Noviser

husfasadnordsjo-copy.jpg

Jisses, sicka Rookies vi är! En del av eftermiddagen ägnades åt en tur till den färgaffär som rekommenderas av Myresjöhus – Nordsjö. Vi fann oss ståendes i ett hav av färgburkar och kulörkartor. -Vill Ni ha hjälp? Jo, tack. Och så står man där då. -Jo, vi skall måla ett nytt hus. I någon vit nyans. Goddag yxskaft, typ :-). Det hela slutade med att vi köpte tre små burkar med provfärg i nyanserna Trägrå 1, Trägrå 2 samt en bruten vit/beige nyans. Tanken är att vi skall provmåla lite på garaget i helgen. Jag vet inte om vi blev ett dugg klokare av den där visiten, men vi måste väl börja någonstans.

Sedan läser jag Folksams färgtest. Tinova VX Oljetäckfärg som rekommenderas av Myresjöhus, får inga höjdarvärden där gällande mögelpåväxt. Alcros system verkar klara sig betydligt bättre. Så hjälp! Hur skall man tänka med färgen?

Provhus från Nordsjös hemsida – lockläktpanel som på vårt hus – målat med Trägrå 1.

21 comments

 1. Har inte linolje- och slamfärger fått bästa resultat i de där långtidstesterna som görs? Tror det är Folksam som gör dem. Tycker det är vackrast också och i längden även minst arbetskrävande. Slamfärg måste man ju måla om ganska ofta, men det är lätt att måla på ett nytt lager. Ingen eländig skrapning osv. Kolla t ex http://www.kulturfarg.se.

 2. Stämningsfullt: Tack för att du hejar 😉 Kul är det och frustrerade är det också!Kram

  Kajsa: Det stämmer att de färgerna får bäst resultat. Jag skulle gärna gå på den linjen, men huset är grundmålat från fabrik i en alkydoljegrundfärg, vilket utesluter en del färg. Så har jag uppfattat det i alla fall – rätta mig om jag har fel. Det är en djungel!

 3. Viveka: Jag hade antecknat ditt färgnummer och angav det till expediten. Hon slog in det i sitt system, såg ut som ett levande frågetecken och hittade ingenting på det. Skumt tyckte jag eftersom jag ju har sett ditt hus 🙂 Men det kanske är en specialbruten nyans som inte finns i standardsystemet? Får kolla upp det igen!

 4. Färgval är ett elände 😉 Man kan undra varför Myresjöhus rekommenderar Nordsjö? Hm, lite lurt där. Linoljefärg skulle vara enastående vackert på ert hus och är ju väldigt lätt att underhålla. Lite mer jobb att föra på första gången, men det har man igen en miljon gånger i framtiden. Det är bara färgpigmenten som försvinner med tiden, oljan stannar kvar i träet och skyddar det. Så det är bara att måla på ett tunt lager, när den dagen kommer. Inget skrapelände och en yta som slår alla plastfärger i världen! Kolla om man kanske kan måla med linolja på er oljegrund. Sedan har jag för mig att Alcro eller Beckers hade någon slamoljefärg, lite annorlunda från vanlig slamfärg då man kan ha oljegrund. Den kunde brytas i alla jordens NCS färger också. Gysinge har bra koll på grunder till diverse linolje- och slamfärger.

 5. Intressant. Färg är kul och visst känns det enkelt när man inte står inför faktum: att ta ett beslut. När måste ni bestämma er?

 6. Läser dina inlägg om fasadfärg med intresse – är snart där själv! Och har väl ungefär lika stor ångest.. Vilken kulör? Vilket märke? Vill gärna ha vitt men vill absolut inte algtvätta varteviga år… Huset är 11 meter upp till nock på högsta stället… och jag blir yr när jag står på första steget på en pall.. ;)Och vad vill jag då säga med detta?! 😀 Inte mycket mer än att du är inte ensam! Är som sagt snart där själv, men inte än – först en köksrenovering! (Vilket också kan ta på krafterna.. puh!)Lycka till!!

 7. Lisa: Maken skall kontakta vår byggledare i morgon och höra sig för lite om färgen. Jag kan så himla lite om vissa grejer känner jag! Färgnovis är bara förnamnet 🙂 Tack för tankar!

  Sofie: Grejen är att vi kan utnyttja de byggnadsställningar som står runt huset nu – eventuellt hyra dem lite extra – så vi behöver bestämma oss ganska så snart. Just nu känns det lite övermäktigt och jag kan så himla lite om färg som sagt – googlar på mögeltest och annat kul. Beslut kan vara lite ångestframkallande ja. Lättare när man sitter lite vid sidan om 🙂 Jag nämnde även färgkoden som jag fick av dig, men nada respons i deras system. Hmm – vi kanske skall testa en annan färgaffär också.

  Sofia: Köksrenovering! Då har Du att göra ja! Tack för identifikation i färgröran. Det hjälper också på sitt sätt 🙂

 8. hmmm vi är oxå inne i den djungeln… ska ringa alcro imorn och höra mig för lite mer tänkte jag..let me know hur de går! kramrkram

 9. Hej Weronica!Som sagt vilken jungel!! Sa du till hon i butiken att ni skulle provmåla på garaget? När vi köpte våra provburkar (på flugger dock) Så sa de att provburkarna kunde inte användas på en fasad eller så utan att de skulle målas på en skiva för att se nyanserna.Lycka till!!QramSonja

 10. Hej!Min första tanke när jag läste ditt inlägg om färg är SLAM-färg så skönt att slippa skrappa och greja i framtiden utan borsta av och på med nytt. Dessutom är det ju mer snällt mot jorden vår. Vi har i fas att välja färg till vårt just nu gula hus och jag är mycket inne på vitt och grått men det är just det här trista med att skrapa en gammal färg dessutom har snillena som ägde vårt hus tidigare använt olika färger!?! Alternativet är att panela om dock både tidsödande och dyrare fast som sagt då kan det bli vitt utan en massa skrapande… Lycka till med valet och om jag skulle vara ni skulle jag uppsöka fler än en färgaffär, färgen i provburken blir inte heller exakt som den sedan “färdiga rätta” kulören informerade de er om det??’Good LuckAnne

 11. Det var en vacker färg på bilden, varm och härlig. Jag skulle nog lyssna på expertisen i testet tror jag…. och försöka tvätta fasaden varje år – det motverkar mögeltillväxten

 12. Hej på dig! Hoppas allt är bra och att det löser sig med färgproblemet, tror tyvärr inte att jag är så mycket till hjälp, ha det underbart!

 13. Efter att ha bott i en villa målad med plastfärg (färghandlarna vill inte kalla den plastfärg, de säger akrylatfärg) visste vi exakt vad vi ville ha på vår nya husfasad = en naturlig färg. De enda alternativen för oss var slamfärg eller linoljefärg. Annars järnvitriol. Vi valde slamfärg. Kulturhantverkarnas pärlgrå färg. De naturliga färgtyperna har en så mycket mer levande yta.Färghandlarna är dock inte så intresserade av att sälja slamfärg, de tjänar alltför lite på den färgtypen för den är BILLIG!Men vi beställde färgen direkt från kulturhantverkarna och fick den hemkörd fram till dörren. Rekommenderas varmt!http://www.kulturhantverkarna.se/:-)/B

 14. Hej! Som du kanske har lagt märke till så jobbar jag på en Nordsjö-butik och har i sex år jobbat på en Alcro-butik. Så jag har rätt bra koll både när det gäller kulörer och färgkvaliteter, i synnerhet gällande dessa fabrikat. Så om du vill ha hjälp på vägen så får du gärna skicka mig ett mail med dina frågor… Har ju hur mycket som helst att säga i ämnet, så det är ingen idé jag försöker sammanfatta allt detta i en bloggkommentar. Kan hålla med i vissa av föregående kommentarer, samtidigt som jag anser att vissa av dom inte är helt korrekta. 😉 Så som sagt, vill du så ska försöka svara på dina frågor ang. färgkvaliteter och kulörer.

 15. Hejsan,Råkade av en händelse kommain på din blogg. Väldig fin blogg.Vi håller på att bygga hus och har kommit till att måla panel som på något vis blev mitt jobb. *hihi*Har kommit fram till att jag ville ha ngn vitvariant. var ner till Colorama. Fick hjälp att hitta en fin vit: Jotun 343 antikvit och till foder 1816 strand (beige).Har målat en gång och den är jättefin. Ett tips bra.ha det bra

 16. Hej!Har ni tittat på Demi Dekk? Vi har målat med den i kulören sandsten (vit med rött i så den blir inte kritvit utan väldigt behaglig att titta på både i solsken och på vintern) till foderna valde vi varmgrå.Demi dekk blev vi rekommenderade, bara ett tips!!Vill också passa på att säga att din blogg är väldigt inspirerande och mysig, tittar in nästan varje dag!Trevlig helg!Annika

 17. Jo, jag tror man kan fixa till slamfärg genom att ha mer linolja i den på nåt sätt så den fäster bättre på ytor som är målade med akrylatfärg. Fast då går nog en del av den skyddande effekten förlorad tror jag. Attans att de varit där och kladdat redan 🙁

 18. Alla: Tack snälla för era kommentarer! I dag skall jag följa med och titta lite på de provmålade plankorna. Kanske klarnar det något då eller så blir jag bara mer förvirrad 🙂 Ett hus i närheten är målat med trägrå ett, så där finns fördelen att se det live. Fortsättning följer!

 19. Some time ago, I really needed to buy a house for my business but I did not have enough cash and couldn’t buy anything. Thank heaven my sister adviced to try to take the loan at trustworthy creditors. So, I acted that and used to be happy with my bank loan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.