Kakel och klinker

badrumsinspiration-copy.jpg

I morgon är det tänkt att vi skall åka och beställa kakel och klinker. Kalksten till entrén är klar och i övrigt tror jag mig ha läget under viss kontroll. Jag satsar förmodligen på säkra kort i form av vitt kakel i kök, WC och badrum. (Matt eller blankt? Storlek på plattorna?) Till det övre badrummet har jag med mig en tummad bild från ett nummer av Lantliv. Här vill jag ha klassiskt svartvit-rutigt golv i kombination med vitt kakel med mörkgrå fog. Till nedre toaletten och tvättstugan är jag inte lika tvärsäker. Till groventrén/tvättstugan vill jag ha klinker med någon form av “ruggad” yta för att förhoppningsvis ta upp några av alla skotramp där. Till WC:n vet jag inte riktigt. Det är ett fönsterlöst rum, så förmodligen blir det bäst med någon ljusare nyans på golvet. Vi får se. Tankar är välkomna i vanlig ordning!

15 comments

 1. Vi har just varit iväg för att kolla kakel och klinker vi med. Jag gillar matt vitt kakel till väggar och det lutar åt det. Fastnade för en platta som var 25*38 cm stående på högkant, har inte varit inne på så stora plattor förut men det var snyggt, matt då. De hade ett sjöstensgolv till detta i ljusbeige, mosaik på ca 3*3 cm stora plattor, det var också fint. Snyggt med mindre plattor på golv och större på vägg. Vi får se.. Var har du beställt kalksten till hallen ifrån? Vad kostade den per kvm?kram

 2. Och jag som just sitter & mumsar på några överblivna schackrutor till mitt te ;)Jag hade genomgående valt matta plattor baserat på den bild jag skapat mig av “din” stil (klassisk, Gotland, kalksten, kvalitet… ja, du förstår säkert).

 3. Lisa: Aha, det låter snyggt! Jag är mer inne på standardformat typ 15*15 eller 20*20. Jag tror att det blir något sådant i huset. Matt eller blankt är inte alldeles lätt. Jag hoppas att det klarnar i morgon. Jag har tänkt matt, men sedan upptäcker jag att vi nog faktiskt har någon halvblank variant i vårt kök just nu. Hmm… Kalkstenen kommer från Borghamn. Stenen kostade ca 1 500 kr/kvm.
  Linda: Schackrutor är inte helt fel det nej :-)! Matt ja. Ja, jag var säker på det och hoppas som sagt att det klarnar i morgon. Vi har inga blanka ytor i form av t ex köksluckor och då är kanske matt vägen att gå.

 4. Några kommentarer ang matt kakel. Vad gäller köket kan det vara värt att hålla i tankarna att det är MYCKET lättare att hålla ett blankt kakel rent jämfört med ett matt; det är i alla fall min erfarenhet. Gällande badrum och väggar är det på ett matt kakel i de närmaste omöjligt att få sugproppar att sitta fast; det är naturligtvis inte något problem så länge man inte har tänkt sig att använda sig av sådana, men för vår del hade det varit praktiskt om det hade fungerat.

 5. Efter att ha arbetat med att sälja kakel i fyra år skulle jag tveklöst välja matt kakel. Blankt är supersnyggt, men du måste verkligen gilla att städa eftersom det syns mer på blankt kakel oavsett färg och dessutom syns vattendroppar som torkar på ett helt annat sätt på det blanka. Det är självklart en smaksak, men det är mitt tips…ett matt kakel är alltid lättare att hålla rent även om det känns lättare (glattare) att torka av ett blankt. =) Lycka till! Hoppas ni hittar något ni kommer trivas med…det är en djungel.

 6. Så länge det inte är så mycket fogar… För fy så trist det är att göra rent fogar i köket. Burrr. Trots grå fogmassa. Vi har små röda glasmosaik. Mycket snyggt. En varm känsla men mycket fog

 7. Vi åkte på en riktig nit på vårt ena badrumsgolv, som var ganska svår att förutse. Vi valde ett italiensk klinker som visserligen är jättesnyggt, men ALLT syns på det! Något knepigt är det med beläggningen/ytan som gör att det håller sig snyggt max en halv dag efter att man städat – sedan ser det ut som om det var månader sedan det torkades av igen. Riktigt trist faktiskt, men jag vet inte vad det är som gör det så. Inget annat golv vi har är så.

 8. Jag hade svartvit rutigt i mitt förra hus, det funkade jättebra. Där vi bor nu har vi valt 30X30 klinkers på golvet, ganska mörkt bruna, lite melerade. Och på väggarna vita rektangulära, modell mellanstora. Funkar kanonbra att ändra färgidé i badrummet genom handdukar mm. Genomskinligt duschdraperi har vi också, vilket bidrar till att inte förminska vårt pyttelilla badrum på nedervåningen.

 9. Hej Hej!Haha, vi är verkligen i fas du och jag… vi ska träffa kakelläggarn i morgon lördag för att gå igenom kakel och klinkers.Nu antar jag att han bara vill ha ett snack med oss om hur vi vill ha det, och sen får vi åka till en bestämd butik och kika ut vad vi vill ha – samt beställa det.Vi har tänkt så här:Hallen köket blir det samma klinkers, nåt mörkgrått stora rektangulära plattor. Detta kommer även att gå in i tvättstugan samt på lilla toan.Tvättstugan – billigaste standard kaklet i vitt.Stora badrummet ljust beige kakel som ska vara överallt, även runt bastun och i inbyggda badkaret, Ska brytas av med “fondvägg” i grön mosaik.Lilla toan blir rosa!! Gärna nån glasmosaik eller så.. Tänk riktigt rosa!!!I köket blir det nog äppelgrönt kakel.Jag har inte ens funderat på matt/blankt kakel – haha! Har nog bara känt efter i magen hur jag vill ha det… haha, ändrar mig säääkert i morgon!lycka till! //S

 10. Svart och vit rutigt är sååå snyggt! Annars gillar jag matt mest, det har vi lagt in i både kök och badrum. I köket ( som är nygjort) har vi en stor liggande matt vit platta med supersmala “ränder” på i blankt, låter tokigt kanske men ger en levande känsla. Den är 16*45 ungefär. Det tog lång tid att komma fram till kakel i köket men vi blev supernöjda.

 11. Schackrutigt är en höjdare. Tycker det är otroligt snyggt!Fnulade på det där med “ruggigt” golv…är det inte svårare att rengöra om det blir mkt avtramp osv.

 12. Alla: Stort tack för tankar! Detta med matt och blankt verkar det råda delade meningar om. När vi stod där i utställningen så kändes blankt som det klassiska valet och så blir det nog också. Syssan: Det låter otroligt läckert! Jag kör ju basic när det gäller kakel, men kan inte låta bli att tycka att dina val låter väldigt intressanta 🙂 Kul att ha någon som ligger i fas!

Leave a Reply

Your email address will not be published.