Inte i dag igen!

Jo, vi var lite på gång ett tag där med nya rätter att komplettera nödlistan på kylen med. Vi provade lite nya ingredienser. Min kära make – den välkände svamphataren – åt till och med färska champinjoner. Några nya favoriträtter tillkom och försvann i takt med den andra omgången magsjuka. Jag känner fortfarande de där små runda svamparna i halsen…

I spåren efter alla sjukdomars härjande är det vardagsslentrian igen. Denna vecka har vi hittills avverkat stuvade makaroner, köttfärsssås och ugnspannkaka. Barnen är ganska glada, men själv befinner jag mig långt ifrån några gastronomiska kickar. Det är same, same och jag gillar det inte.

I kväll skall vi ha stekt lax med ugnsrostade grönsaker. Maken och jag äter denna vardagsfavorit med god aptit. Henrik vägrar äta lax och pillar möjligen i sig några ugnspotatisar, innan han börjar tigga ketchup som han inte kommer att få. Anna äter lax ibland, sedan vi körde med tricket benämn maten med barnspråk = prinsessfisk. Hon äter helst råa potatisar när jag skalar, men inte så mycket när det är färdigt sedan.

Vi behöver tänka nytt i vanlig ordning. Jag blev därför mycket inspirerad av gårdagskvällens Cookie (japp, även jag prenumererar på denna tidskrift) och artikeln 30 Meals in 30 Days. Såväl artikel som recept finns att läsa på deras föredömliga nätsida. Det hela handlar om ett projekt att laga 30 nya rätter på 30 dagar. Det må låta ambitiöst i överkant, men är ändå en rolig idé för att verkligen skaka om den där gamla matlistan lite. Kanske kan ett matexperiment vara en nytändning i vardagsmatlagningen? Vad som låter bra är att det blir nyheter för både föräldrar och barn. Man deltar i experimentet på lite mer lika villkor, än att det bara blir ny blävuxenmat. Jag skall klura på om vi skall löpa linan ut med den idén.

Sedan är jag väldigt nyfiken på Linda Skugges Mamma jag är hungrig som kommer snart. Några recept fanns med i Aftonbladet i onsdags. Alltid denna vardagsmat! Inspiration tack!

13 comments

 1. Jag vet jag vet jag veeeeet. Det är samma hos oss. Men bilden på Skugge i köket med färggrant förkläde och alla barn omkring sig visar liksom en bild som inte finns i mitt huvud.När jag kommer hem från jobbet, trött och med andan i halsen, att börja laga med barnen i en timme?? Skulle inte tro det. Det är ju som upplagt för konflikter. (alla hungriga och trötta…)Men vad gör man när helgerna inte heller erbjuder tiden för “storkok”?!//M som hör att hon låter jätteneggig nu *g*ps mina barn äter inte heller lax ds

 2. Minks: Jamen, eller hur?! Jag laddar för eftermiddagen genom att köra Etype Life på repeat på Youtube. Vem vet? En supermama kanske blir resultatet 😉 Hungriga kids i kombo med hungriga föräldrar är sällan en lyckad kombo. Det är svårt att få till en varierad vardagskost, men man får väl fortsätta att försöka på något sätt. I dag blir det garanterat två gnällspikar här. Lax? BLÄ!

 3. Hej!Jag vet, inte lätt med vardagsmat. jag är innerligt trött på att planera middagar och handla. Samtidigt vill jag inte servera halvfabrikat flera gånger i veckan. På söndagar gör vi alltid en maträtt som räcker även till måndagar typ lasagne, köttbullar, söndagsstek eller något annat lite mera tidskrävande. Tisdagar är ofta soppdagar, antingen barnens favorit tomatsoppa eller någon grönsakssoppa kokad i buljong och mixad. Onsdagar kommer jag hem sent och äter inte middag maken fixar mat o då blir det oftast blodpudding, fiskbullar, pyttipanna eller hans paradrätt korvstroganoff…. Torsdagar blir det ofta en korv eller fiskrätt (falukorv i ugn m potatismos, stekt falukorv m stuvade makaroner, makaronilåda med prinskorv, torskgratäng etc. Fredagar och lördagar satsar vi på lite festligare mat och då lägger jag oftast ner lite mera tid.Bra vardagsrätter hos oss är:Köttfärslimpa (bra recept i Mat för stora och små)Pasta carbonaraKasslerBroccoligratäng med ngt tillbehörPastagratängVissa dagar är jag totalt fed up och då blir det flingor och joggis….

 4. Anna: Ja, visst blir man totally ur slag mellan varven och barnen jublar åt makaroner med korv – eller ännu hellre köpa kebab med pappa… Vi har ett antal vardagsrätter som fungerar fint, men det är ju bara det att man blir så urtrött på dem ibland. Jag skall försöka att scanna av alla mina kokböcker igen på jakt efter nya snabba rätter med i alla fall en ingrediens som barnen gillar. Vi fastnar lite ibland känner jag och glömmer bort vissa saker. Eller så föräter vi oss på en rätt som gör en oväntad comeback något år senare 😉 Tack för dina tips!

 5. Vi gör veckomeny varje vecka och har börjat samla alla recept i en lista. Vi är uppe i ungefär 50 varianter nu och då kan man variera sig ganska bra. När v planerar nästa veckas meny behöver vi inte alltid leta igenom alla kokböcker utan kan kika i listan, det funkar jättebra.

 6. Jag kör menyer ungefär varannan vecka. Veckan utan, får mig att skriva en veckan därpå! Mange jobbar heltid – jag jobbar just nu mer än så – det GÅR inte att inte planera men GUH vad jag hejtar att vara inteettduggspontan! 4 barn som är hungriga från sek 1 de kommer innanför dörren!Ja vad gör man…jobbar mer o har råd med en kock?????

 7. Ja visst kan det vara svårt att hitta på bra vardagsmat. Vi satte oss en kväll och skrev upp alla rätter, vardags som till fest som vi tyckte mycket om. Efter ca 30 minuter hade vi ett helt A-4 fullt. Nu händer det inte så ofta att min matinspiration tryter, eftersom jag älskar matlagning (men det händer även mig!!).

 8. Moderna: Femtio rätter har vi nog inte på vår lista. Jag skulle tippa på ca trettio. Men jag känner ändå att vi behöver förnyelse! Lista är smart. Jag säger varje gång att jag skall skriva in en inköpslista i datorn som man kan skriva ut inför storhandling. Det blir ju mycket samma hela tiden och det borde man kunna rationalisera. Sedan är det ju detta med görandet också. Bot och bättring! Tack för dina tips!Jess: Jo tack, maten skall helst stå på bordet innan man har hunnit säga surko (Henriks favvolek nu. Jag är surko och muar surt. Humor enligt en fyraåring 😉 Man fortsätter väl att försöka i alla fall!Linnéa: Jag tycker också om att laga mat egentligen, men just denna vardagsmat när alla är trötta och hungriga. Då önskar jag mig mest magiska fingrar som plopp bara trollade fram en måltid som alla åt med god aptit 🙂

 9. Ja, visst är vardagsmaten och stressen kring den en pina! Men nu har det löst sig för vår familj tack vare den nya mattjänsten Matlust. Där prenumerar man varje vecka på recept inköpslista och slipper med andra ord:1. Tiden det tar att leta upp recept och skriva inköpslista.2. Stressen och det eviga “Vad ska vi äta till middag”.Det är god, lättlagad och nyttig mat. Gå in på http://www.matlust.se

 10. Jag är på jakt efter roliga rätter som dessutom tar max 10-15 minuter att laga. Vissa dagar är efterskolanaktiviteterna så tidiga att det blir väldigt snabba rätter. De som tar 5-10 minuter, för de måste ju hinna ätas också.En favorit hos mig och barnen har ett tag varit laxspett och couscous. Fast laxspetten är vansinnigt dyra. Men det äts friskt av något som ser så spännande ut:-) Jag gillar inte så mycket att laga mat, men jag gillar heller inte att äta barnens favoriter…

 11. Stina: Det skall jag absolut kolla in! Stort tack för tipset!Lotten: Ja, precis. Snabbt skall det helst gå i veckorna. Spett är ju ett bra barntrick som jag alltid lyckas glömma bort. Det är bara att börja spetsa och hoppas på det bästa 🙂

 12. Hejsan!Kunde inte låta bli att läsa det ni har skrivit, jag känner igen mig i det mesta…Ville bara tipsa om en otroligt god rätt som är rätt så enkel.1 st fläskfile2 st creme bonjour X-tra vitlök små runda förpackningar1-2 tsk dijon senapmassor av grädde 5-7 dl vispgrädde.skär filen i bitar och bryn i stekpannan. Peppra med vitpeppar. när de är färdigstekta så häller man i allt annat i pannan och låter det stå och småputtra, ju längre desto godare. serveras med strips eller klyftpotatis.det är alltid roligt att få en favorit av någon annan och det är receptet är väl beprövat, jag lovar.Ha det så bra och lycka till.

Leave a Reply

Your email address will not be published.