Vi bygger hus: Badrummet – en gång till

Nu behöver jag hjälp! Alla Ni som kan badrum och Ni som älskar att pilla med planlösningar, kom med Era bästa förslag. 

Jag fortsätter med min genomgång av huset ett varv till. Jag har tidigare skrivit om badrummet här och här. Förutsättningarna för rummet ses nedan. Rummet har full höjd och det finns ett normalstort fönster. Jag klurar på följande nu.

badrum.jpg

* Skall vi verkligen ha ett hörnbadkar? Vi har ritat in ett vanligt badkar utan bubbel, men i hörnmodell. Jag ser framför mig att barnen plaskar glatt här, men frågan är hur många år till de badar tillsammans med ankor. Jag börjar mer och mer se mig själv ligga här på kvällarna. Behövs volymen då? Fördelen är att ett badkar i ett hörn inte tar så stor plats i rummet. Jag sneglar lite åt Ifö:s tassbadkar ovan nu (eller liknande vanliga badkar), kanske med placering vid fönstret. Funkar det att ha en del av badkaret vid fönster?

* Jag har alltid tyckt att badkaret och duschen känns lite ihoptryckta borta vid ena kortsidan. I går satt jag och flyttade om alla badrummets beståndsdelar, men jag vet inte om jag blev så mycket klokare av det.

*Vi har beställt ett snordyrt högskåp för förvaring. På skissen syns två, men vi har ändrat till ett. Jag vill visserligen ha bra förvaring, men man kanske kan tänka utanför boxen badrumsinredning och tänka mer vanliga skåp i trä. Funkar det?

Alla tankar mottages med stor tacksamhet!

Handdukshängare och emaljskylt från Byggfabriken, badkar från Ifö och Maison Belle Bath från Russinnet.

12 comments

 1. Hej ! Kolla volymen på varmvatten beredaren . vi flyttade in iett hus som någon annan låtit bygga visserligen,med ett hörnbadkar, såg oss själva bada hela familjen i detta. Döm om våran besvikelse när vi endast kunde fylla upp en liten liten bit sen var varmvattnet slut. Det jag ville säga är att det går åt mängder med vatten och då drar man sig att tappa upp ett bad åt sig själv.

 2. Vi satte in en vanlig garderob från IKEA (Pax) i badrummet, men det står iofs långt från badkar och handfat där det plaskas med vatten. http://ulejbro.blogsome.com/2007/10/19/badrum/Vi satte dit små “fötter” av plast för att undvika att det står direkt mot golvet och att det blir fukt under. Mina grannar har en variant där de satt köksskåp (sk. fläktskåp) ovanför arbetsbänken och jag har en väninna som har en otroligt fin gammal skänk i sitt badrum där hon förvarar handdukar.

 3. Jag skulle rekommendera ett vanligt rakt kar med bubbel istället. Vattnet håller sig varmare längre i ett mindre kar och det är en dröm för ömma muskler att få sig lite massage i varmt vatten. Jag tror på vägghängda skåp, precis som ni tänkt, för förvaring. Praktistk i ett våtutrumme där det finns både dusch och badkar. Jag tycker det är jättekul att du delar med dig och låter oss se hur ert hus växer fram! /diana

 4. Oj va svårt. Vi har valt ett tassbadkar till badrummet på övervåningen. Det kommer att stå vid fönstret (ett litet smalt fönster). Vet inte hur det funkar ur fukt synpunkt men vi har ju dusch på nedervåningen så tanken är att vi endast skall bada på övervåningen.KramTindra som jag

 5. Håller helt med pia.b om det där med mängden vatten vs temperaturen. Vi flyttade också in till ett hörnbadkar och det användes aldrig just pga att det gick åt så himla mycket vatten, mer än det fanns varmvatten. Nä, jag skulle helt klart satsa på ett klassiskt rakt badkar efter den erfarenheten. Men alla familjer är ju olika, vi var helt säkra på att barnen skulle bo i stora badkaret, men så blev det alltså inte.

 6. Vi hade ett sådant från Ifö i vårt förra hus. Det ger ett mycket luftigt intryck i och med att det inte har några raka sidor. Dessutom är det skönt att ligga i och även miljövänligare i och med att det inte förbrukar så mycket energi att fylla ett mindre badkar med varmvatten än ett stort. I vote for Ifö!

 7. Jag röster för ett rakt badkar, gärna med tassar. Jag tycker att det ger ett mycket luftigare och enklare uttryck. Det skulle dessutom bli sypersnyggt mot det svart/vit-rutiga golvet. Et hörnbadkar kan lätt ge ett “blaffigt” intryck.

 8. Jag tycker det ser superbra ut! Innebär planlösningen att man kan titta ut genom fönstret när man ligger i badkaret? Det kan jag från mitt badkar, nu är jag ju ingen badare alls, men i teorin tycker jag att det låter trevligt. I våra båda badrum har vi en planlösning som innebär att när man sitter på toa tittar man ut genom dörren. Toan blir därför det första man ser när man kliver in i badrummet. Det tycker jag verkligen inte om, det hade liksom varit bättre om toan stod mer som er gör, lite i skymundan….

 9. Hörnbadkar – nääää dom är så trista!! Jag röstar för ett rakt. Och sen vill jag slå ett slag för snygga trähyllor/skåp. IKEA har en serie som är supersnygg, i nån sorts ädelartat trä, och det finns säkert liknande varianter hos andra leverantörer. Öppna hyllor är faktiskt inte så dumt, allt måste inte gömmas – med tanke på hemtex ständiga rea så kan man köpa oändliga mängder snygga handdukar som gott kan få synas…. 🙂

 10. Inte hörnbadkar! Det fanns ett sånt i vår planritning också från början, men vi tog ett mindre tassbadkar (modernt stuk) och klämde in en bastu istället på de 11 kvadrat vårt stora badrum är. Så nu har vi badkar, dusch och bastu i “stortoa”. men så är jag ju mycket mer bastubadare än badkarsbadare …

 11. Vi har också valt bort hörnbadkar. Jag gillar den mer raka enkla linjen, hörnbadkar känns lite passé för min egen del. Exakt vilket badkar det blir har vi inte bestämt, men säkert blir det med någon diskret bubbelbadfunktion.

 12. Spontant känner jag -nej till hörnbadkar.När vi flyttar kommer vi att plocka bort badkaret helt. Vi har ju bastu och det är mycket skönare tycker jag.Jättekul att få ta del av dina planer!

Leave a Reply

Your email address will not be published.