Vi bygger hus: Badkar

badkarsmodell-copy.jpg

Jamen, ack så typiskt mig att snöa in fullständigt på en grej! Here we go again. Badkar. Det är ju inte bara att välja bort ett hörnbadkar, utan då uppenbarar sig plötsligt en ocean av alternativ och frågor. Hur mycket kommer vi egentligen att använda badkaret? Skall vi prioritera att ha ett smidigt badkar som inte tar så mycket utrymme eller skall vi satsa riktigt badvänligt? Stil? Material? Vad är viktigast? Baddjupet eller längden? Till saken hör att jag tillhör de resligas skara. Etthundrasjuttionio stolta centimetrar ståtar jag med – även i ett badkar.

Nu känner jag gärna för ett vackert badkar med tassar, men inte hela det lantliga stuket med tvågreppsblandare i gammalt utseende. Detta talar för en variant som Ifö:s ovan (på bild och på skiss i mitten) – en klassisk form på karet men med en modern blandare. Högst upp syns en gjutjärnsvariant med generösare mått från Byggfabriken. Det finns även liknande varianter från Westerbergs eller mer moderna djupare kar. Om man tar ett riktigt djupt badkar antar jag dock att det går åt mycket vatten, precis som vid hörnbadkaret, och att det då tar tid att fylla upp. Och jag tror inte att jag är någon storbadare. Några gånger i veckan föreställer jag mig mammaspa i badrummet – ack ljuva tanke :-)!

Erfarenheter? Tips? Tankar? Tack på förhand!

21 comments

 1. Det andra från Svedbergs var mycket snyggt. Det på bilden tror jag hör det de vanligare idag. Jag är en å sjuttionfem och tyckte inte det var trångt i det (skrev i förra inlägget att vi hade ett sånt i förra huset).Åk och provsitt på Byggvaruhuset! 🙂

 2. *skrattar* ett par gånger i veckan! Joduvars. Men kanske hinner du det ;o) Men de ska städas också. Så jag tror det är bra att skippa hörn/bubbelbadkaren där man måste hälla i en massa smet för att göra rent rören och vad det kan vara. Om jag skulle köpa badkar idag skulle jag ha ett med proppen i mitten. Då skulle barnen inte behöva kivas om vem som ska sitta på proppen. Och så kan man vända sig åt vilket håll man vill. Som barn använde vi mest vårt badkar att tvätta håret över. Det var bra och det kan jag sakna ibland. Har jag väl gått in i duschen är det svårt att få ur mig, så en hårtvätt en stressig morgon skulle jag uppskatta istället för 25 minuter i dushen. Lycka till – ååå vad glad jag är att det är du som bygger hus och inte jag! *leende kramar*

 3. Vad du än gör, välj inte ett badkar i plåt! Vattnet blir kallt på fem minuter. I gamla lägenheten hade vi gjutjärnsbadkar och det var helt annorlunda! Glasfiber eller vad det är i vårt bubbelbadkar vi har nu är också helt OK, men vårt andra badkar i plåt är helt oanvändbart för att det blir så kallt.

 4. Hej W! Tänk på att gamla emaljerade badkar är mkt ömtåliga. Tappa en grej och emaljen spricker och man måste reemaljera hela karet vilket inte är billigt. Inte särskilt barnvänlig med andra ord. Vi satsade på ett hederligt nytt ifö-badkar (ej plast) modellen längre och bredare (1.80 långt tror jag det är, kommer ej ihåg bredden men det är deras största modell “vanligt”). Perfekt för flera barn eller långa föräldrar. Lycka till!

 5. Åh det är så kul att komma hit till din blogg och upptäcka att vi funderar över samma saker. :)Vi ska renovera ett badrum och senast i morse diskuterade jag badkar med ett badrumsproffs (på Ekeby bruk). Han påpekade följande saker: ska man duscha i badkaret (utesluter en hel del modeller)?; kan man få in badkaret i huset/ rummet?; vilken placering? (fristående, längs med en vägg…) ;och, vem ska använda det? (barn, äldre).Vi ska ha vårt i källaren och behöver inte tänka på hur tungt det blir (något man måste ta i beaktning om det ska på andra plan). Däremot får det inte var för stort för annars kommer det inte in i rummet. Vi ska inte dusch i det, vilket gör att vi kan välja vilken modell vi vill. Vi ska inte ha det fristående, och därför kan ett alltför skulpturalt se malplacerat ut. Detta är vårt enda badkar och ska kunna användas av alla åldrar, så därför kan vi inte heller ha ett som är alltför djupt. Just nu har jag snöat in på Svedbergs. Jag har comfort-katalogen (finns även online) på nattygsbordet. 🙂

 6. Caroline: Djungel, djungel 🙂 Att provsitta är nog bra, ja. Jag föreställer mig att det är olika hur man använder ett badkar också. Klura, klura… Det låter iofs betryggande att du kunde sträcka ut din lekamen i det där karet ;-)!Sara: Haha! Man måste väl ha sina små ambitioner! Sedan landar det i magsjukor och annat same, same 🙂 Placering av propp, japp. Jag föreställer mig ju plaskande barn i karet, men frågan är hur länge de vill bada ihop med sina badankor. De börjar ju att bli stora – sniff. Tack för tankar!KramSpenatmamman: Inte plåt säger du – och jag antar att Ifö-karen är i plåt (emaljerad stålplåt). Det är ju en klar fördel att vattnet håller värmen när man väl kommer i. Jag tänker mig att om jag tappar upp ett bad, så ligger jag kvar ett tag däri. Cecilia: Hej! Long time, no see! Hederliga standardvarianter är inte alls dumma de. Jag är egentligen ingen badrumsmänniska som vill lägga massor av pengar på exklusiva grejer, utan tänker mer funktion. Tack!Lox: Ack – en till insnöad! Så bra 🙂 Jag checkar av din lista. Vi skall inte duscha i karet. Kan man få in det? Ja, det kan man nog i och med att planen från början var ett hörnbadkar. Placering blir mot vägg (ev lite fönster). Användarna är hela familjen. Tungt? Ja, vi har redan bokat förstärkning av bjälklag för hörnbadkarspjäsen – kanske inte behövs nu. Svedbergs har fina kar. De verkar vara i gjutmarmor. För- och nackdelar med det materialet? Klura, klura! Tack för input!

 7. Nackdel med gjutmarmor: rengöring. Man ska helst ha specialmedel och ffa inget som innehåller slipmedel. (Det är därför som jag hellre köper handfat i porslin.)Fördel: allt annat… ;)(Min absoluta favorit är Svedbergs badkar Oval 170. Kanske lite “säkert kort”, men ack så vackert. )Vad roligt det är att hitta en “badkarskompis”! 😀

 8. Vi satsade istället på en stor dusch i vårt badrum! Där man verkligen får plats, med sittbänk i ett hörn och med bra inbyggda hyllor. Gillar inte att bada, blir bara torr och fnasig efteråt. Barnen har badkar i sitt badrum, helt normalt inbyggt badkar.Men, jag gillar bilderna på lite mer moderna tassbadkar. Snyggt.

 9. Älskar att titta in i din välgjorda och vackra blogg! Alltid något intressant eller bara kul du tar upp. Vi ska själva bygga hus i år och därför är det särskilt kul att läsa om din egen bygg process. Snyggt badkar från IFÖ med lite modernare tassar. Verkar vara mycket med att välja kar, har jag aldrig tänkt på förr, som material och dess olikheter osv. Men vad dyrt för ett badkar (Ifös) 8000kr! eller mer.. Vi kommer att satsa på ett snyggt kar men inte får det kosta skjortan, då lägger jag hellre mer pengar på kakel och klinker till exempel. Skönt kunna ta ett varmt bad och inte behöva tänka på hur mycket notan för huset egentligen gick på… 🙂 Vi bygger med Fiskarhedenvillan förresten. Har ni ritat eget?Lisa

 10. Älskar att bada! Det värsta jag vet är när man sjunker ner i badet och knäna sticker upp ovanför vattenytan.Vilket de alltid gör om man vill ha axlarna under vattenytan.Så ett djup badkar som låter en sjunka ner under vattnet med hela kroppen ökar nog relaxkänslan rejält.Det finns sitbadkar som inte norpar mer vatten än ett vanligt badkar men ändå låter hela kroppen komma under vatten (bortsett från huvudet då 😉

 11. Jag gillar badkaret från Ifö! Det är riktigt snyggt! Och, nu kommer en klyscha; det håller i längden! 😉 Vi har både toalett och handfat från Ifö och är mycket nöjda med dem – bra kvalitet och snygg design!

 12. Hm, knepigt. Jag skulle nog kill my darling, och ha ett inbyggt badkar vägg i vägg med en inkaklat duschhörn (Alltså inte duschväggar i glas).När vi gjorde om vårt badrum så byggde vi in badkaret och jag är så glad för det nu i efterhand. Anledningen till det beslutet var när jag såg min väninnas fina badkar på tassar och under var det fullt av damm, hår m m. Hon var rätt matt, städade under karet minst 2 g/ veckan. Hon har ångrat sig kan jag säga …Oj vad jag känner mig som en tråkmåns nu …

 13. Mitt tips är att satsa på ett rymligt, d.v.s. tillräckligt långt badkar. Vi har ett Ifö som tyvärr är för kort, jag är 1.76 lång. Högt upp på min önskelista är ett l ä n g r e badkar! Jag älskar att ta ett rogivande bad och njuter verkligen när det blir av, vilket kanske inte blir så ofta just nu. Vårt står på tassar och jag tycker att det underlättar när man städar. Jag har bott med inbygda badkar tidigare, *uack* när de golvbrunnarna skulle rensas. Jag tycker att du ska åka runt och provligga i olika varianter och känna dig för – lycka till!

 14. Tillägg: Jag var inne på Westerbergs hemsida och föll pladask för deep r 1800! Det vill jag provligga! Otur att jag precis har fyllt 40 och har disputerat annars kunde det varit en given önskan…

 15. Mmmmm ett mycket snyggt badkar med underbara lejontassar. Det grafitgrå kaklet lyfte fram hela rummet OCH badkaret på ett fantastiskt sätt. Mycket snyggt. //Jellon

 16. Jag gillar IFÖs moderna variant, helt klart. Den nya möbleringen med rakt kar och dusch längst in i badrummet ser ut att funka jättebra!

 17. Ett litet tips är att sätta blandaren på väggen efter sen långa sidan på badkaret. Lite skönare om man vill sitta skaffötters i badkaret, så slipper den ena ha en blandare i nacken.

 18. Som någon skrivit här ovan så är även min absoluta favorit Oval 170 från Svedbergs. Drömmer om detta badkar till vårt kommande badrumsbygge! Jag har provat det i butik och det verkar passa mig perfekt (jag är 178 cm lång). Jag avskyr när knäna sticker upp när man badar men vill samtidigt ha stöd för fötterna vid fotändan om du förstår vad jag menar! Jag tycker därför det är minst lika viktigt att karet är djupt som långt. Min svärmor har ett extralångt badkar men i normalt djup och jag tycker inte att det är så skönt att bada i det eftersom jag inte har stöd för fötterna. Gud, vad mycket man ska tänka på, eller hur! Lycka till med valet! Huset verkar förresten bli jättefint!

 19. alla badkar på tassar är underbara,, men, det känns väldigt ut tjatat i alla tidningar och repotage, jag tror man tröttnar!!själv är jag inne på ett inbyggt, mer praktiskt, då slipper du göra rent i hörnen inunder det på tassar .mvh helena

Leave a Reply

Your email address will not be published.