Visioner

Luften gick fullständigt ur mig efter fredagens byggstartsmöte. Vi har massor av saker att hugga tag i, men jag har inte rört de där pappren sedan dess. I första läget är det framförallt elritningarna som behöver kollas genom noggrant. Var skall vi ha eluttagen? Hur många skall vi ha? Vilken belysning skall vi ha? Det är inga lätta frågor att besvara direkt. Kanske blir det aningen enklare när vi kan gå in i huset och titta. Då gäller det att ta till samtliga visualiseringsknep i världen. Jag brukar kunna se saker framför mig, men elkontakter? Hmm… Vi lurar även på om maken skall ägna en del av semestern åt husmålning, eftersom det kommer att finnas byggnadsställningar att utnyttja under den tiden. Men då måste vi klura fram en fasadfärg tills dess, vilket inte heller känns klart på något sätt. Jag får återkomma i såväl fasad- som elfrågan.

Under tiden visualiserar jag mig själv i vårt kommande kök istället bakandes den där rabarberpajen. I dag fastnade ögonen, som så många gånger förut, på ett danskt sommarhem. Jag tycker om stämningen i det där köket och sättet att plocka in färg genom accenter. Jag gillar även designklassikerna – framförallt sättet som en “vanlig” väggarmatur från Bestlite används som köksbelysning. Och jag gillar faktiskt de där prickiga bananerna på fotografierna. I rätt sammanhang fungerar det mesta :-). Ritsch – in i min inspirationspärm!

Bilder från Boligmagasinet.

9 comments

  1. Det är svårt men tänk många, många, många uttag. Hellre fler än färre. Det är bara på ett ställe i köket jag tycker att jag öste på lite väl … med 3 dubbeuttag längs en bänkskiva på ca 4 meter. Och ett ställe blev det fel på när jag satte tv-uttaget i andra änden av rummet frånd et enda logiska stället att ha tv:n. Men allt kan inte bli rätt. Och finns det bara gott om uttag går det mesta att lösa (annars finns alltid min vän förlängningssladden)

  2. Jag minns från vårt husbygge att elen kändes rätt oväsentlig i sammanhanget – vilket kakel det skulle vara i badrummet hade liksom högre prioritet än var kontakterna skulle sitta. Vi ändrade inte så mycket, men jag bjuder på några bästa och sämsta:Bästa: Vi mätte ut var och hur vi skulle placera matbordet och såg sedan till att få två stycket lampkontakter i taket över bordet, eftersom vi ville ha två lampor över bordet och vi ville slippa se sladdarna. Till dessa har vi en dimmer, så man kan få myskänsla med stearinljus, men ändå se maten…Sämsta: Vi har alldeles för många “lampknappar” på väggarna! Vi tänkte inte på vilka lampkontakter i taket som skulle användas och ej, och vi tänkte inte heller på att alla lampkontakter i taket får en alldeles egen blaffa på väggen… T ex valde vi överskåp som går till taket i köket, men insåg inte då att det gjorde att vi inte kunde använda takkontakterna där de satt. Resultatet blev att vi har två-fyra onödiga blaffor på väggen i köket.Tips: Se till att ni får el på utsidan av huset, och fundera på om ni kommer vilja ha en bod eller lekstuga med el i på tomten, eller belysning i trädgården någonstans. Se i så fall till att lägga ut den elen under byggtiden.

  3. Ett tips från mig är att försöka visualisera vad man vill göra i sitt hem och var. Tex var kommer jag stå och blåsa håret, vispa smeten, varifrån vill jag kunna släcka hallampan osv osv. Gör det hela lite lättare tycker jag. Sedan brukar elektrikerna kunna komma med många bra tips. Min man är elektriker, så det underlättar ju en hel del i den frågan! Att det sedan finns många funurliga lösningar, där strömbrytaren styr flera olika funktioner i samma rum, gör att man slipper ha för många strömbrytare och gör elen lite roligare. Snygga strömbrytare finns det en uppsjö utav också.Lisa

  4. Ett annat tips, som vi kommer att ha. Är att det finns tidur, inte timer, utan någon slags dosa (minns ej namnet, el är inte min grej..) där man knappar in var man bor i världen. Sedan styrs denna av ljuset just där. Poängen är att man väljer vilka lampor man skulle vilja tänds av detta ljusrelä. Kan vara trevligt och mysigt att vissa lampor inne i huset är tända när man kommer hem, i vintermörkret, utan att behöva en massa timers överallt i huset. Detsamma kan man göra med belysningen i trädgården om man vill.Lisa

  5. Knepigt det där med elen. Vi har byggt på en övervåning på vårt hus och det var rätt stressande att sitta med ritningen på bordet och försöka visualisera var det kunde vara fiffigt att ha eluttag. Hellre för många än för få tycker jag, det är bara meckigt med en massa förlängningssladdar. När vi renoverade köket övertalades vi att sätta eluttagen över arbetsbänkar i underkant på de överskåp som fanns ovanför, för att man skulle slippa ha uttagen mitt i det fina kaklet (eller mosaiken som det blev). I efterhand kag jag säga att det var en miss. Jag tycker att det är superjobbigt att behöva vika sig dubbel varje gång man ska koppla in en köksmaskin och då är jag ändå inte speciellt lång. Alternativet att chansa och leta efter uttaget utan att titta ter sig också lite bökigt efter ett tag. Det var väl veckans i-landsproblem det här, men jag ville ändå tipsa lite, haha.

  6. Kontakter är svårt, och nu kommer jag att skilja mig lite från Annas svar ovan. Visst är det trist med för få kontkter, men det är inte heller kul med för många. Paret som hade huset innan oss och som stod för en stor del av totalrenoveringen hade tyvärr kontakt-hysteri och vårt sovrum stoltserar med sex uttag telefon. Vad ska man ha alla de till?Köket är viktigast att få till; vi saknar bla kontakter på två väggar, men är översållade på de andra två. Det är helmystiskt. jag är så nyfiken på vilken fasadfärg ni kommer att välja. Jag minns när vi pratade om det häromsistens, och jag nämnde att grått kan se smutsigt ut. Kort därefter cyklade jag förbi ett hus med en sådan färg, och jag tänkte att “åh, nu skulle jag ha kameran me, och ta kort för att visa Weronica exakt vilken grå nyans man INTE ska välja”. Efter detta har jag även sett ett hus med en jättefin grå nyans, och även då var jag kameralös. 🙂

  7. Inspirerande bilder! Diskbänk och fönster är fint, det hade jag i en gammal lägenhet. Stå och diska och kika ut är skönt! Vårt nyrenoverade kök har arbetsbänk utefter ett fönster, det blir också bra, då kan jag ha koll på busar i trädgården….

  8. När vi byggde till så satte vi in fönster uppe vid nocken. Där såg jag till att vi fick uttag precis under/bredvid till adventljusstakarna som står i de fönstren under julen. Så nu slipper jag ha långa skarvsladdar hängande utmed väggen. De är dessutom kopplade till en av strömbytarna på väggen, så det går lätt att tända och släcka.

  9. Stort tack för alla eltips! Jag tar till mig det Ni skriver här och återkommer i elfrågan när vi har börjat rodda i de där ritningarna. Tack!Lox: Haha! Jag skrattade gott åt ditt inlägg. Det är bra att Du har ögonen med dig 😉 Fasadfärg är svårt. Just nu lutar det åt vitt eller en bruten vit nyans som är lite “smutsig”. Jag återkommer i fasadfrågan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.