På husfronten mycket nytt

husfasad.jpg

Fasad fram- och baksida

Det är lite som den klassiska ketchupflaskan nu. Allt händer på en gång. I dag fick vi ett nytt exemplar av vår huvudritning till huset och nu stämmer det mesta. Och snart börjar de att gräva på vår tomt! Det känns helt otroligt. Jag tänker mycket på huset, men samtidigt är det det där lilla dockhuset fortfarande. Andra veckan i maj kommer det hela dock att bli mer påtagligt. Då anländer grävmaskinerna till tomten och börjar att fixa där. I slutet av maj kommer huset. Det känns mycket spännande, men samtidigt tämligen overkligt. Det har gått snabbt på slutet.

nedrevaning-copy.jpg

Nedre våningen 

Skall vi bo där? Ja, vi skall väl det! Om två veckor har vi ett möte med kommunen, innan det blir byggstartsmöte med vår byggledare. Vi har vänner i nybyggarbranschen och de ligger lite före oss, så jag vet ungefär vad som väntar i form av elritningar och kakelval. 

overvaning-copy.jpg

Övre våningen

Här har Ni hela huset i avfotograferade ritningar. Det är en sak att klura tapeter till ett sovrum, en helt annan att tänka ut var alla elkontakter skall sitta. Många utmaningar väntar framöver, men ett hus lär det bli!

16 comments

 1. Åh vad roligt det låter! Och jag ser så fram emot att följa er på er resa till ett nytt hus. Själv har jag fått hålla till goda med att lååångsamt under 4 års tid renovera ett hus från 1873 … där allt lutar åt olika håll. Men det finns en själ i huset det finns det allt.

 2. Birka: Jag har alltid velat ha ett gammalt hus och nu blir det något helt annat. Jag är ingen husfixare alls egentligen, så detta passar oss mycket bättre. Jag är dock svag för äldre snickeridetaljer. Det finns helt klart en annan känsla i ett gammalt hus. Vi får se till att skapa den själva nu istället 🙂 En resa utan dess like kommer det att bli!

 3. Jag tror man alltid litegrann vill ha det man inte har…Vi har ett litet 20-talshus vi slitit med att renovera i snart 4 år, visst blir det fint men åååh så jag avundas dem som får flytta in i ett helt sprillans nytt hus där allt är fint och fräscht och färdigt. Ert hus kommer att bli fantastiskt, det ska bli så roligt att få följa er på färden!

 4. Åh vad spännande att få en ordentlig överblick av ert hus Weronica!Vi har precis flyttat till ett gammalthus med många spännande ellösningar och en ordentlig ritning saknas över elen!Lycka nu till med alla möten och måsten.

 5. Hej och tack för en mycket läsvärd blogg.Bor inte i nybyggt men väl i nyrenoverad 1800tals våning. Tänker säkert 3 gånger om dagen “det är för få j-kla eluttag här”. Alltid dra ut em massa saker för att sätta i en mobilladdare :-)Så, bara ett tips – snåla inte med antalet vägkontakter.Lycka till med huset!

 6. Det ser ju fin-fint ut! Har ni öppet upp till övervåningens tak i nedre hall? Vänner till mig har ett nybyggt hus nästan lika er planlösning ( skillnaden är att det är spegelvänt på undervåningen) och de har fått in en väldigt fin rymd i och med att “taket i trapphallen” är borta.

 7. Men vad härligt!När vi byggde ut vårt hus (från 1860) så blängde jag argt på alla nybyggen. De kom upp så himla fort och såg sååå snygga ut. Vi körde på lösvirke och ett tag trodde jag att det aldrig skulle bli ett helt hus igen.Men äldre hus har sin charm de med, men de är allt lite mer “trilsksamma” av sig.Nu finns jag smått på weben igen, i miniskala, se klickbar länk. Jag känner mig lite ensam så här i början…

 8. Hej! Ser superbra ut, jag gillar verkligen planlösningen på nedervåningen. Men blir det nästan inga fönster på kortsidorna? Ser så ensamt ut med bara ett fönster vardera i sovrummen. Skulle gärna vilja se profilbilder över kortsidorna också, om man får be ;)Ha det gott!

 9. Pia: Jo, det är ju lite så. Nu blir jag lite nostalgisk över de fina detaljerna som finns i vår tjugotalslägenhet, men jag vantrivs ju något så oerhört med att ha en pyttig balkong. Nu blir det detta huset och det kommer att passa oss bra!

  Nettan: Tack! Spännande med er flytt! Gamla hus har en helt annan själ och charm, men vi får jobba upp det i vårt nybygge sedan 🙂

  Tc: Noterat 🙂 Man har ju mycket elgrejer numera och det är nog bättre med några kontakter för mycket än tvärtom. Kul att du gillar!

  Helena: Det är vanligt tak, men trappan är öppen -dvs med öppna steg, så min tanke är att det kommer ned mycket ljus från övervåningens ryggåstak den biten. Sedan blir det nog lika kul att plocka upp grejer på nedre våningen som barnen har kastat ned 😉

  Jennie: Ja, nu är det spännande tider! Det känns fortfarande lite overkligt, men snart så är det dags 🙂

  Mo: Så kul att Du är tillbaka! Jag skall kika in hos dig när det lugnar ned sig lite här 🙂 Alla hus har sina för- och nackdelar helt klart.

  Mamma Mia: Ja, det känns som om huset kommer att passa oss mycket bra. Det är ju det trixiga med nybyggen. Man kan ju inte direkt gå därinne och känna efter som bekant 🙂

  Linnea: Din iakttagelse är helt korrekt. Kortsidorna kommer inte att ha så många fönster. Å andra sidan har vi hus på båda sidor om oss, så vi försakar inte så mycket utsikt, men lite ljus. Orginalhuset har fönstren koncentrerade på fram och baksida som vi har, men det finns tre fönster på den ena kortsidan där vi nu kommer att ha ett. Det beror på att vi har två barnsovrum däruppe, istället för tre. Vi var dessutom tvungna att ta bort ett fönster i köket, eftersom vi ville ha en gång ifrån hallen till köket. Med det fönstret i behåll hade vi behövt ta svängen över vardagsrummet in i köket. Orginalhuset har ännu fler fönster ut mot baksidan – bland annat två fönster i sovrummen – men det tyckte vi blev för mycket. Vi har ritat om vårt hus – Huvudskär – mycket, speciellt på nedre botten. Det blir en del kompromisser helt klart, men vi är mycket nöjda med hur det hela blev 🙂

 10. Jahapp, då var alla i huset nattade och jag får en liten stund för mig själv vid datorn.. En blogg för min del nu, var helt fel, den gav mig inte mer tid över direkt. Har suttit och kikat igenom era husplaner i ditt arkiv, hur kul som helst! Ska bli jättespännande följa ert bygge och inredning! Vi bygger själva nytt och huset kommer 7 maj! Domherre från Fiskarheden för vår del, med vissa ändringar på insidan. Vad bra att ni ändrade i allrummet på nedre plan tycker jag. Såg lite avlångt ut innan o fint att ni öppnat mot verandan (ser ut som om ni gjort det iaf). Ypperlig plats för kaminen, våran kommer att hamna på samma ställe, fast i vårt hus då.. Kul att ni fick köksro tillslut också, såg fint ut, med idéerna du lagt ut. Gillade köksstolarna i köket Torö.. Det är mitt lilla problem just nu, hur ska matgruppen se ut?? Eftersom jag har förmågan att fasta för vitt skilda stilar, är det svårt att bestämma sig ibland. Vårt kök blir iaf ett Ballingslöv pärlgrå med lucka Studio. Har rätt nyligen hittat till din blogg och är nu hooked. Du ger så mycket inspiration och snurrar in mig på designsidor och annat som jag aldrig skulle stött på annars! Blev långt det här, lovar jag ska korta ner inläggen hädanefter.. :)Lisa F

 11. Lisa: Jag gillar långa kommentarer. Keep them coming 😉 Vad spännande med Ert hus! jag har ingen koll på Fiskarhedens sortiment, men jag måste kolla till er Domherre nu.

  Jag fick en del bra tips här på bloggen, bland annat att minska ned arbetsrummet och göra ett större vardagsrum. Vi har helt öppet ut mot verandan, så den blir mer som en integrerad del av huset.

  Vi har en matgrupp från R.O.O.M i enkel stil i oljad ek som kommer att få följa med till huset. Vårt kök kommer från HTH och är vitt med ekdetaljer. Jag tycker också om lite olika stilar och att sätta samman saker till min egen mix. Jag styrs mest av magskänsla och vad jag tycker är vackert. Frankofil som jag är så tycker jag att det mesta smälter samman på det sättet 🙂

  Kul att Du gillar! Det inspirerar mig vidare! Ha en fin helg!

 12. Oj, kommer huset redan i maj! Vad roligt för er! Ni har ju väntat länge på att få flytta till hus! Ritningarna ser jättefina ut – det där blir kanonbra! Vilken tur vi har som får följa ert husbygge!

Leave a Reply

Your email address will not be published.