Vitt

fasadfarg.jpg

Dags för en av de mest inspirerande bilderna i bloggens historia – eller hur :-)?! Ovan syns från vänster Trägrå 1 , Trägrå 2 samt en bruten beige/vit nyans. Det är dessutom ack så svårt att förmedla färger via en bildskärm. Maken har bestämt sig för Trägrå 1 – “Vi tar den” – är hans odramatiska analys av läget. Jag medger att det är mycket som talar för det i detta läge. (Se även tidigare bild).

* Vi har sett ett hus som är målat i exakt den nyansen. Hela det huset är vitt, inklusive foder och vindskivor. Jag känner att det är en väldig fördel att ha sett färgen uppmålad. Jag tillhör den kinkiga typen som inte vill ha några överraskningar, vilket talar för denna nyans.* Vi har sett färgen i olika väderstreck och i olika väder. Den antar mycket olika skepnad vid sol och vid regn. En solig sommardag med 32 grader blir fasaden närmast självlysande på lite håll. I dag när det var växlande molnighet var fasaden ibland varm med ett stänk av gult och ibland gråaktig.* Bara vitt kan bli platt, men jag tror att vårt hus med lockläkt, många fönster, dörrar och detaljer kommer att bli varierat i sitt uttryck ändå. Sedan tillkommer markiser och andra detaljer med färg på. Jag inbillar mig även att en färg är mer lättmålat för noviser som oss.* Det känns som att det inte kan bli några större överraskningar med färgen. Vi har sett den på en fasad på ett hus som påminner om vårt. Blir vi (jag) mer hjälpt av att ta in andra nyanser och stå med fler plankor vid huset? Det finns dock för- och nackdelar med en ljus färg. En klar nackdel verkar vara synligheten av t ex mögel. Fasadtvätt verkar vara att rekommendera då och då.

Så den tar vi – eller :-)?!

14 comments

  1. Ja, den tar ni!!! Tror det blir toppen, och som du säger, det tillkommer ju mer färg från blommor, markiser och annat. Så med den här kulören på huset har ni något neutralt, där formerna på huset kommer fram på ett annat sätt. Och med tvättning så kommer fasaden kunna hållas fräsch lång tid. Det tar faktiskt inte särskilt lång tid att tvätta huset… Även om det inte är det roligaste som finns! Men själva tvättar vi faktiskt fasaden, i alla fall de väderstreck som är extra känsliga och sidan ut mot vägen som blir extra smutsig. Hoppas du får en toppenvecka!

  2. Tänk bara på att färgen ska funka i snö. Eller när allt bara är dass-grått vårvintrigt runtikring. Jag hatar att måla hus, eller rättare sagt skrapa innan ommålning. Jag hoppas att jag aldrig ska behöva välja något annat än falufärg eller nån järnvitriol. Båda finns ju i massor av färger nuförtiden. Men det kanske inte funkar med gammeldags färg på nya slags hus, jag har egentligen nollkoll på färg. 🙂

  3. Isabelle: Tack själv för all hjälp till en novis som mig. Det har verkligen varit värdefullt! Ha en fin vecka Du med!Görel: Japp, snö är det också ja och det är aningen svårtestat nu 🙂 Om det blir en riktigt vit vinter löper väl huset möjligen en risk att försvinna ned i all snö, men vi får väl köra på med granris och grejer då. Det finns sannerligen för- och nackdelar med precis allt. Jag var ju helt inne på grå innan, men får inte riktigt ihop det nu. Och en färg som jag har sett, känns som en säker väg mitt i allt det osäkra. För jag har också nollkoll på färg – eller kanske aningen mer nu då 😉

  4. Jag tycker att den ser jättefin ut, ta den!! Spännande att se vilken färg ni ska köra på som komplement… med den basen finns det många snygga alternativ!Kram

  5. På tal om snö… om huset skulle målas med en svag dragning åt det gula hållet, ljus ljus gul, vilket man inte ser så tydligt på sommaren men desto tydligare på vintern så skulle man i jämförelse med snö och hus betrakta huset som “pissgult”. Sorry för min benämning, men det är verkligen INTE vackert! Så med en dragning åt det gråa hållet blir det betydligt bättre. 😀

  6. Den blir det ju! Du har ju samlat alla argumenten till färgens fördel, det låter jättebra. Känner så väl igen den där beslutsångesten…är avis på alla som redan från början vet precis vad de vill ha. KramSpeja

  7. Tuta å kör den här bli jättebra de andra blir både lite “skitiga, p-gula:), gråtrista” i jämförelse med denna. Ert hus kommer stoltsera vitt och vackert och med olika tillbehör så blir det jättefint.Lycka till nu med måleriet hoppas solen tittar fram för idag har vi inte mycket av den varan ca 12 mil norr från er..Ha en bra måndag!

  8. Vitt blir nog väldigt snyggt! Tvätta är ändå ett måste när man väljer en ljus färg. Vissa får tvätta oftare än andra, det beror väl på hur mycket växtlighet som finns runt ikring. Vi har bruten vit idag, men ska måla helt vitt nu när vi byggt ut. Och som du säger blir det alltid andra färger runt huset i form av blommor, markiser mm. Lycka till!

  9. Mimmi: Tanken just nu är att måla allt i den trägrå nyansen. Vi får se om det blir någon brytningsfärg, men just nu lutar det åt att köra en färg.Lisa: Vi får tro att det blir bra!Isabelle: Haha! Just den effekten kanske inte är eftersträvansvärd nej 🙂 Iofs har vi inte så snörika vintrar längre, men gärna en vit vinter nästa gång som motstånd mot all lera runt huset!Speja: Ibland känns det som om vi bara är inkastade i nybyggarbranschen – och på ett sätt är vi ju det också. Andra har klurat länge på alla val, medan det för oss blir mycket på en gång. Och det är sannerligen en del att bestämma sig för. Och jag tillhör de klurandes skara. När jag väl har bestämt mig, så har jag gjort det, men vägen dit kan vara olika lång :-)Anne: Tack för hejarop 🙂 Det dröjer nog några veckor tills vi drar igång med målningen på allvar, men då får det gärna bli lite stabilare väder än nu. Hoppas att Din måndag har varit bra!Villa Humlebo: Japp, tvätta lär vi få göra, men då får vi väl göra det. Jag har svårt att se huset i någon annan nyans just nu. För- och nackdelar med alla färger och blir det alldeles galet och för mycket jobb, ja då får vi väl måla i en mörkare nyans nästa gång. Tack!Sofia: Tack 🙂

  10. Hei,tittet innom siden din etter å ha vært på besøk hos Helena.. Jeg lurer på hva slags husfirma dere har kjøpt hus av? Det var helt nydelig! De leverer kanskje bare i Sverige… Men kan jo hente inspirasjon om ikke annet!Ha en fin dag!

Leave a Reply

Your email address will not be published.