Det nyckelfärdiga huset

nyckelfardigthus-copy.jpg

Family Living kör ett litet husspecial i numero tre. Innan vi kastade oss in i nybyggarbranschen var jag zero intresserad av likanande genomgångar, men nu läser jag naturligtvis allt med stort intresse. Det är roligt att läsa om en familj som byggt med Myresjöhus, precis som vi gör. Och så är det detta med nyckelfärdiga hus. När man surfar runt på hussidor eller läser husgenomgångar så framkommer en bild av husen. När man sedan ställs inför den faktiska husritningen och vad som egentligen ingår i det nyckelfärdiga huset, ja då ser verkligheten något annorlunda ut.

Jag får en del mejl från hoppfulla husaspiranter som ser att vi skall bygga ett Huvudskär.  De har tittat på den extremt extrautrustade villan som ligger på hemsidan och tror att det är den som man får. Jo då, det kan man visst få. Om man lägger upp massor med pengar såklart. Jag förstår att husföretagen vill sälja in en vision av huset, men visst är det stundtals mycket förvirrande och missvisande med dessa lockbilder.

Det magnifika allrummet med ryggåstak kostar sina beskedliga tusenlappar och den där altanen på framsidan vågar jag knappt tänka på vad den kostar. Vi har beställt ett skärmtak som bara sitter över entrén och det var inte direkt gratis. Spröjs på fönstren och pardörr är även de så kallade tillval, liksom en hel del annat i huset. Det mesta kostar – ganska mycket pengar.

Det nyckelfärdiga priset är en sak och slutsumman en helt annan. Det är såklart en resa väl värd att ge sin in på att bygga ett nytt hus. Det blir dock många prioriteringar på vägen. Men som sagt. Ett äventyr är det!

Bild på vår husmodell Huvudskär från Myresjöhus. Mina pilar visar lite av det som inte ingår i standard.

6 comments

  1. Hej, idag – alldeles nyss, har vi varit och gjort tillvalen till vårt blivande hus.Efter MÅNGA om och men, fick vi bygglovet i januari, och huset kommer v27!!!Kan inte annat än hålla med dig, ojoj vad ALLT kostar!Idag gjorde vi av med 115 tusen, på kök och lite annat i tillval…. sen tillkommer all badrumsinredning, och tvättstugan. Vi har försökt att hålla oss till standard där det går, men oftast är det ganska enkelt och fult – så man väljer att gradera upp…Kan bara berätta till sist, att vi valde ett buteljgrönt kök, med grå virrvarr skiva 60mm och all utrustning i borstad aluminium. En köks-ö på 2.40 x 1.20 mitt i köket med spishäll och liten ho.Jag är jättenöjd! Dessutom ett skafferi på 2 kvm som gör mig extra nöjd!!Jag följer ditt bygge med spänning, det är kul att läsa om dina tankar kring detta, även om vi har olika stilar!Kram//S

  2. Syssan: Vad roligt! En stor dag för er! Köket låter mycket spännande. Jag såg ett grönt kök i ett nybyggt hus i Sköna hem – det låter riktigt snyggt och vågat 🙂 Vi kommer också att ha ett skafferi och virrvarrskiva – dock standardmått på den. Olika stilar berikar! Glad påsk! Kram

  3. Ja det vill till att man har sparat sina slantar eller (som vi) lyckas charma banken, för fy vad dyrt det är. Man lär sig ganska snabbt att inte heller tillvalen kostar det som står i listan, i allafall inte hos LB-Hus som vi köpte av. På allt som var utöver standard tillkom, utöver själva priset för kaklet, klinkersen, spisen eller vad det nu må vara, 15% i entreprenadsarvode…å 15 spänn på varja hundring springer ju iväg rätt snabbt.Men det är gudomligt skönt när man väl sitter där bland flyttlådorna i sitt (eller hmm…bankens) hus och vet att där får man göra precis som man vill och behöver inte rätta sig efter hyresvärdar eller föreningar och allt är nytt och fräscht och alldeles, alldeles underbart! 🙂

  4. Erika: Ja, det känns lite nervöst innan man vet vad slutnotan kommer att bli 🙂 Men ack ja. Vad jag ser fram emot att sitta där! Magi – tror jag 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.