Favorit i repris

faro-copy.jpg

Jag har fått flera förfrågningar om att köra mina Gotlandstips igen, så här kommer de. Två långa listor med att göra och att äta. Håll till godo!Att göra

*Raukar förstås. Våra barn älskar att vara i raukområden. Varning dock för hjärtat i halsgropen när det kommer till bergsgetter som Anna… Raukområdena på Fårö är magnifika. Aningen mer barnvänligt är det i Ljugarn, där vi har tillbringat mycket tid med klättring. I Ljugarn ligger även Smakrike, restaurang med liten delikatessbutik. Här säljs de mest delikata chokladpralinerna. Och jag har smakat mig genom en hel del på vägen!*Bad förstås. På Sudersand på Fårö är det sardinvarning varma dagar och även om jag ogillar det mycket, så funkar det när man har eget större parasoll med sig. Barnen älskar den mjuka sanden – som sedan fastnar precis överallt. Och glöm inte Sylvis Döttrar innan! Vårt favorithavsbad är annars Ihre Havsbad. Sanddyner att sätta läger i och ingen sardinvarning alls. Dessutom en fin restaurang. Vi bor i Tingstäde och har således nära till Tingstäde träsk – Gotlands enda insjö. Ett riktigt bra barnbad!*Roma kungsgård. Allt i ett med många barnaktiviteter, lekplatser, ett samlat grepp på gotländsk form och hantverk och på kvällen teater i den gamla klosterruinen. Romateatern ger i år Revisorn av Gogol. Barn – bli lite större så att vi kan åka igen! Det är inget annat än magi att titta på teater i den miljön. Missa inte!*Pucko och Bäng blev årets snackis. Barnen älskade denna spontanteater och pratade om den länge, länge sedan. Missa inte detta! Följ piratflaggan och piratstenarna till en upplevelse som hänger med länge. Ett barnevenemang när det är som bäst!*Kapitelhusgården i Visby som jag har skrivit om tidigare.*Vindfångarens trädgård på södra Gotland, där barnen får hjälp att bygga egna drakar.*Fide Fajans. Inget för barn, men för de som är intresserade av keramik. En av mina favoritkeramiker Ingela Karlsson säljer sina skapelser i en växthusliknande byggnad. Ta med den stora plånboken!*Creperiet i Hablingbo har jag också skrivit om tidigare. Keramik av en annan favorit, Åsa Lindström och på kvällen vankas fransk varité som vi ännu inte har bevistat. En liten pärla!*Krusmyntagården. Kryddor, lekplats, restaurang med mera.*En stadstur i Visby kan mamma få ta medan barnen och pappa är i Almedalens stora lekpark. Titta in på Kustnära, Bertholdsson & Holm, Gotländsk Form, Yllet, Akantus, Kränku och G.A.D. Fika på exempelvis Skafferiet eller Rosas café.*Skulpturfabriken. Se Stina Lindholms sköna ting i en fin miljö.*Skymnings lamm och pälsgård. Det bästa av det mesta gällande får.

Att äta

När mannen och jag semestrade på Gotland hade jag betydligt bättre koll på matställena inne i Visby. Med barnen har vi gett upp kvällslivet där. Vi har utvecklat en ny strategi, där vi satsar på att äta gott vid lunchtid på ställen som ligger mer barnvänligt och som erbjuder fler möjligheter till spring. Barnen är betydligt piggare mitt på dagen och det blir trevligare för alla inblandade. Testa några av dessa ställen. Ni lär inte bli besvikna!

1. Bakfickan i Visby. Mitt inne i smeten vid torget i Visby och trångt mellan borden –  dock ett måste för oss. Den mest fantastiska fiskrestaurangen!2. Krusmyntagårdens restaurang. Krusmyntagården är en oas, även för de små. Det finns en föredömlig lekpats där – varning för stekande sol mitt på dagen dock. Vid restaurangen finns en lounge i sten där barnen tycker att det är finemang att vara bland mjukisormar och annat. Allt som gör att man får sitta en stund extra vid bordet får pluspoäng.3. Gula Hönan som jag har skrivit om tidigare. Åk! Ett höjdarställe för alla!4. Konstnärsgården i Ala. Konst, ljuvlig mat och frigående höns. Henrik blev skräckslaget faschinerad av tuppen.5. Lauters på Fårö. Alla vägar bär till raukarna vid Digerhuvud på Fårö. Ät lunch på trevliga Lauters när Ni är där. En stor gård med massor av gräsyta att springa på. En mycket barnvänlig omgivning. Rekommenderas varmt!6. Ihrebadens restaurang. Vårt favoritbadställe håller sig med en restaurang som erbjuder något helt annat än traditionell trist badmat. En liten bakficka till stora Bafickan i Visby. Bada och ät här!7. Sylvis Döttrar – se mitt tidigare inlägg. De mest delikata bakverken till sommardagen på Fårö.8. Fiskboden i Lickershamn. Titta på Gotlands största rauk och köp med färsk fisk från fiskboden. Min favorit är rökta räkor. Sommar och njutning för gommen!9. Creperiet i Hablingbo. Stor sandlåda, stora springytor, favoritkeramik av Åsa Lindström och de bästa crepsen. En helhetsupplevelse med mersmak!10: Värdshuset i Burgsvik. Här har vi inte varit med barnen, men mannen och jag intog alltid lammfilé här när vi var på ön innan barnen. Det ösregnade alltid och det var ett mycket trevligt ställe! (Finns ej längre)

Inspiration står att finna i den fina boken Inspiration Gotland av Lena Berglund. Det finns även mycket information på nätet och när du stiger på färjan får du en tidning om aktuella händelser på ön. Det är mycket reklam, men det finns godbitar där. Trevlig gotlandsvistelse!

Har Ni några andra tips? Dela gärna med er! I år skall jag bland annat åka till Rute Stenugnsbageri och säkerligen upptäcka nya smultronställen längs vägen. Gotland är min stora sommarpassion!

15 comments

 1. Nämen, jag la just ut bilder från Gotland hos mig. Det blir Gotland nästa sommar för vår del, vi pratade om det igår efter att vi tittat på bilder därifrån. Hoppas ni får det skönt!

 2. Låter härligt med era sommarplaner! Ska komma ihåg det här inlägget – Fårö ligger definitivt högt upp på “vill-åka-till” listan! Och de är alltid bra med tips – som är barnvänliga!

 3. Caroline: Gotland är en pärla! Då måste jag titta på dina bilder!Elena: Ja, det finns mycket mer än Kneippbyn för barn på Gotland. Vi har inte varit där ännu och för min del kan det gärna bero ett tag till 🙂

 4. Jag har minsann printat ut dina bästa gotlandstips. Ska bära runt dem i väskan tills vi är där — den 5-12 juli!:-)/B

 5. Jösses här har vi värsta Gotlandsproffset!!! Vilka bra tips! Dessa måste man spara för eventuella resor till härliga vackra ön. Massor med bra länkar. Toppen! Ha det gott 🙂

 6. Vad mycket bra du verkar ha tipsat om, skulle gärna åka i sommar, men i år blir det västkusten för oss! Härligt det med…. 🙂

 7. Ååå, nu längtar jag också tillbaka till Gotland. När får jag följa? :)Jag förstår, med din långa och helt otroligt “gotta” lista, att det inte räcker med futtiga två gotlandstrippar för att ha sett det man vill se. Så nu ska jag övertala familjen, kanske till nästa sommar?!?!Jag kan pressa in ett litet shoppingtips i din guide – Atterdag 5 – C Jensen keramik. Jag är ju, och nu tror jag att du känner igen dig, mycket för hantverk och hennes keramik vill man inte missa. Hennes hem kan man läsa om i senaste numret av Lantliv. Det vill man heller inte missa!Nu ska jag drömma vidare om Gotland!Kram kramPS. Och imorgon ska jag också leta fram en vattenflaska som kompis i värmen. Pust och stön. DS.

 8. Klockren lista!Fler Fårö-tips: Åk till Ekeviken istället för Sudersand. En grad kallare i vattnet, men ännu finkorningare sand och mycket mindre folk.Testa Kuten, svartkrogen längs stora vägen. Man vet aldrig vem som uppträder. Nån lokal trubadur, eller Carola.Mer raukar: De vid Holmhällar är mycket barnvänliga och klätterinspirerande.Passa på att besöka Eldrike, Hamra krog och allt därikring. Josefine som har det är jätteduktig!Vill man ha en spa-upplevelse finns mysiga Suderhälsan, också i Hamra/VändburgÄr man ändå så långt söderut ska man förstås åka till Hoburgen (skyltat “Vacker kustväg”). Stanna i Kettelviken vid stenmuséet – barnen kommer att storgilla att hugga i sten!Mat: Wallers har lyxmat, likaså 50 kvadrat. Fixa barnvakt, ni lär vilja njuta. Vill man åka hela familjen har Tofta Strandpensionat en ny gourmetkock med norrländska influenser. Det ryktas också om gästspel av en riktigt känd kvinnlig kock… Priserna är bra, och det är extremt barnvänligt. Och GLASSMAGASINET förstås. Ett måste om man är i Visby hamn. Testa GuteGlass smaker! Fläderblom-citrus, lummelumba….Och så Trollskogen i Väskinde förstås, ett snällt utflyktsmål som passar väldigt bra till alla små barn. Jag tror ni ska lyckas hitta dit om ni kollar här http://www.hitta.se/ViewDetailsWhite.aspx?vad=per-

 9. Hm, den vill visst inte ha så långa länkar… Gör såhär: gå in på hitta.se, sök på Pär-Åke Olsson Väskinde. Trollskogen ligger mittemot den punkt som visas, på andra sidan den gula vägen.Missa inte heller Fornsalen, där alla hittar något de gillar. Är man mer outdoor-typen, finns mysiga friluftsmuséet i Bunge.VÄLKOMNA! 😉

 10. B, Nila, Jellon och Helena: Jag tror att Ni skulle gilla :-)Lina: Gotland äro något alldeles speciellt! Atterdag 5 har Du rätt i. Där har jag varit några vändor, men otroligt nog inte köt något ännu. Det är det värsta (och det bästa 🙂 med Gotland – det finns så otroligt mycket fint hantverk samlat på en och samma plats. Även jag har suttit och gapat över bilderna i Lantliv ja. Ett innerstadshus i Visby med kullerstensbelagd innergård – ja dream on ja 😉 Kram i värmen!Görel: Man tackar och bugar för fler fina tips från en som verkligen kan Gotland 🙂 Trollskogen letade vi efter förra året, men nu skall vi väl hitta rätt hoppas jag! Tack! Tack!

 11. HejTack så mycket för tipsen, dom är utprintad och ska läggas med i packningen v32! Kan också säga att Ekeviken är bättre än Sudersand. =).Tack ännu en gång.

 12. Anette: Hoppas att Du hittar något som Du tycker om! Ekeviken har vi varit på väg till och så får det bli i sommar. Tack .-)

 13. Hejsan!Dessa “Trollskogar” som den i Väskinde är INTE något allmänt utflyktsmål. Den är faktiskt privat men man kan “hyra” den om man har kalas eller så. Då får man kontakta någon av dagmammorna o fråga om man får lov att vara där!!!Annars är solnedgångarna från klippan om man går förbi Jungfrun i Lickershamn enn schysst upplevelse!!! Eller Blåsippornai maj vid Lummelundsbruk…. Eller barnvänliga Hideviken i Hellvi…Ha en trevlig semester!!!!

 14. One understands that our life seems to be very expensive, but different people require money for various things and not every one gets big sums cash. Hence to receive good credit loans and small business loan would be a proper solution.

Leave a Reply

Your email address will not be published.