Fyrkantigt

tisdagstemafyrkantigt.jpg

Att vi skulle sluta som villaägare fanns aldrig med i beräkningen från början. Mitt drömobjekt (ett tämligen ouppnåeligt sådant skall tilläggas) var en stor sekelskiftesvåning i staden kombinerat med ett sommarställe. När barnen kom och alla vistelser i lekparken fullständigt överväldigade mig, började jag titta på hus ändå. En trädgård lockade alldeles väldigt mycket. Det var fortfarande äldre hus som gällde. Ett av de första hus som vi var och tittade på låg en bra bit utanför staden. Det var gammalt och stort med en gigantisk trädgård som sluttade vid vatten. Att vi inte är några hemmafixare alls, inte har någon huserfarenhet eller vill tillbringa all vår lediga tid i trädgården ingick egentligen inte i bilden på den tiden. Ett äldre hus med charm och fin arkitektur, annars fick det vara.

Sedan började vi att gå på andra typer av husvisningar. Det var kedjehus från 70-talet där inget hade renoverats sedan husen byggdes. Det var oändliga källare med gillestugor from hell. Till slut hittade vi ett helrenoverat 70-talsobjekt som vi bjöd på, men vi föll precis på målsnöret där.

Då blev det nybyggnation. Vi tecknade oss för ett nyfunkishus i ett område som ligger nära staden. Visst var det kanske lite litet och visst var det kanske en för liten gräsplätt och visst var det inget drömhus, men det var dock ett brukshus att bo i när barnen var små. Jag var urless på att scanna Hemnet och slog mig till ro med tanken att vi skulle bo där. Sedan följde nästan två bortkastade år på överklagningar och ett strul utan dess like. Nu kommer dessa hus sannolikt inte att byggas.

Och nu vårt hus som kommer om en månad. Det är ett klassiskt hus som innehåller mycket av det som jag tycker om. Men det är defintivt inte något tjugotalshus med orginaldetaljer. Resan ändrar riktning. Och jag är så där. Jag måste inse saker och ting själv. Det spelar ingen roll hur många som påpekar fördelar med något för mig om jag själv inte har kommit dit i tanken. Fördelen med detta något fyrkantiga beteende är att när jag väl sitter där, då kommer jag att vara nöjd och inte sörja något som inte blev. Och det finns kanske någon mening med vår krokiga husväg. Och det är bättre att se lite suddigt ett tag, för att sedan blicka framåt med klar sikt. Eller något i den stilen.

Det gamla är vackert och själfullt, men förpliktigar även till underhåll och bevarande.

Tisdagstema: Fyrkantigt

15 comments

  1. Håller med om att drömhuset kanske sällan är det realistiska huset. Jag hade gärna velat bo i ett 1920-tals tvåplanshus i trä med veranda, spröjs och utan underhåll. Det första problemet är att lokala byggregler gör att jag inte hittar ett sånt hus på mils avstånd – å ja flytt int – och det andra är rätt uppenbart: underhållsfritt 20-talshus….Ert hus blir nog jättefint. Kul att följa processen!

  2. Drömma är ju gratis iaf. Du har nästan samma temaobjekt som mig. Kul!Gamla hus är inte såå roliga som folk tycks tro. Var glad att du får flytta in i ett alldeles nytt och oanvänt hus. Sen kan Du ju sätta Din egen prägel t.ex. 20-talsstil. Lycka till!Ha det gott!

  3. Gunvor: Ja, här är det fyrkant för hela slanten :-)Caroline: Ja, det är just det – underhållsfritt 20-talshus – en paradox som inte finns i verkligheten såklart. Nu är väl inga hus underhållsfria överhuvudtaget, men det finns ju grader i det hela 🙂 Famos: Aha, då måste jag kika in hos dig. Jo, precis. Ett nybyggt hus är ju ett skal som man kan forma själv. Detta är ett hus som passar oss mycket väl och ibland är det nog bra att inte ta sig vatten över huvudet. Men drömma måste man som sagt – och sedan komma ned på jorden igen 😉 Tack! Ha en fin dag Du också!

  4. Jag har följt din husresa med spänning och nyfikenhet och det är tur att själva byggnationen snart ska ta sin början så man förhoppningsvis får se mer av inredningen också. Jag önskar all lycka till med husbyggandet.

  5. Johanna: Vi är nog många som drömmer och som sedan kommer ned på jorden 🙂 Vad roligt att Du tycker om sidan – det gör mig glad!Annika: Jag kan tänka mig att man bara vill vara ett tag i huset sedan och förhoppningsvis flyter allt på när vi väl har flyttat in. Vi får skapa vår egen charm i det hela :-)Lotta: Snart så! Och jag kan garantera att Du kommer att få frossa i bilder sedan. Jag vill ju dela med mig av allt roligt då. Och inredning lär det bli – en masse 😉 Tack snälla!

  6. fina fyrkanter.Lycka till med huset! vi köpte ett funkis från -39 och det är bara att konstatera att nybygge är sååå mycket enklare än att totalrenovera.

  7. Å, jag känner igen precis vartenda ord! Jag har också sett vår familj bo i en Fanny och Alexander-lgh i stan kombinerat med det charmiga sommarstället. Det skulle ju bli så bra så. Men med små barn kommer suget efter att bara kunna öppna dörren och gå ut på sitt eget gräs, alla dagar på året. Lekplatser i all ära, men en egen täppa är ändå en egen täppa. Så om en månad flyttar vi 2 mil utanför stan, till ett parhus byggt -89. Inget renoverings-fix och trix väntar, bara lite målarfärg och nya tapeter. Lättare lappsjuka-storstadsseparationsångest har jag allt efter drygt 10 år i stan…, men det kommer att bli BRA! Valter jublade då vi berättade det för honom. Och började genast tjata om en studsmatta :-S Själv drömmer jag om perenner, fina utemöbler med dito textilier och stora hallonbuskar….

  8. Alla: Ja, huvudsaken är att man känner sig tillfreds i livet – med en och annan dröm i behåll såklart 😉 Anna: Precis så ja 🙂 Spännande med ert nya hus – det kommer säkerligen att bli finemang. Studsmatta ja – snyggare trädgårdsdetalj får man leta efter – jag misstänker att det kommer att tjatas här också så småningom 🙂

  9. Jag bor i ett centralt vitt 20-talshus (dock är mycket av orginaldetaljerna omgjorda). Det är klart att man har sin bild av hur man VILL att det ska bli, men det blir ändå någon slags budgetvariant eftersom kunskaper, tid och pengar sätter stopp. Jag hoppas att vi får se några glimtar av slutresultatet! /Adina

  10. Don’t have a lot of money to buy a car? Do not worry, just because it’s real to take the loan to solve all the problems. Hence get a college loan to buy all you require.

Leave a Reply

Your email address will not be published.