! :)Hur det än blir där inne så kommer det att bli nytt, snyggt och smakfullt! Kram från mig!

 7. Lina: Yes, svartvitt är snyggt och klassiskt tycker jag! Ja du. Vi har vänner som bygger med Myresjöhus. De vill inte heller ha element i badrummet, men tydligen räcker inte golvvärmeslingorna för uppvärmning tycker deras byggledare. Gärna utan element, men det verkar som om praxis är element? Jag får kolla upp det – tillsammans med allt annat 🙂

  En av mina otaliga skisser (nu i inlägget) innehåller badkar där duschen är nu mot fönstret och dusch där toaletten är ovan, med skåp, toa och hadfat på den andra sidan som du skriver. En fördel med att ha toan där den är nu är väl att man inte får någon insyn mot den.

  Mammas spabad. Det låter som ljuv musik det ja 😉 Stort tack för synpunkter! Kram

 8. Hej du!Några korta tankar från mig:Välj gärna ett vanligt badkar ist fr ett hörnbadkar men se till att det inte blir FÖR litet. Vårt är likt det du visar på bilden men jag har inte måtten i huvudet. Det enda jag vet är att det är för litet! Jag är endast 160 cm över havet men kommer inte ner tillräckligt i vattnet när jag ligger ner. I vårt badrum var det ingen option men om du har valmöjlighet så provligg ett badkar. Gå inte från drömmen om det stora hörnbadkaret till ett som man inte kan koppla av i!Element är nog bra om det rekommenderas. Vi har golvvärme, handukstork )som iofs sällan är på) samt torktumlare (som iofs inte heller snurrar ständigt) plus att vårt badrum ligger på övervåningen – men element behövs! Det har hänt att någon pillig liten barnhand skruvat av elementet och då blir det för kallt därinne.Jag har inte hunnit kolla på planlösningen men återkommer kanske i morgon för nu är det natti natti!

 9. Hej!Behåll elementet under fönstret!Vi tog bort vårt element i och med att vi satte in golvvärme. Trodde att det skulle funka tillsammans med handdukstork. Och javisst funkar det värmemässigt men det blir så mycket kondens på fönstret att färgen på fönsterramen redan börjar släppa efter bara fem år…(vårt badrum är på ca 6 kvm och har både centralfläkt och en extra liten paxfläkt).Så idag skulle jag absolut ha valt att ha elementet kvar under fönstret pga detta.:-)/Sofia

 10. Men vi har enbart golvvärme i vårt badrum. Inga problem alls, varken med fukt eller att det inte är varmt nog i rummet. Och våra fönster visar inga tecken på att må dåligt… nu efter tre år. Vi har också nya fönster från Elit, och jag kan väl tänka mig att det blir dem eller några andra likvärdiga i ert hus. Kan tänka mig att Myresjö vill gardera sig, och det i sig är väl bra, men kanske inte just här i detta fall… :)Äh, lycka till i alla fall!Kram

 11. Petra, Sofia och Lina: Hmm… Olika bud med elementen där tydligen. Ja, det är Elitfönster i huset och tydligen sätter de in element i badrummet, trots golvvärme. Det finns väl en anledning till det kan tänkas. Vad vet jag som aldrig haft hus :-)?! Ibland känner jag mig helt clueless inför detta jätteprojekt, men det blir väl ett hus till slut förhoppningsvis.

  Storlek på badkar – viktigt. Jag är lång och om du som är tjugo cm kortare upplever problem i ert badkar, Petran – ja, då är det något att tänka på ja. Det skiljer ingenting på baddjup i karen, men hörnbadkaret är av naturliga orsaker bredare och lite längre. Tänka, tänka och helst provligga då.

 12. Hej,ang elementet, vi har bara golvvärme sedan 6 år i vårt badrum och vi har inte haft ngt problem med färg som lossnar från fönstret. Har aldrig hört talas om detta problem så det kanske helt enkelt är fel färg på fönsterkarmen…….Ang golvvärmen då, den är fullt tillräcklig och jag har heller aldrig hört talas om någon av våra vänner, de flesta sitter med nyrenoverade badrum, som har både och. Det finns olika tjocklekar på värmeslingorna man lägger, värmeeffekten beror på hur tjock den är. Skippa elementet och se till att golvvärmen som läggs har tillräckligt hög effekt.Våra handdukstorkar (1 i vardera badrum) är sällan på men är guld värda då man behöver snabbtorka ngt som inte går att köra i torktumlaren, nya märkesjeansen tex/Elisabeth

 13. Jag skulle ha valt den nedre skissen av de två. Handfatet är bra att kunna nå från toaletten, det är skönt att sitta i lite mer dagsljus. Och med badkaret mittemot så är det lättare att sitta där och vakta badande barn. Hygienen är också bättre – att ha toan bredvid skåpen som i den övre skissen sprider mycket bakterier till handdukarna innan man ens använt dem. Så kan ni ha en handdukstork mellan dusch och badkar som lätt nås från båda. Annars håller jag med om förvaring, förvaring, förvaring… Snart går det åt sjukt mycket handdukar med sportande/duschfixerade tonåringar. Och Anna vill snart ha plats i skåpen…Håller med om badkarsvarningen, jag är också bara 161 cm och badar sällan fär jag hatar att behöva bortprioritera nån kroppsdel som inte får plats att värma sej. (Älskar dock pappas “mappie”-bubbelbad i uterummet med plats för 5…men ett eget sånt får väl vänta tills jag är 50 jag med).

 14. Elisabeth: Ja, det verkar vara olika bud om det där elementet. Jag får kolla upp det en extra gång. Våra vänner som bygger Myresjöhus “måste” dock sätta in ett element, så jag antar att det är någon praxis de har. Värmeslingornas tjocklek är jag inte bekant med. Jag får kolla det också. Tack!Görel: Ja, den nedre skissen känns mest tilltalande. Frågan är dock om det funkar med fönstet där och ett element. Förvaring – ja tack. Frågan är vad man skall ha för kar för att kunna klämma ned sig i? Är det ändå bäst med hörnvarianten då? De är lika djupa dock, men möjligen kan man navigera med kroppen lite mer på bredden 🙂 Tack!

 15. Ok, nu lägger jag mig i här med. Försök att slippa ha element – det ger ett så “plottrigt” intryck:*Golvvärme räcker om den är väl gjord. Vi har tre badrum (två med dusch och ett med badkar), där en har ingen golvvärme och ist. fast element (kallt), en har golvvärme (el) och inte så bra gjort (bitvis kallt, men fungerar hyfsat bra) och en med golvvärme som är bra disponerad och fungerar suveränt.*den nya handdukstorkarna är lika effektiva som ett element. Det som kan vara avgörande är var den sitter och hur effektiv ventilationen är. (Det är sådant jag pysslar med just nu.) Man vill få ut fukten, men bevara värmen.

 16. jag röstar på den nedre (mysigt att titta ut när man badar), men skulle vända toaletten (blir då mer plats vid handfatet). men inte har ni väl element i badrummet, ni har väl golvvärme? (då behövs inga element). försök verklien prioritera golvvärme, ack så skönt för fossingarna.. Lycka till massor! håll tungan rätt i munnen…;)

 17. Lox och Dreamhouse: Säljaren menar att det måste vara ett element i badrummet, annars går golvvärmen hela tiden och då blir det en större driftskostnad. Jag kan ju inte mycket om detta alls – jag går mest på estetiken – och element är ju ingen höjdare direkt. Det utesluter väl även möjligheten att sätta upp badkaret vid fönstret. Badkar plus element blir inte riktigt samma effekt. Vi får se var det hela landar! Jag får väl plaska runt i ett hörnbadkar till slut ändå kanske.

 18. Nu läste jag att ni har el på er golvvärme. Det förändrar saken.Nej, badkar plus element blir inte så kul. Men jag skulle ändå skippa hörnbadkar, och hellre satsa på ett stort (om det finns plats alltså). Det blir så mycket “dö-yta” med ett hörnbadkar, och själva karet ser ut som en gigantisk triangel som har invaderat badrummet. (Det sista är min högst subjektiva åsikt.) Ska bli spännande vad det landar till slut! Jag har ännu inte hittat “vårt”. 🙂

 19. Vi har inte heller element i vårt badrum, bara golvvärme, och det fungerar bra för oss. Vårt badkar är ett hörnbadkar, som då står under fönstren, vilket du kan se på min renoveringssida.Vi trivs bra med badrummet vårt… :)/Caroline

Leave a Reply

Your email address will not be published.